O culme a prostiei româneşti: nu putem doborî drone şi rachete agresoare, pentru că nu avem legislaţie!

0
Publicat:

Cred că suntem unici în Europa, cu o astfel de lacună. Zboară drone şi rachete agresoare peste România, noi ne uităm în lege, şi n-avem voie să le doborâm, că nu au pilot.

Râd şi curcile de noi!

Că atunci când a fost promovată legislaţia privind apărarea teritoriului şi spaţiului aerian ale României nu existau drone de atac, nu e o scuză. S-au făcut completări de legislaţie pentru toate interesele de grup, de partid, de clientelă politică, de bugetari, de sindicate, de tot ce vrei.  Nu şi pentru interesul apărării teritoriului şi spaţiului aerian al României. Nu s-a gândit nimeni la asta. Este  clar este o nepăsare criminală a instituţiilor statului român.

Nu avem legislaţia necesară

N-aş fi crezut dacă nu ne-ar fi spus un expert militar. Conform generalului Virgil Bălăceanu, legislaţia în vigoare cuprinde doar prevederea privind modul de acțiune asupra aeronavelor care intră neautorizate în spațiul aerian al României, este destinată, și are niște proceduri destul de complexe, în situațiile în care o aeronavă pilotată intră în spațiul aerian, ori aici vorbim de avioane fără pilot, chiar dacă vorbim de drone kamikaze. Ca atare, legislația trebuie modificată, prin amendarea legii, cu un grad de urgență ridicat. Nu știm dacă în perioada asta preelectorală, politicienii se vor concentra pe un asemenea lucru".

Nu este prima oară când drone ruseşti agresive, cu explozibil sau aparatură de spionaj la bord, ne încalcă teritoriul ţării, fără ca noi să avem posibilitatea să acţionăm. Nici să le detectăm, nici să le doborâm. Ce aşteptăm, să cadă peste o clădire publică, să înregistrăm morţi şi răniţi, pentru a ne trezi la realitate? Și chiar dacă ar fi prevăzut in legislație,  avem echipamentele necesare?

Pluteşte mereu indiferenţa generată de convingerea: lasă, că ne apără NATO. Începând de la primul ministru Nicoale Ciolacu vine această poziţie, preluată apoi şi de instituţiile responsabile.

 Șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, ne-a spus că suntem „varză” la apărarea ţării. Generalul Gheorghiță Vlad  a spus că populația României ar trebui să se îngrijoreze și că ar trebui adoptate măsuri corespunzătoare astfel încât să fie pregătită pentru eventualitatea în care războiul dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei se va extinde.

Daniel Zamfir, de la PSD, într-un moment de sinceritate spune:

“Domnul Gheorghiță cred că a greșit prin acest interviu, pentru că lucrurile astea, dacă le semnalezi, politicul trebuie să le preia obligatoriu, că vine de la un militar, dar nu te apuci să faci tu public cât de precară este dotarea armatei tale. Eu nu cred că e în regulă ce a făcut. Vorbești la televizor că suntem vai de mama noastră cu armata? Sincer …”.

Adică, în realitate suntem vai de mama noastră cu armata, dar nu trebuie să  spui public asta!

Cum ne apără NATO?

NATO a spus într-un raport că România a cheltuit cu înarmarea, în 2023,  1,6% din PIB, în loc de 2,5% cât promisese Iohannis. Şi din aceşti bani,  60% s-au dus pe cheltuieli de personal, nu pe echiparea armatei.

Să revenim la rolul NATO. Nu putem aştepta ca NATO să vină şi să intercepteze dronele care intră pe teritoriul unei ţări. Aceasta este treaba fiecărui stat. NATO intervine când e vorba de agresiune armată făţişă, de dimensiuni mari, care să facă necesară deplasarea de trupe şi echipamente de mari dimensiuni. Şi aici este în discuţie timpul necesar unor astfel de deplasări. De aici rezultă şi nevoia unor baze NATO importante pe teritoriul ţărilor expuse unui atac, cum va fi la noi baza de la Kogălniceanu.

NATO nu intervine când este vorba de drone sau resturi de drone care riscă să producă pagube materiale, inclusiv pierderi de vieţi omeneşti. Aşa că mai încet cu fraza asta, „ne apără NATO”. De prostie nu are cum să te apere NATO şi nimeni altcineva!

Statul român se face vinovat de crimă, în cazul în care se vor repeta atacuri cu drone, care se vor solda cu morţi şi răniţi. Este datoria statului să investească în apărare suficienți bani pentru a putea opri rachete şi drone agresive, care ne încalcă spaţiul aerian. Şi să nu-i dea pe tăietori de frunze la câini din sistemul bugetar!

Încă odată. Aşteptăm români morţi şi răniţi pentru a acţiona pe plan legislativ? Este o atitudine criminală!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite