Şase tipuri de cărţi pentru copiii mici şi bebeluşi
0O mulţime de studii arată că este important să le citeşti copiilor de când se află în burtică, pentru că le creşti capacitatea viitoare de a învăţa şi de a utiliza cuvintele. Totuşi, cărţile pentru bebeluşi şi cele pentru copiii foarte mici nu sunt neapărat, destinate lecturii.
Bebeluşilor şi copiilor le poţi citi orice ai în bibliotecă de la fraţii lor mai mari, sau pentru categoria de vârstă +3 ani, cu efecte benefice precum grăbirea apariţiei limbajului, conectarea emoţională cu tine, creşterea capacităţii de concentrare, stimularea gândirii, dar există o categorie de specială de cărţi realizate pentru a fi „lecturate” chiar de cei foarte mici. Am indentificat 6 tipuri de cărticele de acest fel, dar lista poate fi mai mare. Te încurajez să completezi în comentarii cu alte idei.
1. Cărţile textile (din pluş) pentru bebeluşi. Au câteva pagini, realizate complet din pluş, sau din pânză. Funcţionează ca nişte jucării interactive pentru că personajele cusute pe pagini pot scoate sunete, foşnesc, au culori şi texturi diferite din materiale variate, astfel încât să le stimuleze bebeluşilor simţul tactil, văzul, auzul, motricitatea şi, desigur, să-i şi distreze. Având forma unei cărţi micuţe, aceste „jucării” de pluş uşor de manipulat, îi ajută pe bebeluşi să se familiarizeze cu forma cărţilor şi sunt perfect sigure. Astfel de cărticele puteţi găsi la Educlass (www.educalass.ro)
2. Din plastic, pentru baie. Sunt micuţe, astfel încât bebeluşii să le poată folosi singuri şi să dea paginile uşor. Pentru că sunt gândite special să-i ţină ocupaţi la băiţă, aceste cărticele moi plutesc pe apă. Unele au sunete şi cântecele pe care bebeluşul le declanşează dacă strânge sau apasă paginile cărţii. Se găsesc în majoritatea magazinelor cu articole pentru bebeluşi, inclusiv în raioanele specifice din supermarketuri.
3. Cu suprize, sau ferestre sunt foarte diferite unele de altele, dar au un principiu comun: pagini foarte groase, cartonate, ultrarezistente, decupate din loc în loc. Sub „fereastra” decupată, bebe descoperă desene sau texturi care completează pagina iniţială. Adică o surpriză! Sunt interactive şi amuzante, dar bebeluşii pot fi neîndemânatici cu ferestrele şi le pot rupe. Aceste cărticele oferă copiilor mici exerciţii de recunoaştere, le dezvoltă abilităţile de vorbire şi le încurajează coordonarea mână-ochi. Găsiţi astfel de volume la Editura Litera, în colecţia „Bebe învaţă”. (www.litera.ro)
4. Cărţile pop-up sunt spectaculoase. Ilustraţiile sunt decupate astfel încât, atunci când dai paginile ies în relief şi devin 3D. Practic, bebe vede nişte machete 3D ale personajelor şi poveştii pe care o spune cartea. Din păcate şi aceste cărţi se deteriorează repede dacă cei mici au acces la ele mult timp. Editura Girasol are titluri variate din categoria pop-up. (www.edituragirasol.ro)
5. Cărţile „desenează şi şterge” au pagini speciale, plastifiate, astfel încât să suporte un număr mare de suprascrieri cu markerul. Bebe poate urmări cu markerul contururi deja punctate în carte, sau poate să deseneze propriile personaje, figuri geometrice, în zone din pagină, special destinate acestui lucru. Printre editurile care oferă astfel de cărţi şi cartoline, menţionez Editura Gama (www.edituragama.ro)
6. Cărţile tip puzzle au pagini cartonate groase, care conţin puzzeluri. În general, în azul acestor cărţi, fiecare pagină a cărţii este un mic puzzle cu piese groase şi puţine, pe care bebe îl poate rezolva cu puţin ajutor din partea ta. Îl ajută la motricitate, îi dezvoltă spiritul de observaţie şi coordonarea. Astfel de volume pentru copiii foarte mici se pot găsi în portofoliul Editurii Prut (www.prut.ro)
Cărţi cu sunete sau de colorat, cărţi cu abţibilduri şi cartoline pentru identificarea cuvintelor, culorilor, formelor, oferă variante de stimulare a actvităţii cerebrale a bebeluşilor şi copiilor foarte mici.
Voi ce alte tipuri de cărţi folosiţi? Dintre cele deja menţionate, care vi se par cele mai utile? Vă aştept răspunsurile şi sugestiile în comentarii.