O manipulare a românilor din Diaspora, chiar de către Departamentul pentru Românii de pretutindeni
0Pe 16 iunie Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României (DRP) a publicat, sub semnătura secretarului de stat Gheorghe Cârciu, un „proiect de rezoluție realizat în urma dezbaterilor organizate cu reprezentanții românilor din afara granițelor, care au participat la evenimentele dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, din perioada 25-28 mai 2023.” Acest document este un un fake-news de manual. Pe scurt, „dezbaterile” din timpul festivalului amintit ca argument pur și simplu nu au existat.
În programul de patru zile al Festivalului Aici-acolo a fost prevăzută o singură astfel de dezbarere, de 45 de minute, dar și aceea a fost anulată. În rest, timp de patru zile, cei 400 de români din lumea largă, prezenți la București, nu au beneficat de nici un moment în care să se exprime. Programul a fost conceput ca pentru străini: vizite la Muzeul Satului, program folcloric, prezentare de modă... Nici un loc pentru cunoașterea celor care au participat, a activităților lor din Diaspora, a posibilităților de a contribui la dezvoltarea României sau a problemelor cu care se confruntă. Nu a fost invitat nici un reprezentant al ministerelor care se ocupă cu probleme ale Diasporei, așa cum a fost cazul la precedentul Forum, nu a fost prezent nici un parlamentar de Diaspora, nu a fost nici măcar publicată lista participanților și țara de unde provin. Singurele momente de cunoaștere și dezbatere au fost informale, prin eforturi individuale.
Cum să apară, atunci, o astfel de „Rezoluție”?
Istoricul acestui document merită detaliat, pentru cine vrea să observe producerea unei știri false, din păcate un obicei din ce în ce mai răspândit. Dar este rar ca o știre falsă să fie asumată oficial, de către Guvernul unei țări. Este regretabil și un precedent foarte periculos.
Pe 2 iunie, după terminarea evenimentului, participanții la Festival au primit un mail din partea organizatorilor, prin care li se cerea să își dea cu părerea despre un document elaborat de membri ai DRP, cu un titlu halucinant „REZOLUȚIA Românilor de Pretutindeni -adoptată azi, 28 mai 2023, la Patriarhia Română-„.
Textul mail-ului invita participanții la o falsă dilemă, dacă punctele conținute „să fie prezentate sub forma de «Rezoluție» a participanților la Festival sau drept «Concluzii și Recomandări».” În plus, se adăuga o formulare șocantă: „absența unui mesaj din partea dvs. implică un acord implicit.”
Evident, foarte mulți participanți au răspuns cu indignare acestei încercări de manipulare, prin masaje în care au subliniat absurdul acestei situații. Acesta a fost mesajul meu:
„1. Acest text nu a fost discutat în cadrul Forumului, în nici un caz nu poate fi numit "Rezoluție"
2. Permisiunea de a folosi aceasta adresă de email a fost acordată pentru scopuri organizatorice, nu pentru presupuse acorduri "tacite". Aceasta frază este complet ilegală și denotă o manieră jignitoare de gândire "absența unui mesaj din partea dvs. implică un acord implicit."
3. Documentul prezentat ca " Rezoluție" are mari carențe de conținut.
4. În cadrul Forumului, timp de patru zile, nu a fost nici un moment în care invitații din Diaspora să aibă cuvântul. Cum să apară un document care să pretindă că este fructul vreunui dialog?”
În urma acestor mesaje, pe 7 iunie, cei de la DRP revin cu un alt mail, de data aceasta semnat Echipa Departamentului Românilor de Pretutindeni și intitulat „Chestionar evaluare eveniment Ziua Românilor de Pretutindeni 25-28 mai 2023”, valabil doar 24 de ore, dar care conține exact aceleași puncte ca și mail-ul precedent.
Pe 16 iunie, așa cum spuneam, apare documentul intitluat „REZOLUȚIE Ziua Românilor de Pretutindeni” (observați că a dispărut adoptată azi, 28 mai 2023, la Patriarhia Română) în rest este același ca prima dată, este nesemnat, dar începe cu „Noi, români de pretutindeni”. O manipulare tristă a Diasporei.
Definiția din dicționar a Rezoluției: 1. Hotărâre luată în urma unor dezbateri colective.
sinonime: hotărâre. 1.1. Document adoptat prin vot de un congres, o conferință, o plenară etc.
Merită menționat că, la evenimentul de final de la Patriarhie, care a constat în discursuri festive ale organizatorilor și masa de prânz, senatorul Paul Stănescu a spus că în „Gherghe Cârciu bate o inimă mare, mai mare decât el”, iar Gheorghe Cârciu i-a înmânat o diplomă din „partea românilor de pretutindeni”. Nu din partea sa, ca secretar de stat, nu din partea instituției pe care o conduce în prezent, ci din partea „românilor din pretutindeni”. Cei care au stat la cozi la vot pentru ca acești politicieni să nu mai conducă România. Din punct de vedere politic, este o mare aroganță să vorbești în numele „românilor din pretutindeni”, când în Diaspora ai luat 4 (patru) la sută din voturi.
Din păcate, Diaspora este, pentru autoritățile române, o floare frumoasă la butonieră. Dacă ne uitam mai atent, vom observa, însă:
- o mare indiferență pentru cunoașterea reală a Diasporei
- o tentație de a instrumentaliza electoral și finaciar Diaspora
- o teamă serioasă de forța Diasporei, dacă membrii ei ar fi uniți
Luate împreună, acestea duc la o atitudine festivistă, pasiv-agresivă, numai bună să fie afișată la ocazii, apoi de ascuns înapoi în dulap. Manipularea de mai sus se înscrie perfect în aceasta paradigmă.