Punct şi de la capăt? Din nou, Parlamentul European cere „cote obligatorii“ pentru relocarea migranţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pare o poveste fără sfârşit, cu propria sa logică imaginată de politicieni retraşi pe propria lor planetă. Cred că numai aşa se poate explica faptul că soluţia imaginată acum de europarlamentari ne întoarce, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, la propunerea iniţială a Comisiei Europene, cea care a provocat un asemenea scandal încât a dus la blocarea practică a sistemului: relocarea migranţilor conform unor cote obligatorii.

Este vorba despre un raport redactat de Roberta Metsola (PPE, MT) şi cu co-raportor Kashetu Kyengo (S&D, IT) şi adoptat ieri cu 44 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi o abţinere în cadrul reuniunii Comisiei LIBE, în aşteptarea votului în plen care va avea loc pe 13 aprilie, la Strasbourg.

Textul (la care aveţi acces în varianta tradusă în română) pleacă de la ideea că, în acest moment, suntem martorii unui eşec deplin al sistemului european de azil, ceea ce necesită o reformă radicală a „Reglementărilor Dublin” privind accesul în Spaţiul Schengen. Propunerea europarlamentarilor este de a se crea un sistem centralizat european de azil în scopul strângerii într-un punct unic a tuturor cererilor de azil şi pentru a efectua mai apoi repartizarea persoanelor ale căror cereri sunt soluţionate favorabil. Sistemul ar putea include cote obligatorii pentru fiecare Stat Membru UE şi va funcţiona pronind de la punctele de primire „hot spots” de unde urmează să fie repartizaţi refugiaţii.

PE Raport Migraţie

„Situaţia este extrem de gravă - declara raportorul Roberta Metsola. În 2015, 3771 de persoane s-au înecat în timpul traversării pe mare. În acest an au mai murit încă 450, dintre care 77 de copii. În calitatea noastră de responsabili politici, avem datoria să garantăm că aceste victime nu sunt doar statistici anonime. Este vorba despre fiinţe umane, iar indiferenţa nu este o opţiune. A sosit timpul să acţionăm pe toate fronturile şi este exact ceea ce cere acest raport...Europa are nevoie de o abordare globală în domeniul migraţiei bazată pe principiul solidarităţii între State. Este nevoie de o gestionare globală pentru a putea pune în aplicare principiul solidarităţii între ţări şi pentru a împărţi în mod echitabil responsabilităţile şi pentru a aşeza în centrul acestui proces valorile vieţii şi drepturile fundamentale ale omului“.

În acest scop, textul Raportului invită statele membre să-şi respecte obligaţiile privind măsurile de relocalizare de urgenţă, subliniind faptul că, până pe 3 martie 2016, au fost relocalizate doar 600 de solicitanţi de azil din cei 106.000 care aşteaptă acum să fie relocalizaţi din Grecia şi Italia în alte state europeene. Solicitând, în acelaşi timp, “un dispozitiv legislativ ferm şi obligatoriu”, preconizând însă şi acorduri de readmitere la nivel european care ar trebui să primeze în faţa actualelor acorduri bilaterale între unele state membre şi terţe ţări. Insistând şi asupra faptului că migranţii ale căror cereri de azil au fost respinse nu pot fi trimişi decât în ţări considerate drept “sigure”.

Foarte interesant, numai că este aproape imposibil de crezut că unele dintre ţările europene îşi vor modifica poziţia de acum în privinţa cotelor obligatorii, Mai degrabă, putem vedea un gest de sprijin al ideii - şi aceea extrem de controversată – enunţată de Comsiia Europeană care cerea puteri discreţionare în acest sens pentru o perioadă de 5 ani, devenind singurul decident în aplicarea “mecanismului de relocare de urgenţă”. Tehnic, demers important fiindcă, în acest caz, un răspuns negativ al unui Stat membru ar putea duce, în ultimă instanţă, la demararea unei proceduri de infringment şi intervenţia Curţii Europene de Justiţie.

Toate aceste discuţii pot să vă pară strict teoretice, problema fiind a altora, departe de noi. Numai că semnalele se multiplică în sensul activării unei rute majore de migraţie ilegală pe Marea Neagră, cu România punct de intrare pe teritoriul european. Alături de perspectiva unei destabilizări majore în Ucraina.

Punct şi de la capăt? De la care capăt pentru zona noastră geografică?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite