Pe când un acord bilateral de securitate între România şi Republica Moldova?

0
Publicat:

Ideea nu este nouă. Ucraina a încheiat multe acorduri de securitate cu ţări europene, deşi este parte a unui conflict militar cu Rusia. Republica Moldova nu este parte în vreun conflict, cu atât mai mult este îndreptăţită să încheie acorduri de securitate cu cine doreşte.

Rusia nu a avut ce să facă, cum să riposteze, deşi Ucraina este în război cu Rusia.

Cu atât mai mult un astfel de acord real, public, nu are de ce să fie privit ca ameninţare la adresa Rusiei, Republica Moldova fiind stat suveran şi independent.

Un astfel de acord de securitate bilateral, Romania-Republica Moldova, ar putea conţine susţinerea echipamentelor militare din R. Moldova, cu donaţii de armament, mentenanţa celor existente, furnizare de muniţii şi instruirea militarilor.

Transferul de informaţii legate de securitate ar fi iarăşi un punct important al acordului.

Complicaţia dată de Transnistria duce şi mai mult la necesitatea unui astfel de acord. Nu se știe daca Rusia, ocupând Donbasul si Odessa, nu s-ar indrepta  spre Transnistria,  ca să-și „apere” rușii ce locuiesc acolo.

Nu ar fi deloc exagerat dacă un astfel de acord ar include şi sprijinul României pentru apărarea spaţiului aerian al Republicii Moldova.

Acordul bilateral de securitate încheiat între Marea Britanie şi Ucraina are şi clauze secrete. Acordul acesta prevede:

-Transferuri de informaţii şi  securitate cibernetică,

-Instrucţie militară şi sanitară

 -Cooperare industrială în sectorul apărării

-Consultări într-un termen de 24 de ore dacă aceasta din urmă se confruntă cu un nou atac din partea Rusiei

 -Să furnizeze Kievului în acest caz o asistenţă de securitate „rapidă şi consistentă”.

-Londra va oferi  „echipamente militare moderne în toate domeniile necesare, precum şi asistenţă economică;

-Va impune Rusiei costuri economice şi de altă natură.

Posibilul acord bilateral de securitate dintre România şi Republica Moldova ar  putea ţine cont de vecinătatea geografică, de faptul că în Republica Moldova trăiesc foarte mulţi cetăţeni cu cetăţenie română, că avem deja legături economice importante între cele două state.

Necesitatea unui astfel de acord vine şi din faptul că nu se ştie ce rol va mai juca America în NATO, dacă Trump revine la Casa Albă. Cum nu mai este mult timp de pierdut, presupun că autorităţile din cele două ţări vor lua rapid în considerare această propunere.

Rusia nu este în situaţia să reacţioneze militar la astfel de ințiative. Finlanda şi Suedia au aderat la NATO, iar Rusia a protestat din „gura”, altceva nu avea de făcut. NATO construieşte baze militare puternice în România, la Kogălniceanu şi, mai nou, în Ţările Baltice. Iar Rusia nu are cum să riposteze, în situația de epuizare militară și economică în care se află.

România este bază de antrenament pentru piloţii ucrainieni care vor zbura pe avioane F-16, şi a susţinut Ucraina cu multe echipamente militare.

Cu atât mai mult România ar trebui să susţină Republica Moldova, şi totul la lumina zilei, printr-un tratat bilateral de securitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite