Occidentul l-a înfrânt pe Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a încercat să prezinte anexarea Crimeei ca pe o mare victorie a sa. Dacă pe plan intern era normal ca această propagandă să funcţioneze, este uimitor cum şi societatea civilă externă a căzut în această capcană. Realitatea este că Putin şi politica sa au fost înfrânte de către occidentali.

Intervenţia din Crimeea nu face decât să spele parţial imaginea ţarului în faţa propriului popor, mascând astfel de fapt pierderea întregii Ucraine în favoarea Europei Occidentale.

E o logică simplă : la începutul lui 2013 Ucraina era un teritoriu controlat de Federaţia Rusă iar acum, la începutul lui 2014, doar Crimeea mai este controlată de către aceasta.

Iată care este realitatea:

- Vladimir Putin nu a câştigat Crimeea, ci a pierdut toată Ucraina; această pierdere va fi cea care va rămâne în analele geopoliticii mondiale;

- Vladimir Putin a oferit americanilor pretext pentru a se întoarce în partea de Est a Europei;

- Vladimir Putin a grăbit procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Ucraina şi Georgia;

- Vladimir Putin a forţat Uniunea Europeană să devină mai solidă şi să acţioneze mai ferm (a se vedea vizele şi semnarea rapidă a acordurilor de asociere);

- europenizarea, democratizarea, occidentalizarea Ucrainei va duce la pregătirea teritoriului pentru căderea actualului sistem de conducere de la Kremlin;

- un important capital financiar se va retrage dinspre Federaţia Rusă şi va fi investit în estul Uniunii Europene, inclusiv în România.

Au pierdut occidentalii ceva? Cu siguranţă că au câştigat Ucraina continentală în detrimentul lăsării în spaţiul rusesc a unei enclave care oricum era sub ocupaţie şi populată cu o majoritate rusofilă.

Merită Crimeea un conflict armat? Ucraina ar fi trebui să lupte simbolic, dar o intervenţie externă militară trebuie exclusă - ea va fi folosită doar dacă Rusia va trece şi la anexarea altor teritorii ucrainene. Acum timpul lucrează în favoarea noului regim din Ucraina, care va primi susţinere pentru implimentarea de reforme care să consolideze statul de drept.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite