Printre cele 200.000 de posturi bugetare vacante ce vor fi tăiate se află şi posturi de medici, profesori, procurori, militari?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ciolacu a încercat o lovitură de imagine cu propunerea de fi tăiate 200.000 de posturi bugetare neocupate. În mare parte i-a reuşit. Populaţia este exasperată de numărul imens de bugetari care ridică deficitul bugetar până la un nivel la care pierdem banii din PNRR. Dar ce economie faci prin reducerea unor posturi neocupate? Nesemnificativă, prin reducerea numărului de şefi. Unii spun că se reduce şi numărul maşinilor şi combustibilul consumat. Păi ce, bugetarii lipsă consumă combustibil şi utilizează maşini? Într-o ţară ca România nimic nu este imposibil, când e vorba de bugetari!

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

O altă problemă: pe ce perioadă de timp funcţionează reducerea cu 200.000 a numărului bugetarilor? 4-5 luni cât a mai rămas din 2023? Că de la 1 ianuarie 2024 vin alte scheme de personal, cu alte posturi ce vor fi bugetate în bugetul pe anul viitor.

Se reduc şi posturi care nu şi-au găsit ocupanţi, deşi foarte importante?

Aici mi se pare că măsura nu este clară. Ştim că sistemul sanitar duce o lipsă cronică de specialişti, pentru că medici şi asistente lucrează în UE pentru salarii mai bune. Sistemul a prevăzut în schemele de personal aceste posturi, dar n-au fost ocupate pentru că nu şi-au găsit specialiştii care să le solicite, nu pentru că nu era nevoie de ele. Ce facem acum, le tăiem de tot? Şi dacă apar, totuşi, amatori calificaţi să le solicite, nu-i mai putem angaja? E de noaptea minţii!

Aceeaşi problemă şi în învăţământ. Şi aici avem criză de cadre calificate, ne cârpim cu tot felul de improvizaţii, pensionari, suplinitori, persoane cu două joburi, etc. Desfiinţăm şi aceste posturi? Şi cine mai intră la clasă în anul şcolar viitor? Nimeni nu explică ce fel de posturi vor fi desfiinţate, în cele 200.000.

Avem o acută lipsă de procurori, judecători, jurişti calificaţi. Sunt instanţe şi instituţii din domeniul juridic cu posturi neocupate, de-ar fi să amintim doar de DNA. Dar şi alte parchete din ţară. Ce face viitoarea OUG, le desfiinţează pe toate? Şi până la sfârşitul anului nu mai pot fi angajaţi procurori sau judecători pe posturile tăiate?

Aceeaşi problemă pentru militari, poliţişti, şi alte posturi importante pentru statul român.

In contextul războiului din vecinătate, nu mai angajăm militari, dacă este nevoie de ei?

Neimportante, şi care chiar merită tăiate, ar fi posturile de birocraţi, unii taie frunze la câini şi plimbă dosare cu şină. Sau sunt funcţii de conducere ocupate de incompetenţi care consumă banii bugetului degeaba. Numai că astfel de posturi nu sunt libere. Au fost de mult vânate şi ocupate de clientela politică a partidelor. Aici ar fi necesară reducerea de posturi, nu cu 200.000, ci cu 400.000! Dar sunt ocupate, nu sunt libere!

Sebastian Burduja, ministrul Economiei, este mai direct și mai realist în problema aceasta.

„M-aş uita foarte atent la angajaţii de la stat, câţi livrează, câţi nu livrează. (...) Cred că fiecare minister, fiecare agenție, fiecare instituție de nivel național și local trebuie să își facă o analiză foarte atentă, să vadă câți oameni livrează cu adevărat în interesul cetățenilor români. Aș evalua foarte bine pe de o parte posturile vacante, pe de altă parte exact ce livrează fiecare. Aș spune că este o analiză firească”.

Ministrul Sebastian Burduja a subliniat că la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, portofoliu pe care l-a condus în cabinetul Ciucă, a pus în consultare publică un proiect de reorganizare a ministerului, reducând aparatul cu 10 -15%. „Cred că am fost singurul minister care am făcut chestiunea asta. Nu a mai apucat să fie adoptată de Guvern fiindcă s-a schimbat Guvernul”.

Aceasta este realitatea și soluția. Reducerea aparatului de funcționari, nu a specialiștilor din aparatul bugetar. Dacă premierul îi confunda pe unii cu ceilalți, nu are ce să caute în funcția de premier!

În lumina celor spuse mai sus nu văd logica tăierii a 200.000 de posturi bugetare, fără explicaţii asupra structurii lor. Din ce domenii ale activităţii bugetare sunt tăiate. Presupun că premierul are o astfel de evidență, să ne spună şi nouă!

În caz contrar, rămâne presupunerea de la început. S-a încercat o lovitură de imagine, în mare parte reuşită. Dacă premierul nu vine cu lămuriri, aceasta este singura concluzia logică!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite