O afacere bănoasă născută din tragedia teroristă
0Credeți cumva că, într-o societate a libertății democratice în care se respectă la modul absolut principiile economiei de piață, cineva va îndrăzni oare să impună opreliști spiritului antreprenorial? Drept care, iată o idee de afacere care s-a transformat rapid nu numai într-un succes de piață, ci și într-un subiect foarte discutat atât pe rețele sociale din țările occidentale, dar și analizat cu îngrijorarea de rigoare de către celulele de analiza riscurilor de la unele servicii de informații.
Primul nivel este cel mai simplu: unii au simțit – pe bună dreptate – că există un interes din ce în ce mai mare, în unele zone sociale chiar posibil de echivalat cu entuziasm fervent – pentru cauza palestiniană, în asociere cu un antisemitism în creștere. Asta a permis crearea unei oportunități reale pentru lansarea unei afaceri extrem de profitabile promovată de Maydar Maula din SUA, actualmente cu vânzări extrem de importante pe Etsay sau Amazon: se propune onoratei clientele (inclusiv amatorilor din România) o destul de largă colecție de accesorii „stil Hamas”, tricouri cu sloganuri pro-Palestina, mă rog, tot ce trebuie pentru a te integra într-una dintre manifestațiile masive împotriva „invaziei israeliene” care au avut loc în unele capitale din lumea occidentală, unor cu participarea a peste 100.000 de persoane.
Iată pe cele cu sloganuri generale:
Iată și o ofertă din seria dedicată replicilor foarte fidele „stil Hamas” purtate în manifestația de la Londra, așa cum dovedește o poză difuzată de poliția metropolitană și reprodusă de Daily Mail :
Desigur, dimensiunea manifestațiilor anti-Israel este impresionantă și preocupantă în măsura în care demonstrează ce certitudine amploarea unui sentiment de refuz, mai ales în rândul tinerilor, sentiment care se poate stabiliza într-o opțiune electorală anti-sistem.
Multe dintre elementele actuale ar putea semnala o stabilizare a percepțiilor negative în acest domeniu, dublate de elemente de propagandă din perioada de pregătire a ridicării nazismului. Îngrijorarea profundă este legată de apariția acestora și preluarea lor pe piața politică sub forma incitărilor la ură care încep să devină comune și în limbajul politicienilor din Europa, acum și la noi. Și asta era previzibil (poate nu cu o asemenea viteză) dar subiectul analizelor (și marilor îngrijorări) este folosirea rețelelor sociale pentru susținerea unor evenimente de protest care, acum sau mai târziu, vor degenera în violențe sociale sau pot motiva multiplicarea unor acte individuale ale „martirilor pentru Islam”. Și, iată exemplul de acum, n-am mai fost niciodată folosită piața comercială pentru difuzarea de echipament specific terorist, desigur haine sau banderole, dar întotdeauna, împreună sau separat, purtate de adevărații participanți la acțiuni teroriste.
Este sau nu justificat laxismul serviciilor de ordine și spiritul de indiferență profundă a unora dintre politicieni în fața acestor fenomene care, pentru comoditate, sunt mereu prezentate drept periferice și, oricum, expresie supremă a libertății care domină adevărata lume a democrației? Există argumente pro și contra, depinde de dvs ce alegeți. Oricum, la nivelul politicienilor noștri, o asemenea dezbatere de principii de joc este strict inutilă pentru simplul fapt că in Sărbătorile, urmează evenimentele din orașele natale în care vor face obișnuita figurație pe cât de electoral-demagogică, pe atât de inutilă. Cine și de ce să-și bată capul cu banderolele Hamas?