Operă live în aer liber la Castelul Corvinilor sau Opera Nights 2021

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Virgil Oprina
Foto Virgil Oprina

Auzisem că, încă de acum 10 ani, atât la Hunedoara, cât şi la Deva, cu mici întreruperi, se întâmplă Festivalul “Opera Nights”. Entuziasmul organizatorilor locali, căruia i s-a adăugat consecvenţa companiei Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, a făcut ca evenimentul să devină un reper cultural pentru răcoroasele nopţi de vară din acest superb ţinut din centrul ţării, prea puţin cunoscut nouă, celorlalţi.

Am avut ocazia de a participa la unul din cele două spectacole ale “Opera Nights – 2021”, petrecute pe esplanada din faţa Castelului Corvinilor din Hunedoara în 17-18 iulie, un decor live perfect pentru povestea din Trubadurul de Verdi. 

Festivalul organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Hunedoara, în colaborare cu asociaţia culturală DevART şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski după o pauză determinată de pandemie, din dorinţa de a oferi publicului din zonă şi din ţară spectacole-reper a fost gustat cu şi mai mult entuziasm după un an şi jumătate de tăcere de sutele de spectatori adunaţi până la miezul nopţii în romanticul decor din faţa castelului, vizitat – aveam să aflăm – de tot mai mulţi turişti români şi străini zilele acestea.

Orchestra şi Corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa conduse de Tiberiu Oprea au interpretat solicitanta partitură cu profesionalism, oferind strălucitoarei distribuţii solistice o susţinere esenţială pentru spectacolele amplificate în aer liber. Madeleine Pascu a întruchipat o Leonora plină de pasiune, cu fraze ample şi expresive, însoţită de vocea excepţională, cu acute limpezi şi puternice a lui Răzvan Săraru în Manrico, Ionuţ Pascu a întruchipat un Conte di Luna dramatic şi, nu în ultimul rând, Alina Dragnea în Azucena, a încântat prin fluiditatea glasului şi prin forţa dramatică.

ss

Am simţit în aerul răcoros al nopţii acea vibraţie a evenimentului autentic, venind atât din partea publicului venit “ca la operă”, îmbrăcat elegant, pregătit de spectacol, cât şi din partea artiştilor, dispuşi să ofere tot ce au mai bun după pauza forţată prin care am trecut cu toţii.

Emoţia cu care a fost încărcată atmosfera plină de mister din faţa Castelului Corvinilor din Hunedoara ne-a confirmat încă odată faptul că pasajul online prin care a trecut viaţa artelor spectacolului în ultima perioadă nu poate rămâne decât un pasaj şi în niciun caz o opţiune de viitor.

„Opera Nights” - Hunedoara 2021 a propus publicului două spectacole de mare popularitate din creaţia lirică, Trubadurul de Verdi, pe 17 iulie şi Turandot de Puccini, pe 18 iulie.

Istoria recentă ne spune că festivalul  s-a născut din confluenţe succesive, dintr-un festival muzical de toamnă numit MuziCastel, desfăşurat în Sala Dietei a Castelului Corvinilor din Hunedoara în 2007-2008. Din 2009, au început şi evenimentele de vară, când s-a petrecut acolo Dracula Nights, festival de film, completat din 2010 cu proiecţii de operă, sub dublul generic – Dracula Nights & Opera Nights at Corvinilor Castle, evenimente organizate de asociaţia culturală DevART, al cărei scop chiar acesta era, punerea în valoare prin festivaluri tematice a monumentelor din judeţul Hunedoara, cu precădere a Castelului Corvinilor.

Din 2011, a apărut Opera Nights, festival de operă în aer liber, drum început de Alexandru Gruian, Nicolae Gavrea şi Daniela Vlădescu şi continuat constant din 2012 în aproape aceeaşi formulă, având ca partener constant Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa – orchestră, cor şi balet. Din 2021, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Primăria Municipiului Hunedoara au decis reluarea Festivalul „Opera Nights”, cu acces liber la spectacole, în limita locurilor disponibile şi cu măsurile de siguranţă sanitară în vigoare.

ss

Văzându-i prezenţi la spectacol inclusiv pe politicienii care au susţinut desfăşurarea acestui festival, am avut din nou senzaţia că oraşele mari ale României datorează mai mult respect şi mai multă atenţie comunităţilor mici şi mijlocii, pentru care valoarea unor evenimente culturale de ţinută este evident mult mai mare şi în care se păstrează acel respect pentru artă şi artist pe care marile aglomerări urbane par că l-au uitat.

Poate că prezenţa muzicienilor din Constanţa la Hunedoara an de an şi entuziasmul cu care abordează acest eveniment ar putea fi un semnal. În orice caz, atitudinea autorităţilor din Hunedoara sau Deva faţă de zona culturală, într-un judeţ în care instituţiile de cultură propriu-zise sunt mult mai slab reprezentate decât în alte părţi ar putea fi un model de urmat. Este vorba doar despre a ridica puţin privirea şi a realiza că dacă ştim să facem ceva pentru a pune mai mult Castelul Corvinilor şi Cetatea Sarmizegetusa, dacă tot le avem în judeţ şi dacă le alăturăm acestora evenimente de cultură vie, inventând evenimente şi spaţii culturale noi, nu numai vara ci pe tot parcursul anului, s-ar putea să rămânem mult mai mult decât ne aşteptăm în memoria locului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite