„Satul acela trebuie șters de pe fața pământului!” - răspunsul final la acte de terorism?
0Scandalul este imens tocmai pentru că vorbele astea aduc aminte de episoade tragice ale altui timp, din alt conflict, când se încetățenise obiceiul de a replica cumplit, disproporționat și crezându-se că asta era soluția finală, în cazul în care un act terorist provoca victime în rândul populației sau viza forțele armate sau de securitate.
Iată povestea acestui scandal.
Vorbind în cadrul unui eveniment public, Bezalel Smotrich (foto), ministrul de Finanțe al Israelului, a spus într-un interviu că localitatea palestiniană ar trebui să fie ștearsă de pe fața pământului de către autoritățile israeliene deoarece acolo locuia autorul palestinian autor al unui atac terorist în urma căruia au murit doi israelieni care domiciliau și ei în aceeași localitate. Reacția din teren a fost foarte rapidă: sute de cetățeni au pornit în marș spre Hawra, atacându-i violent pe palestinieni și incendiind locuințele acestora. Cel puțin un palestinian a fost ucis și alte zeci au fost răniți.
La fel de rapid au început și reacțiile internaționale, poate cea mai dură venind din partea americanilor.
A reacționat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a caracterizat apelul ministrului de finanțe israelian drept „iresponsabil”, „dezgustător” și „repugnant”.
Au reacționat la fel de violent și reprezentanții celor mai importante și influente organizații ave evreilor americani, American Jewish Committee și Anti-Defamation League dar și de William Daroff, șeful Conferinței Președinților care reunește cele mai importante organizații ale evreilor americani.
Cei de la American Jewish Committee spun într-un comunicat că poziția lor foarte clară este „de condamnare a acestui reprehensibil apel făcut de un ministru în favoarea violenței și pedepsirii colective. Reprezintă opusul valorilor și tradițiilor Statului Israel”., în timp ce membrii organizației Americans for Peace Now au inițiat o petiție prin care-i cer Președintelui Biden să interzică intrarea în SUA a ministrului israelian.
Un episod care vine să agite și mai mult atmosfer4a și așa extrem de inflamată din Israel, marcată de violențe aproape zilnice, din ce în ce mai grave, urmare a deciziei guvernului ca, ignorând toate apelurile internaționale și deciziile ONU, să treacă la extinderea numărului de locuințe implantate în teritoriile ocupate ilegal prin forță armată. Aveți aici o relatare-analiză extrem de precisă și la zi a situației operațiunii respective.
Situație acum complicată prin intrarea la guvernare a extremei drepte religioase radicale.
Ce va urma este greu de spus, mai ales că americanii, pe fond, nu pot să nu abandoneze singurul mare aliat care le-a rămas credincios în zonă.
Cu deosebire acum va fi foarte greu ca, în afară de vorbele necesare, americanii să poată face ceva mai mult deoarece au început să curgă pe anumite canale către presă știri că la Washington ar fi pregătite planuri pentru războiul cu Iranul, așa cum apare dintr-un material clasificat care descrie capitolele bugetare alocate de Pentagon pentru un program de urgență denumit „Support Sentry”, prima oară finanțat în 2018 și 2019 conform manualului respectiv, apărut pentru anul fiscal 2019.
În practică, cred că Israelul are deplină libertate de acțiune și va profita la maximum de asta. Este posibil ca operațiunea de „ștergere de pe fața pământului” a unei localități în semn de represalii să fie semnalul că aceasta va fi modalitatea preferată pentru a neutraliza orice rezistență viitoare și a preveni, de altfel foarte eficient, posibilitatea de a vedea că izbucnește o nouă Intifada. Posibil?
În orice caz, așa cred cei de la ONU, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al Organizației spunând că „din punctul nostru de vedere, afirmațiile făcute de ministrul Smotrich sunt provocatoare și inacceptabile...venind din partea unui oficial guvernamental, sunt iresponsabile”.
Poate exista însă un alt răspuns la terorism? Teoretic, poate da. Pentru cei din zonă sau care au trăit teroarea devenită mod de viață cotidian, răspunsul este extrem de greu de dat și, iată, alunecă spre orori pe care le credeam adânc îngropate în memoria timpurilor trecute.