Ponta, discurs de câştigător la alegerile PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedeta Congresului de sâmbătă al PSD nu a fost noul preşedinte, Liviu Dragnea, în ciuda încercărilor evidente ale acestuia de a se înconjura de simbolistica liderului. Pentru că la Congresul PSD Vedeta Congresului de sâmbătă al PSD nu a fost noul preşedinte, Liviu Dragnea, în ciuda încercărilor evidente ale acestuia de a se înconjura de simbolistica liderului.

Vedeta Congresului de sâmbătă al PSD nu a fost noul preşedinte, Liviu Dragnea, în ciuda încercărilor evidente ale acestuia de a se înconjura de simbolistica liderului. Vedeta incontestabilă a fost Victor Ponta, care a avut discursul cu cel mai mare impact la nivelul sălii, amintind mai degrabă de momentul 2010, când l-a învins pe Geoană în cursa partidului, decât de momentele ulterioare când discursurile sale au fost dominate de elemente pragmatice. La Congresul PSD a participat un Ponta cu un discurs bazat pe emoţie, care a generat emoţie în sală, dar şi semne de întrebare cu privire la viitorul partidului, dacă ar ieşi de pe direcţia impusă în ultimii ani.

Pentru a începe cu începutul, adevărul este că Ponta a fost ovaţionat minute în şir, de acest privilegiu beneficiind în istoria PSD doar Ion Iliescu, chiar şi atunci când acesta nu mai era preşedinte. Până la urmă, pesediştii îl aveau în faţă pe cel care le-a adus cele mai bune rezultate electorale şi, cel mai important – conducerea guvernării, prima dată după 2004.

Important este însă şi ce a transmis Ponta, pentru că le-a spus unora că PSD nu poate rezista cu visuri pe scena politică şi că mai au şi de bătut recorduri înainte să se viseze.

Ponta i-a pus cartoful fierbinte în mână lui Dragnea. El vrea să conducă în continuare guvernare, PSD şi-a făcut treaba, doar Dragnea poate decide dacă mai continuă guvernarea. Cu alte cuvinte, domnule Dragnea, le spui tu celor din partid că nu mai vrem să continuăm guvernarea, că eu vreau să ţin partidul la guvernare.

Ponta i-a dat temă pentru 2016 lui Dragnea. Mai exact, să obţină mai mult decât în 2012. Şi ce temă. Pentru că, dincolo de USL, PSD a câştigat singur cei mai mulţi primari, cei mai mulţi consilieri locali, cei mai mulţi parlamentari, jumătate din preşedinţiile de CJ. PSD deţine acum toate aceste funcţii, indiferent de ruperea de PNL.

Ponta le-a transmis fără menajamente visătorilor că PSD nu poate fi ”mai la stânga decât este acum”. Că economia trebuie susţinută, la fel ca măsurile sociale ferme. Şi are dreptate. PSD a devenit atractiv în ultimii ani pentru categorii noi de electorat prin măsuri economice curajoase, fără a renunţa la cele destinate electoratului tradiţional. Este o iluzie ca cineva să creadă că PSD poate fi altfel, dacă vrea să aibă succes în România. De ce spun asta? Pentru că a fi mai la stânga nu înseamna doar pensii şi salarii, înseamnă şi discurs în favoarea minorităţilor, înseamnă şi discurs în favoarea egalităţii de gen, înseamnă şi discurs în favoarea unui sistem instituţional rupt total de influenţele de ordin religios şi multe altele pentru care, cu părere de rău spun, mare parte din societatea românească nu este pregătită. PSD de astăzi este modern prin promovarea de către Ponta a ”celei de a treia căi„ - a modelului Blair. Un PSD mai la stânga, aşa cum îl văd Dragnea şi/sau alţii, e un fel de PSM şi nu cred că vrea cineva asta.

Victor Ponta a dat astăzi şi el un test şi l-a trecut. Are partidul în spate pentru a continua guvernarea şi lucrurile aici sunt cam îngheţate. Pleacă dacă vrea el, nu dacă vor alţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite