
O Declaraţia comună România-Republica Moldova nu poate înlocui un tratat bilateral de securitate
0Mi-am exprimat şi în alt articol (aici) mirarea pentru absenţa unui acord bilateral de securitate între România şi Republica Moldova. Ucraina, deşi aflată în conflict armat cu Rusia, a încheiat acorduri bilaterale de securitate cu Franţa, Germania, Anglia, Statele Unite şi alte ţări. În virtutea acestor acorduri, ţările semnatare pot furniza ajutor militar Ucrainei în nume propriu, fără acordul NATO.

Anglia şi alte ţări şi-au exprimat acordul ca Ucraina să folosească armele trimise şi în interiorul spaţiului Rusiei. Rusia atacă teritoriul Ucrainei şi îi distruge infrastructura, dar Ucraina nu ar avea voie să facă acelaşi lucru, conform SUA, pentru a evita escaladarea. Ce teorie este asta?
Poziția României față de Republica Moldova
România are o poziţie specială faţă de Republica Moldova, unde majoritatea cetăţenilor sunt români, foarte mulţi au cetăţenie română, și este de datoria statului român să-i apere printr-un acord bilateral de securitate.
Complicaţia dată de Transnistria duce şi mai mult la necesitatea unui astfel de acord. Nu se știe dacă Rusia, ocupând Donbasul şi Odessa, nu s-ar îndrepta spre Transnistria, ca să-și „apere” rușii ce locuiesc acolo. Şi ar ocupa Republica Moldova în 24 de ore, exact cu argumentul cu care a invadat Ucraina: să-şi apere cetăţenii.
Un astfel de acord de securitate bilateral, România-Republica Moldova, ar putea conţine susţinerea echipamentelor militare din R. Moldova, apărarea spaţiului aerian şi terestru, cu donaţii de armament, mentenanţa celor existente, furnizare de muniţii şi instruirea militarilor. Şi dacă ar fi necesară intervenţia forţelor armate române, în numele României, fără implicarea NATO, ar fi un act în conformitate cu dreptul internaţional. România este mult mai legată de Republică Moldova, decât Franța de Ucraina, de exemplu. Macron a anunţat că Franţa ar fi dispusă să trimită trupe în Donbas, dacă va fi nevoie.
Transferul de informaţii legate de securitate ar fi iarăşi un punct important al acordului.
Declarație comuna, nu tratat bilateral de securitate
Iohannis merge sâmbătă la Chişinău pentru a semna „doar” o declaraţie comună, „un mesaj ferm de sprijin şi de încurajare pentru autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova, în efortul de reformă, de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de securizare a parcursului european”, cum explică Administraţia Prezidenţială.
Iohannis acţionează în spiritul american, să evităm escaladarea. Fără un acord bilateral de securitate, România nu are cum interveni în apărarea securităţii Republicii Moldova.
Preşedintele Iohannis nu vrea complicaţii, acum în final de mandat. Vrea să plece fără să trebuiască să facă faţă unui conflict militar Rusia-Republica Moldova.
Este posibil ca Putin să ignore apărarea regiunii Kursk, tocmai pentru a-şi concentra trupele pe ocuparea Odessei şi apoi a Transnistriei şi Republicii Moldova. Ar fi în conformitatea cu visele sale imperiale, şi de nouă ordine mondială.
România, partidele politice, guvernul, nu pot ignora această perspectivă şi cel mai bun exemplu ar fi un tratat bilateral de securitate reciprocă, în virtutea căruia România să poată interveni în apărarea Republicii Moldova. Indolenţa şi nepăsarea preşedintelui Iohannis în această chestiune de maximă importanţă nu poate fi lăsată fără consecinţe.
La urma urmei Iohannis nu conduce singur România, iar interesele şi obligaţiile majore ale ţării, legate de Republică Moldova, nu pot fi lăsate la voia unui singur om, un preşedinte pe final de mandat şi care nu vrea complicaţii înainte de a pleca din funcţie. Nu aşa trebuie protejate interesele României. Aştept ca partidele politice şi guvernul să intervină în această problemă extrem de importantă şi cu consecinţe încă imprevizibile.