Situaţie incertă a candidaturii lui Donald Trump la preşedinţia Americii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se scriu multe despre cursa prezidenţială din Statele Unite, şi îmi propun să fac o trecere în revistă a principalelor aspecte referitoare la candidatura lui Donald Trump.

Ultimele evenimente juridice constau în decizia unui tribunal din statul Colorado de a-i interzice lui Trump să participe la alegerile primare din acest stat, şi o decizie similară a secretarului de stat democrat din Maine, Shenna Bellows, considerându-l pe Trump drept „lider părtinitor” care „a acţionat într-o manieră arbitrară şi capricioasă”.

Partidul Republican a depus un recurs  la Curtea Supremă a SUA împotriva deciziei tribunalului  din Colorado de a-i interzice fostului preşedinte Donald Trump (2017-2021) să participe la alegerile primare din acest stat, precum şi un recurs împotriva deciziei statului Maine având acelaşi scop, scoaterea lui Trump de pe buletinele de vot de la alegerile primare.

Motivele invocate de ambele state, Colorado şi Maine, constau în rolul lui Trump  în luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021.

Curtea Supremă a Statelor Unite a anunţat vineri că va analiza decizia fără precedent a Curţii Supreme din Colorado de retragere a fostului preşedinte Donald Trump de pe buletinele de vot din acest stat.  Instanţa a programat audierile pentru 8 februarie.

Atât hotărârea din Maine, cât şi cea din Colorado s-au bazat pe Secţiunea 3 din cel de-al 14-lea amendament din Constituţia SUA, care prevede că o persoană care a depus jurământul de a apăra Constituţia şi care se angajează ulterior în acte de "rebeliune" sau "insurecţie" nu mai poate ocupa o funcţie publică eligibilă federală.

Situaţia juridică e mai complicată. O instanță inferioară din Colorado a luat o decizie favorabilă lui Donald Trump, stabilind că funcția prezidențiala nu face parte din acele ”funcții federale” la care face referire constituția.

Ce vor stabili judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie a SUA? Rezultatul este imprevizibil pana pe 8 februarie.

Donald Trump în conflict cu justiţia americană

Trump critică în termeni duri justita americană, având pe rol zeci de procese penale şi civile.

Printre alte procese, Trump este acuzat într-un proces civil, la New York, de fraude fiscale şi care-i ameninţă imperiul imobiliar.

Letiţia James, procurorul New Yorkului,  i-a cerut reparaţii în sumă de 370 de milioane de dolari. Ea îi suspectează pe Trump tatăl şi pe fii acestuia de supraestimarea activelor grupului familiei, Trump Organization, cu scopul de a obţine împrumuturi bancare mai avantajoase şi condiţii de asigurare mai favorabile.

Dezbaterile sunt prezidate de către judecătorul Arthur Engoron, pe care Donald Trump l-a catalogat în tot felul - ”criminal”, ”deranjat”, ”plin de ură”. Magistratul i-a aplicat două amenzi, în valoare de 5.000 şi 10.000 de dolari, pentru că a atacat-o pe grefiera sa.  Judecătorul l-a somat pe candidatul republican ”să răspundă la întrebări” şi ”să nu ţină discursuri”. „Aceasta nu este o adunare politică. este o sală de audieri”, a subliniat el şi i-a cerut avocatului lui Donald Trump ”să-şi controleze clientul”.

O altă judecătoare într-un proces al lui Trump l-a ameninţat că îl bagă la închisoare dacă mai ameninţă şi aduce injurii justiţiei.

Este unul din multele exemple. Lui Trump puterea i-a luat minţile, nu mai are respect pentru nimeni, nici pentru justiţia americană. Aşa se intampla cu persoanele care ajung în funcţii foarte înalte de conducere, fără să aibă o cultură filosofică, un simţ al măsurii şi demnităţii, al respectului pentru instituţii şi oameni.

Este de aşteptat că judecătorii care îl judecă în zecile de procese să fie foarte atenţi şi exigenţi cu o persoană care nu are respect pentru justiţie.

Trump nu înţelege politica mondială

MAGA  (Make America Great Again), lozinca electorală a lui Trump,  sugerează că acum America nu este „Great”, fiind condusă de incapabili. Şi doar dacă vine el la putere America devine „Great Again”. Ca şi cum America n-ar fi acum prima putere economică, financiară, militară a lumii. Îl aşteaptă pe el s-o readucă în frunte. Concepţie de om înfumurat care se crede deasupra celorlalţi oameni.

Trump a anunţat că va retrage America din NATO, OMS, din alte organizaţii internaţionale după ce, în precedentul mandat, a cerut firmelor cu activitate în străinătate să revină acasă. Ce se va întâmpla cu Europa, fără America în NATO, nu-l interesează. Spune că Putin n-ar fi pornit războiul din Ucraina dacă era el la putere în America, şi că îl va încheia în 24 de ore dacă revine la putere.

Trump va profita de aceasta lozincă să câştige simpatizanţi americani cu argumentul că vor primi mai multe ajutoare de la stat dacă America se retrage din aceste organizaţii.

Trump spune despre Kim Jong Un, şeful  Coreei de Nord,  că este „simpatic”, deşi înfometează mii de nord-coreeni şi ameninţă lumea cu război nuclear. Ce să mai zici?

Trump a declarat că nu va fi dictator, exceptând prima zi. Ce va face în acea primă zi? Desfiinţează instituţii de presă care îl critică, dă afară oficiali americani care nu-l susţin? Puterea unui preşedinte american este foarte mare, poate face multe în semn de pedepsire şi răzbunare împotriva celor care  n-au fost de acord cu el.

Îl va învinge Nikki Haley pe Trump în alegerile primare?

Fostă ambasadoare a SUA la ONU, a crescut puternic în sondaje și este devansată de Donald Trump cu doar patru puncte în cel mai recent sondaj de opinie al alegătorilor din New Hampshire, statul în care vor avea loc alegerile interne din Partidul Republican pe 23 ianuarie.

Haley, fostul guvernator al Carolinei de Sud și ambasadorul lui Trump la ONU, a fost aleasă de 29% dintre votanții republicani potențiali în sondajul American Research Group. Trump și-a asigurat 33% din susținere.

Este posibil ca americanii să tranşeze lupta dintre Trump şi Biden preferând o a treia persoană, Nikki Haley. Ar fi prima femeie preşedinte a Americii, fără legătură cu lupta dusă de Trump cu justiţia americană. Însuşi Biden a declarat că îşi depune candidatura ca să-l împiedice pe Trump să câştige un nou mandat. Dacă Nikki Haley devine candidata republicanilor, şi Biden ar trebui să renunţe la candidatură, dacă-şi ţine cuvântul dat.

Alegerile americane pentru alegerea preşedintelui au anul acesta o miză enormă, internă şi internaţională.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite