
Putin s-a înmuiat. Nu-l mai ţin balamalele. A vorbit cu Trump, urmează să vorbească şi cu Zelenski
0Suntem aproape de împlinirea a trei ani de război Rusia-Ucraina, iar „victoria” aşteptată de ruşi este pe cale să devină înfrângere. Ultima speranţă a lui Putin, venirea lui Trump la Casa Alba, s-a năruit şi ea. Trump are obiective mari, dar printre ele nu se află şi Rusia victorioasă în Ucraina.
Rusia este blocată pe fronturile deschise
De departe cea mai mare ruşine pentru Putin este ocuparea regiunii ruse Kursk, de către ucrainieni. În câteva luni de când a fost ocupată, Putin n-a fost capabil s-o recâştige. A adus şi soldaţi nord-coreeni, care mor ca muştele, fiindcă nu ştiu să lupte. Ba chiar, în ultimele zile, Ucraina a lansat o contraofensivă în regiunea Kursk, recucerind teritorii pierdute.
În Donetk, lupte aprige se duc în zonele Torețk şi Porkovsk, fără ca ruşii să înainteze decisiv, mai ales că a venit şi iarna. Pierderile Rusiei sunt enorme în această zonă, în total serviciile ucrainiene au calculat că Rusia a pierdut 845.000 de soldaţi, răniţi sau ucişi, de la inceputul invaziei, o cifră enormă, chiar dacă este exagerată.
Ucraina reuşeşte să distrugă liniile de aprovizionare ale ruşilor, şi rezervoare de combustibil, depozite de armament, rachete şi drone. Aşa că o victorie a Rusiei pe fronturile deschise este puţin probabilă, la resursele diminuate pe care le mai are Rusia.
Trump nu a redus sancţiunile asupra Rusiei, dimpotrivă. „Armata” de nave fantomă, înregistrate în alte state, pe care Rusia le foloseşte pentru exportul de petrol este împiedicată de sancţiunile americane şi europene aplicate ţărilor şi porturilor care le primesc. Aşa că nici China sau India nu mai primesc astfel de nave să-şi descarce petrolul. Mai mult, Trump intenţionează să crească producţia de petrol a Americii şi să convingă Arabia Saudită să facă acelaşi lucru, astfel încât preţul mondial al petrolului să scadă, iar veniturile Rusiei din export să se diminueze.
Putin e în corzi, spune că nu războiul este problema Rusiei, ci inflaţia. Ca şi cum inflaţia n-ar avea ca sursă cheltuielile enorme duse în război.
Câştigurile lui Putin, dacă ar rămâne cu actualele teritorii ocupate, sunt minime. Oraşele sunt în ruină, totul este acoperit de moloz şi muniţie neexplodată. Populaţia Ucrainei îi urăşte pe ruşi, pentru pierderile umane şi în infrastructură pe care i le-au adus. Bogăţiile Ucrainei, în metale rare în primul rând, necesite pentru exploatare tehnologii pretenţioase, pe care Rusia nu le are.
NATO s-a apropiat de Rusia, nu a plecat, cum cerea Putin la începutul conflictului. Finlanda şi Suedia au venit în NATO, Marea Baltică este acum un lac NATO, baze militare şi trupe NATO sunt acum în România şi Polonia. Exact invers de cum spera Putin să se întâmple.
Trump a vorbit la telefon cu Putin
Este declaraţia recentă a lui Trump, urmează şi o întâlnire Trump-Putin.
„Sper că este rapid”, a spus Trump. „În fiecare zi mor oameni. Acest război este atât de rău în Ucraina. Vreau să termin cu nenorocirea asta”.
În situaţia precară în care se află armata rusă, Putin nu mai poate avea pretenţia să obţină ce declara acum trei ani. Dimpotrivă, ar dori şi el să încheie cât mai repede războiul, cu câştiguri cât se poate acum. Speranţa lui ca Trump nu va mai ajuta Ucraina s-a năruit. Mai mult, se pare că Trump a pus ochii pe metalele rare din subsolul Ucrainei şi vrea să le extragă şi importe în America.
Zelenski a vorbit la telefon cu Trump, iar săptămâna viitoare îl va întâlni personal, la Washington.
Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina este „foarte aproape de a pune capăt războiului printr-o pace justă și durabilă”.
Andrii Iermak va participa săptămâna viitoare la Conferința de securitate de la München, unde se așteaptă ca Trump să-și dezvăluie oficial planul de pace în Ucraina.
Potrivit unui raport publicat de site-ul pro-rus Strana, planul neconfirmat de pace al SUA ar include oprirea ofensivei în Ucraina până pe 20 aprilie, interzicerea aderării țării la NATO și acceptarea anexărilor teritoriale de către Rusia.
Biroul lui Zelenski a negat vehement existența unui astfel de plan, calificându-l drept dezinformare, după ce ucrainenii de pe rețelele de socializare au fost îngroziți.
Ar urma chiar o convorbire telefonică Putin-Zelenski, deşi respinsă vehement de către Putin în ultimele luni.
Esenţial este că Rusia se află la capătul puterilor, economic în primul rând. Pentru că americanii şi europenii s-au prins cum să sufoce Rusia, prin blocarea exporturilor sale de petrol. China şi India nu mai ajută cine ştie ce Rusia, au propriile interese legate mai degrabă de America şi Europa.
Din toate aceste argumente şi multe altele rezultă că Putin este aproape de renunţarea la războiul din Ucraina. În ce condiţii, vom vedea.