
PNL mimează despărţirea de PSD pentru a-şi recâştiga electoratul pierdut. La împărţirea sinecurilor se înţeleg foarte bine
0PNL încearcă să ameţească alegătorii pierduţi după „comasarea” cu PSD prin şmecherii simple. Declară că se desparte de PSD, că vrea o guvernare de dreapta, dar nu are cu cine. Nicolae Ciucă a înţeles şi el că-i trebuie voturi din tot spectrul politic de dreapta, dacă vrea să intre în turul al doilea.

Conform presei, Ciucă ar fi transmis liberalilor din teritoriu:
„Recomand în teritoriu să faceți în așa fel încât să creați majorități de dreapta în consiliile locale și să ne gândim fără ei în campanie. Ați văzut că și la București am dat un semnal cu Nicușor Dan”.
Ciolacu e mai sincer. Spune că vor continua guvernarea împreună cu PNL şi după alegeri. Vor continua să danseze „tangoul Nicu şi Marcel”, început pe muzica lui Iohann(is) Klaus.
Adevărul este că aritmetica parlamentară nu prea lasă loc de altă variantă de guvernare. Partidele de dreapta, fără PNL care nu se știe cum mai este, nu sunt în stare să adune un număr locuri în parlament suficient pentru a avea acces la guvernare. AUR şi SOS sunt excluse total de la guvernare şi de PSD şi de PNL, din cauza orientării pro ruse şi anti UE.
Problema este cine va da prim ministrul
Atât PSD cât şi PNL fug ca „dracu de tămâie” de această funcţie. Pentru că viitorul premier va trebui să repare bugetul lăsat „varză” de Ciolacu, după ce a împărţit în dreapta şi stânga banii pe care nu-i avea şi îi lua cu împrumut. Viitorul premier va fi acoperit de furia populaţiei şi a mediului de afaceri, dacă creşte taxele şi impozitele, pentru a reduce deficitul bugetar şi datoria externă a României.
Populaţia va înregistra o scăderea a puterii de cumpărare, o creştere a inflaţiei, iar mediul de afaceri o creştere a taxelor pe care trebuie să le plătească statului. De aici furie şi demonstraţii la fereastra viitorului premier.
Consiliul Fiscal a dat guvernării un avertisment sever:
„Pieţele financiare pot " îngheţa " din nou, din varii motive, iar ţările care sunt prinse pe picior greşit (deficite mari) plătesc scump. România a mai trecut printr-un episod amar că urmare a efectelor crizei financiare din 2008-2009.”
Situația economica a „motoarelor” economiei UE (Germania) nu este deloc roză. Nu se știe ce ne așteaptă in viitorul apropiat.
Situația rezultată din conflictele militare din Ucraina si Orientul Apropiat ar putea impune și României cheltuieli militare care nu pot fi anticipate. Dacă piețele financiare îngheață, de unde ia banii viitorul guvern pentru pensii și salarii bugetare? Se sperie gândul...
PSD l-a şi ofertat pe Ciucă cu funcţia de premier, dar acesta a refuzat-o. Situaţia este atât de disperată, încât Sorin Grindeanu a declarat că este dispus şi cu un premier de la UDMR, la care toată lumea politică „şi-a făcut cruce”!
Viitorul preşedinte va avea o misiune dificilă în a desemna pe viitorul premier, pentru că nu vrea nimeni. Va găsi, poate, un tehnocrat inconştient, care nu ştie ce-l aşteaptă. Cert este că viitoarea coaliţie de guvernare îşi va lua în faţă ura şi respingerea măsurilor dure de ajustare a deficitului bugetar, fără de care CE ne arată uşa, când e vorba de bani europeni.
Consiliul Fiscal vorbeşte de creşterea colectării, mai puţin despre reducerea cheltuielilor statului
Aici greşeşte Daniel Dăianu. Creşterea colectării nu se poate face fără „conformarea voluntară” a contribuabililor, ce nu poate fi obţinută când cetăţenii văd corupţie, clientele de partid abonate la banul public, pensii speciale colosale, salarii nesimţite, armate de funcţionari care plimbă dosare cu şină, în loc să fie înlocuiţi de aplicaţii informatice. Reforma teritorială care să înlocuiască armatele de funcţionari din 41 de judeţe, cu 8 regiuni, nu se face.
Statul ţine în funcţie întreprinderi de stat falimentare, cu datorii uriaşe la buget, dar care oferă funcţii cu salarii grase pentru clientela politică.
E un cerc vicios. Nu creşte colectarea la buget pentru că nu scad cheltuielile statului în domenii inutile.
Toate aceste lucruri sunt ştiute şi tolerate de PSD şi PNL, chiar dacă acum PNL se dă „fecioara neprihănită”.
PSD şi PNL s-au înţeles foarte bine la împărţirea funcţiilor în CA al BNR
Viitorul CA al BNR a trecut prin comisiile parlamentare şi plenul Camerei Deputaţilor printr-o înţelegere totală între PSD şi PNL.
PNL a propus şi a trecut trei membri, Alexandru Năzare, Cosmin Marinescu, şi Roberta Anastase, iar PSD doar pe Aura Socol. Cosmin Marinescu este consilier al preşedintelui Iohannis şi a fost impus PNL de la Cotroceni. Dacă Alexandru Nazare a fost ministru de Finanţe, nu se ştie ce competenţe are Roberta Anastase pentru a participa la deciziile financiare luate de BNR. Dar nu contează, aşa a rezultat din înţelegerea PSD-PNL mai largă, cuprinzând şi alte funcţii importante în stat. De menţionat că membrii CA al BNR au venituri de mii de euro, cu bonusuri, prime şi alte adaosuri.
Dovada cea mai bună a înţelegerii stau scorurile la votul din Camera Deputaţilor.
Cosmin Marinescu- 288 pentru, 53 contra
Roberta Anasrase- 286 pentru, 55 contra
Aura Socol – 289 pentru, 52 contra
Alexandru Nazare – 301 pentru, 40 contra.
Ce coincidenţe! Nu e aranjament aici între PSD şi PNL? N-a mişcat nimeni în front!
Aşa că să nu ne aburească PNL cu despărţirea de PSD, cine se aseamănă se adună. Singura dilemă este pe cine vor păcăli să accepte funcţia de premier, şi cine va fi viitorul preşedinte al ţării. Și dacă vor reuși să păcălească alegătorii, sau vom înregistra la alegeri un absenteism major.