Scrisoare deschisă d-lui Victor Ciorbea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stimate d-le ex. prim-ministru, mă adresez Dv. în calitate de fost colaborator politic şi guvernamental în perioada guvernării CDR.

Îmi face plăcere să-mi amintesc ardoarea şi devotamentul cu care V-aţi avântat în lupta şi bătălia dură şi grea pentru implementarea primilor paşi ai reformei, pentru curăţirea şi însănătoşirea climatului socio-moral, pentru combaterea corupţiei şi a marii infracţionalităţi, pentru o politică fundată pe adevăr şi dreptate, pe valorile principiale ale creştin-democraţiei astfel cum ne îndrumase Corneliu Coposu. Cunosc, poate mai bine decât alţii, efortul şi dăruirea - uneori cu preţul liniştei şi sănătăţii - închinate acestui nobil ţel într-o perioadă extrem de grea a evoluţiei noastre postdecembriste. Am trăit, alături de Dv. zbuciumul demisiei forţate din funcţia de prim-ministru ca şi amărăciunea nemăsurată căşunată de unele forţe interne ale Coaliţiei atunci la putere care V-au atârnat ştreangul la gât.

Multă vreme de atunci încoace V-am urmărit prestaţia politică, inclusiv în calitate de preşedinte al PNŢCD, cu credinţa fermă că aţi rămas un soldat bătăios, credincios valorilor promovate de partidul nostru, valori pe care le-aţi reconfirmat  în diverse împrejurări extrem de dificile ale evoluţiei şi decăderii lui. De aceea am rămas consternat când, în vara anului trecut, l-aţi abandonat înrolându-Vă la remorca PNL, îndemnându-i pe simpatizanţii Dv. să procedeze la fel. Cunosc raţionamentul care V-a îndemnat la un astfel de pas, acelaşi de altfel invocat şi de preşedintele Miluţ în 2008, anume că de pe listele PNL câţiva vor accede în Parlament, poziţie din care vor reuşi repunerea pe picioare a PNŢCD. 

Deşi mai puţin implicat în problemă aţi putut sesiza totalul faliment al unui astfel de raţionament chiar dacă atunci, ca şi acum, liberalii ar fi avansat ceva promisiuni pe aceată direcţie. Se putea anticipa - ceea ce în cele din urmă s-a dovedit - că a abandona bătălia politică în numele partidului, a-l scoate din rândurile subiecţilor politici electorali, a candida pe listele unui alt partid, este o gravă sincopă în gândirea politică. Aproape de neconceput. Motiv pentru care, cunoaşteţi foarte bine că şi în 2008 s-au depus eforturi susţinute pentru a bloca o atare evoluţie dar fără succes.

În politică întocmai ca şi în orice alt domeniu, se poate greşi. Uneori greşelile sunt grav ireparabile. Se poate întâmpla alteori ca greşeala să se traducă într-un adevărat succes. Aţi reuşit – după ştiinţa mea singurul fost peneţist– să ocupaţi onoranta bancă de senator al României. Mă aşteptam să deveniţi senator independent poziţie din care să întindeţi o mână de ajutor partidului care v-a lansat în viaţa publică. Vă spun, însă, cu durere şi strângere de inimă că prestaţia Dv. atât înainte ca şi în campania electorală precum şi cea de azi pe băncile PNL Vă descalifică.

 Politica nu trebuie raportată numai la persoane şi excesiv personalizată ci raportată la idei, la măsura traducerii lor în fapte, la interesele ţării.

V-am urmărit – atât cât am suportat ecranul – drept portdrapelul incandescent până la pierderea de sine a hăitaşilor de la Antena 3, vituperând împotriva lui Băsescu şi PDL, înscriindu-Vă astfel perfect pe linia bătăliei politice de succes a PNL. Ştiu! Alături de Dv. şi în rândul al doilea am avut de suportat furia deslănţuită de PD în frunte cu Roman şi Băsescu împotriva noastră. Ştiu că ei – şi în final de mână cu liberalii – V-au forţat în chip umilitor demisia. Cunosc, am trăit şi eu alături de Dv. şi de preşedintele Constantinescu furibunda, deşănţata campanie de hăituire şi denigrare la care mai pe faţă mai pe ascuns s-au asociat şi ei. De aceea - şi nu numai de aceea - nu sunt un fan al lui Băsescu şi PD devenit acum PDL. Dar cu aceeaşi putere cred că politica, politica  în adevărata ei substanţă nu se face, nu trebuie făcută resentimentar. Ura şi resentimentul nu trebuie să ne întunece raţiunea.  Politica nu trebuie raportată numai la persoane şi excesiv personalizată ci raportată la idei, la măsura traducerii lor în fapte, la interesele ţării.

Observatorul de bună credinţă va recunoaşte că după revenirea la putere începând cu 2005 şi până la începutul lui 2012, preşedintele Băsescu şi PD (PDL) au făcut greşeli între care cea cu efecte ultimative, ieşirea din criză nediscriminator pe spinarea pensiilor şi salariilor. Dar dacă în marea ei parte societatea românească de acum îl detestă atât pe Băsescu cât şi PDL preponderent pentru această greşeală în schimb am ferma convingere că viitorul şi istoria nu vor putea trece peste acţiunile şi faptele politice reale, concrete, înfăptuite de ei ca un aport substanţial la efortul de democratizare a României, de aderare a ei la Uniunea Europeană şi de aliniere la standardele civilizaţiei democratice moderne. Acum şi în viitor ele merită evidenţiate ca o adevărată cotitură istorică: pregătirea terenului pentru aderarea la UE prin măsuri de eliminare a steguleţelor roşii ( justiţie, interne, agricultură, mediu); implementarea reformelor necesare procesului de integrare europeană: cele 4 coduri de bază ale dreptului românesc, codul muncii, legea învăţământului, reglementările fiscale, platforma dialogului social, sprijinirea fără rezerve a CCR, CSM, ÎCCJ, a Parchetului General, DNA, ANI; organizarea referendumului constituţional; conducerea României prin meandrele celei mai  grave crize economice şi de sistem evitând consecinţele consumismului necontrolat şi intrarea în incapacitate de plată; ţinerea sub control a deficitului şi inflaţiei concomitent cu iniţierea bazei investiţionale; eliminarea sau îngrădirea marilor inechităţi cu referire la slariile şi pensiile aşa-zis nesimţite; scoaterea la lumină a dosarelor securităţii şi condamnarea oficială a comunismului; probabil cea mai semnificativă realizare: asigurarea terenului pentru o justiţie independentă şi deplin responsabilă; în fine, au asigurat României  un statut apreciat în colaborarea inter-europeană şi internaţională.

Precum bine ştiţi, multe dintre aceste măsuri au fost obstrucţionate atât pe parcursul guvernării comune cu PNL ( excluderea din guvern a Monicăi Macovei, a lui Vasile Blaga, tocmai cei care eliminaseră steguleţe roşii de pe justiţie şi interne) , în final au pactizat cu PSD şi au eliminat PDL-ul din guvern, toate acestea pentru că măsurile de reformă le afectau interesele. Iată-Vă acum şi pe Dv. aterizat în barca lor. Şi poate mirarea n-ar fi de atari proporţii dacă aţi fi îmbrăţişat liberalismul brătienist. Vă văd, însă, pe sticlă flancându-l pe Sorin Roşca Stănescu ( ce ironie a politicii) dovadă că V-aţi aliniat liberalismului fripturist.

Aş vrea să Vă reamintesc teza principialităţii în politică astfel cum ne-o recomanda marele nostru învăţător Corneliu Coposu şi la care credeam că aţi subscris cu toată puterea. Trecem prin momente dificile în plan economic intern şi, din vara trecută, deopotrivă în planul relaţiilor europene şi internaţionale. Acestea sunt trecătoare şi am convingerea că în timp vor fi depăşite. Ceea ce rămâne ca o apăsătoare tară a istoriei şi în special a istoriei ultimilor aproape 70 de ani este alterarea gravă a climatului moral în care se zbate societatea românească, din nefericire stimulată de puternicele forţe economice şi politice interesate în perpetuarea ei. Iar prin prestaţia Dv. de mai bine de un an de zile lăsaţi impresia că V-aţi aliniat acestor forţe adoptându-le nu numai limbajul ci şi sprijinindu-le politic.

Nu-mi rămâne decât să rememorez momentele plăcute ale colaborării de odinioară şi să regret despărţirea pe cărările diferite de acum. Eram odată încrezător că plaiurile comune ale Munţilor Apuseni ne vor ţine mereu aproape, în promovarea gândirii creştin-democrate şi apărarea onoarei şi prestigiului PNŢCD.

                                               

                                                                                     Cu stimă şi respect,

                                                          fostul Dv. ministru de Interne

                                                                          Gavril Dejeu  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite