Premierul Ciucă îşi va asuma răspunderea pe legile Educaţiei. Este PSD de acord?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Așa rezulta din  programul legislativ al Guvernului pe 2023, aprobat  în şedinţa de guvern de marţi.  Referitor la legile Educaţiei s-a decis următorul calendar:

Termen de prezentare în guvern: februarie 2023

Propunere de finalizare a procedurii legislative: martie 2023

Respectarea acestor termene este posibilă doar prin asumarea răspunderii Guvernului în parlament

Iată motivele:

-        Principalul motiv,  legile Educației sunt jalon în PNRR și fără ele pierdem banii din PNRR. Numai ca PNRR nu vorbește de o nouă lege a Educației, ci de un „pachet legislativ” care să atingă anumite obiective. Iată ce spune PNRR:

 Pachetul legislativ va asigura coerența cu alte reglementări legale emise în ultimii ani și cu cerințele unui mediu socioeconomic în continuă schimbare și va include:

- constituirea unui grup de lucru interministerial coordonat de Primul Ministru, care va monitoriza proiectul „România Educată”. Se vor publica rapoarte trimestriale de monitorizare;

- adoptarea unei Hotărâri de Guvern de stabilire a termenelor și responsabilităților pentru implementarea proiectului „România Educată”;

- măsuri legislative pentru a asigura implementarea proiectului „România Educată”.

Pentru pregătirea pachetului legislativ se vor organiza consultări cu partenerii sociali, reprezentanții asociațiilor de părinți, ai întreprinderilor și ai organizațiilor neguvernamentale, comunitățile  locale, alte autorități/entități publice, elevi, studenți, cadre didactice, experți

Toate aceste obiective pot fi atinse și prin legislație secundara, nu neapărat printr-o lege: HG-uri, OM, metodologii, regulamente. Iar consultările prevăzute în PNRR nu s-au făcut pe varianta Deca a legilor Educației. Această variantă este încă secretă. Cum este, atunci, cu respectarea PNRR?

-        Preşedintele Iohannis (al doilea Alexandru Ioan Cuza) şi ministrul Ligia Deca nu acceptă schimbări majore aduse de amendamente în dezbaterea parlamentară pentru „copilul de suflet” al lui Iohannis.

-        Amendamentele de substanţă ar duce la discuţii prelungite în parlament şi la schimbarea a zeci de articole, pentru a asigura coerenţa şi logica legilor. Această dezbatere s-ar putea prelungi luni de zile.

-        Se va invoca precedentul Legii Educaţiei Naţionale (LEN), Legea 1/2011. LEN a rezultat în urma dezbaterii Comisiei prezidenţiale Mircea  Miclea, cu documentele puse în dezbatere publică şi adoptate după 2-3 ani de discuţii. LEN era cunoscută în spaţiul public, şi a întrunit un consens social.  A fost adoptată prin asumarea răspunderii pentru că nu exista consens politic, în parlament se opunea PSD. Ar fi culmea ca PSD să-și fi schimbat între timp principiile referitoare la rolul parlamentului în democrația unei țări.

-        Termenul de o lună pentru dezbaterea în cele două Camere ale parlamentului este ridicol.

-        Avizarea interministerială va dura destul de mult timp, mai ales la ministerul Finanţelor Publice, unde ministrul PSD-ist, Câciu,  va trebui să găsească 37-49 de miliarde de lei, costul aplicării acestor legi, conform celor declarate de Marcel Ciolacu.

-        Sunt necesare luni bune de lucru la legislaţia secundară, dacă se doreşte aplicare legilor la 1 septembrie 2023.

-        Legile Educaţiei, varianta Ligia Deca, nu au stat în dezbatere publică, conform legii transparenţei decizionale. Din ce s-a aflat, există schimbări majore, comparativ cu varianta Cîmpeanu, aşa că motivul invocat de Ligia Deca, că au fost deja  în dezbatere publică, nu stă în picioare.

Pentru a evita toate aceste complicaţii şi a respecta promisiunea preşedintelui Iohannis, legată de aplicarea acestor legi („copilul său de suflet”)  anul acesta şi pentru respectarea programului legislativ aprobat de guvern, singura soluţie este asumarea în parlament a răspunderii guvernului pe cele două legi la începutul lunii martie.

Asumarea răspunderii nu trece fără acordul PSD

Aici  e aici. Va fi de acord PSD să voteze legile Educaţiei la asumarea răspunderii guvernului? Altfel nu se poate întruni o majoritate parlamentară.

Iată ultima declaraţie a lui Marcel Ciolacu legată de legile Educaţiei:

”Sunt de acord total că trebuie să modificăm ceva în legile educației. Cred că corect față de colegii mei, am prezentat aceste legi, acum urmează la grupurile parlamentare să fie prezentate de domnul Mihnea Costoiu componenta la învământul superior și preunivesitar. Cu toții avem un interes comun ca această lege să fie bună și aplicabilă”.

Și Vasile Dîncu spune același lucru:

Da, eu am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea acestor legi în coaliție și în guvern”. Marcel Ciolacu nu a negat şi nu l-a contrazis pe Vasile Dîncu. Aşadar este adevarat, și a fost de acord.

Este clar că așteptarea societății este mare și e nevoie de dezbatere mai amplă  și analize aprofundate”. Aceste analize ar trebui să conțină „minime studii de impact, de analize de specialitate și chiar de consultarea unor eșantioane de părinți, cadre didactice sau specialiști în educație”, mai spune Dîncu.

Varianta Deca a legilor Educației nu a fost în dezbatere publică, este secretă. Nu se știe nici dacă, și câte dintre amendamentele propuse la varianta Cîmpenu în luna august au fost, sau nu, prinse în lege.

În aceste condiţii, ar fi de acord PSD cu trecerea legilor Educaţiei prin asumarea răspunderii Guvernului în parlament? Sunt posibile două variante.

Nu va fi de acord. Şi-ar pierde total credibilitatea în faţa alegătorilor, dacă îşi schimbe poziţia după câteva zile. Ar însemna să încline PSD voinţei lui Iohannis şi a PNL, şi să fie de acord cu inutilitatea instituţiei parlamentului, într-un caz de legi aşa de importante.

Dacă nu va fi de acord, fie legile nu vor mai fi trecute prin asumarea răspunderii, fie guvernul va pica la votul negativ pentru asumare. Ce va fi mai departe, vom vedea.

Va fi de acord. Toată lumea se va întreba cu ce preţ. Preţul „corect” ar fi promisiunea preşedintelui Iohannis că-l va desemna pe Ciolacu premier în luna mai. Dar câtă încrederea poţi avea în cuvântul unui om, fie el şi preşedintele tarii, fără semnătură pe un document scris? Şi nici atunci nu e sigur. Ce alt troc s-ar fi instalat între Iohannis-Ciucă-PNL şi Marcel Ciolacu-PSD? Nu e clar, şi este greu de presupus acum. Adică România este condusă cu înțelegeri pe sub masă?

Săptămâna aceasta, chiar miercuri,  are loc și o întâlnire a Coaliției, la care va fi discutat si acest subiect. Vom afla ce s-a hotărât.

Ministrul Deca are nevoie de câteva luni pentru a adopta legislaţia secundară, circa 800 de HG-uri, OM, metodologii şi regulamente. De aici graba ca legile să treacă în luna martie. Prin procedură parlamentară obişnuită nu ar fi gata nici la 1 iulie!

Personal nu mă opun adoptării unor noi legi a Educației, dar din dezbaterile de astă vară s-a văzut că majoritatea elitelor intelectuale ale țării și experții în educație nu sunt de acord cu prevederile legilor propuse de Iohannis-Cîmpeanu-Deca și au explicat și de ce. Și fără consens social degeaba promovezi o lege. Nu va funcționa sau va funcționa prost.

Cum spuneam şi în alte articole, sunt în joc voinţa şi puterea lui Iohannis, vs voinţa şi puterea PSD. Cine va câştiga?

LE. Pe surse s-a aflat pozitia PSD in problema legilor Educației, adoptată in ultimele ore și exprimată de Florin Lixandru, Secretar de Stat in Ministerul Educației.

„PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică!

Romania poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate,dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plata 5, adică până cel târziu martie 2024”

UPDATE

Ministrul Ligia Deca i-a retras Secretarului de stat Florin Lixandru atribuțiile delegate in cadrul ministerului Educatiei.

Florin Lixandru se arata revoltat de reacția ministrului, pentru un delict de opinie, și anunță că astă seară va avea loc o sedință a Coaliției dedicată legilor Educației.

UPDATE 2

Reacția lui Marcel Ciolacu la evenimentele de azi:

„Dacă doamna ministru a făcut acest lucru pentru că domnul Lixandru a spus că are alte păreri în ceea ce priveşte legile ( legile educaţiei, nr) ne aflăm în faţa unui fenomen, părerea mea, eu credeam că e uitat, arată a ceva, eu am trăit înainte de ’89 şi am trait cam ce vârstă aveţi dumneavoastră”

UPDATE 3

Intr-un comunicat de presă PSD reia ideile lui Lixandru, aproape copy paste. Declarațiile lui Lixandru nu erau, așadar, opinii personale, ci chiar poziția PSD apropos de legile Educației

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite