
O finală la prezidenţiale Simion-Ponta ne-ar duce la o guvernare PSD-AUR, cu unul dintre cei doi preşedinte, celălalt premier
20Ultimele sondaje îl dau dau pe primul loc pe George Simion, urmat de Ponta. Sondajul Verifield, comandat şi publicat de Nicușor Dan, are următorul clasament: George Simion (35%), Victor Ponta (21,1%), la o distanță de 14 procente. Cei doi sunt urmați de Nicușor Dan (20,8%), Crin Antonescu (16,4%), Elena Lasconi (4,3%).

După scandalul Călin Georgescu, urmat de anchete penale care dezvăluie legăturile acestuia cu Rusia şi bande de mercenari care îi asigurau finanţarea, recunoscute şi oficial de TikTok, rămânem cu urmaşul său, George Simion, în fruntea sondajelor, la distanţe mari de următorii competitori.
Contextul internaţional
Este ilustrat într-un articol din Le Monde, „Internationala reacţionară”. După condamnarea liderului RN, Marine Le Pen, de la Moscova la Washington, via Budapesta, nu au lipsit declarațiile condescendente față de liderul RN, și nici remarcile nefavorabile la adresa democrației franceze.
Separaţia puterilor în stat dispare din concepţia multor cetăţeni şi conducători, apare în schimb opinia că „poporul” trebuie să aibă prioritate în faţa unui „guvern al judecătorilor”, iar legea trebuie să se conformeze celor mai controversate programe politice, precum și calendarelor electorale, se consideră că popularitatea garantează impunitatea.
Ce dacă Marine Le Pen a furat din banii europeni milioane de euro, dacă are popularitate în rândul alegătorilor nu trebuie pedepsită, cu atât mai puţin să-i fie retras dreptul de a candida la prezidenţiale în Franţa. Asta cred cei din „Internationala reacţionară”.
Traiectoria lui Donald Trump, reales în noiembrie în funcția de lider al Statelor Unite, în ciuda participării sale active la punerea în discuție a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020, a unui șir de afaceri dubioase și a unei condamnări pentru încălcarea regulilor de finanțare a campaniei electorale, le-a dat motive de speranță celor din „Internaţionala reacţionară”.
Trump susţine, nici mai mult nici mai puţin, sancţionarea şi concedierea judecătorilor care i-au blocat ordinele executive. Pentru el legea este doar ce spune el, restul trebuie să dispară.
Atacarea magistraților atunci când nu sunt de acord cu el se înscrie în aceeași logică pentru Donald Trump, care îl face, de exemplu, să repete declarațiile privind un eventual al treilea mandat de președinte, interzis de Constituție.
Dacă în America, altă dată fanionul democrației, în care justiţia l-a dat jos pe Richard Nixon, l-a judecat pe Bill Clinton, aşa stau acum principiile democraţiei, vedem ce se întâmplă şi în alte ţări, care iau exemplul americanilor.
Trump nu a impus taxe vamale şi Rusiei, ceea ce spune multe despre principiile sale de politică externă.
Atacuri asupra judecătorilor, epurări în administrații în numele luptei împotriva unui „stat paralel” (engl. Deep State) – care ar fi omologul „guvernului judecătorilor”, șantaj privind subvențiile publice, sistematizarea intimidării, „frica”, instrumentul guvernarii… Calea a fost deja deschisă în alte locuri și numele ei este cunoscut: iliberalism.
Ce se întâmplă în România
Cu aceeaşi orientare a alegătorilor şi populaţiei a câştigat Călin Georgescu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024. A contat faptul că a contestat democraţia din România: separaţia puterilor în stat, supremaţia justiţiei, principiile statului de drept, tratatele internaţionale şi legăturilor României cu UE şi NATO.
N-au contat aberaţiile pe care le-a susţinut, de tipul „Hrana, Apa, Energie” şi multe altele. Alegătorii l-au văzut că pe unul care „schimbă” România. În rău, în bine, nu contează.
Puterea judecătorească, în care intră şi CCR, l-a oprit pe Georgescu să mai candideze şi a anulat turul întâi al alegerilor prezidenţiale din 2024.
Cu George Simion, aliatul şi discipolul lui Georgesc nu a mai avut acelaşi curaj, după o perioadă în care România a fost pusă la stâlpul infamiei, în primul rând de oficiali americani, dar şi ruşi, pentru că i-a interzis lui Georgescu să candideze.
Nicio deosebire între concepţiile şi filosofia politică ale lui Georgescu și ale lui Simion. Ba mai mult, Simion se pretează la „te agreez sexual, scroafo”!, şi „membrii BEC trebuie jupuiţi de vii în piaţa publică”, dar CCR l-a găsit, de data aceasta, apt să candideze la prezidenţiale.
Consecinţele alegerii lui Trump se văd acum în America, iar cele alegerii lui Simion ca preşedinte în România se vor vedea în viitor.
Faptul că Simion se menţine în fruntea listei rezultate din sondajele de opinie ne arată că „Internaţionala reacţionară” are urme adânci şi în România.
„Deal-ul” PSD-Ponta-Simion
Pentru baronii şi clientela PSD, singura cale de a rămâne la butoane, adică la conductele cu bani bugetari, este ca Simion sau Ponta să câştige președinția, iar aceasta să ducă la o guvernare PSD-AUR. Un PNL sub conducerea lui Bolojan, un preşedinte ca Nicușor Dan, nu constituie o garanţie că PSD va mai rămâne la robinetele conductelor cu bani.
Aşadar, electoratul PSD, dirijat sau inspirat de primarii PSD, îşi va duce voturile spre Ponta, pentru că Simion beneficiază de susţinătorii lui Călin Georgescu şi de propriul electorat, suficient să intre în turul al doilea.
Primul sacrificat va fi Crin Antonescu care, fără voturile PSD, nu are şanse să intre în turul al doilea. Sacrificat va fi şi Marcel Ciolacu, care îşi va pierde funcţia de conducere a PSD şi aceea de prim ministru, ca pedeapsă că a vrut să menţină coaliţia cu PNL.
Acestea sunt perspectivele acum în România, convergente cu ce se întâmplă în America şi Rusia. Ponta, indiferent ce funcţia va avea, este pro rus, pro chinez, prieten cu Erdogan şi, pretinde el, chiar cu Trump. Are acelaşi stil de gândire cu Trump, nu contează principiile democraţiei, contează ce gândesc eu.
Aşa stau lucrurile acum în perspectiva alegerilor prezidenţiale, şi personal nu întrevăd şanse prea mari ca situaţia să se schimbe radical.