Sanders, victorie la puterea a treia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bernie Sanders si Hillary Clinton in timpul dezbaterii de la Universitatea din Milwaukee FOTO Getty Images

Senatorul de Vermont Bernie Sanders a câştigat previzibil alegerile de tip caucus organizate în Alaska, Washington şi Hawaii şi a reuşit astfel să reducă din diferenţa faţă de rivala Hillary Clinton. De altfel, Sanders era conştient că, după ce va începe numărătoarea voturilor în statele din vest, situaţia lui se va îmbunătăţi.

Sanders a cheltuit milioane de dolari pe clipuri de campanie la televiziunile locale din cele trei state. Într-unul dintre acestea apare şi reprezentanta de Hawaii, Tulsi Gabbard, o stea în ascensiune a Partidului Democrat, care şi-a declarat susţinerea pentru campania Senatorului de Vermont. Jane, soţia lui Sanders, a participat la mai multe mitinguri de campanie în Hawaii.

Ilustraţie: Tulsi Gabbard este unul dintre puţinii politicieni democraţi care au anunţat, până acum, că-l susţin pe Bernie Sanders

Toate cele trei state care au votat pe 26 martie – Hawaii, cu 25 de delegaţi, Washington, cu 101 şi Alaska, cu 16, alocă delegaţii după sistemul proporţional, ceea ce înseamnă că, deşi înfrântă, Hillary Clinton a reuşit, la rândul ei, să-şi adjudece un număr de susţinători la Convenţie.

Toate privirile se îndreaptă acum spre New York, acolo unde Sanders speră să obţină un număr mare de delegaţi şi să o umilească pe Clinton, în chiar statul pe care l-a reprezentat în calitate de senator timp de opt ani. Următoarele alegeri au loc în Wisconsin, pe 5 aprilie. Mizele sunt însă New York, care alocă 247 de delegaţi (alegeri pe 19 aprilie) şi  Pennsylvania, cu 189 de delegaţi (alegeri pe 26 aprilie)

Ilustraţie: Sanders a promis susţinătorilor că va obţine nominalizarea în luna iulie şi a criticat candidaţii republicani pentru campania fără principii pe care au ales să o desfăşoare 

Campania electorală, predicţii pentru marea finală

În timp ce politicienii numără voturi şi delegaţi, fac calcule matematice şi scriu scenarii pentru Convenţiile din luna iulie, alegătorii sunt preocupaţi de cu totul altceva. Am stat de vorbă cu Millie Swiney Steinman, o texană autentică. Ea spune că, dincolo de jocul politic care se desfăşoară la TV, americanii au îngrijorări legate de sistemul de asigurări, locurile de muncă, datoria externă a ţării; oamenii se simt nesiguri şi se întreabă ce se va întâmpla cu ţara lor. Alegătorii vor soluţii, nu circ politic. Republicană convinsă, Millie crede că în finala din 8 noiembrie se vor înfrunta Ted Cruz şi Bernie Sanders. Nu-l creditează cu şanse reale pe Donald Trump, despre care spune că-şi construieşte campania pe multă „dramă“.

Câţi delegaţi are fiecare candidat

Partidul Republican

image

Donald Trump    738

Ted Cruz              463

John Kasich        143

Marco Rubio (retras din cursă)  166  

Delegaţi necesari pentru nominalizare: 1.237

Sursa: nytimes.com  

Partidul Democrat

image

Hillary Clinton  1234

Bernie Sanders    956

Superdelegaţi:

Clinton                  469

Sanders                  29

Delegaţi necesari pentru nominalizare: 2.383

Sursa: nytimes.com  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite