Noua arhitectură de securitate europeană nu poate fi realizată fără Rusia, spune ministrul de externe al Austriei. De la noi nu-l contrazice nimeni
0Deloc uimitor cum diplomația noastră nu știe să folosească argumentele de joc, veți vedea multe și extrem de serioase, pe care i le oferă pe tavă colegii austrieci într-o luptă care, în principiu, dacă ar exista așa ceva, ar putea fi pentru apărarea unei poziții comune a UE în raport cu Rusia de care, altfel, cu orice ocazie, vorbesc în gol, la nesfârșit, absolut toți politicienii noștri, începând cu Președintele Iohannis. De ce n-o fac? Din cauza lungii tradiții de iepuri fricoși și complexați, dornice să se poată așeza, chiar în echilibru precar, în cât mai multe bărci respectând interesele conjuncturale ale partenerului strategic de moment.
N-am auzit venind din România, nici din partea Președintelui (adevărat, în acel moment aflat în vacanță cu doamna), nici din partea Primului Ministru, nici din p0artea principalilor lideri ai partidelor politice (exclud din start europarlamentarii noștri de la care nu se poate aștepta așa ceva) vreo reacție formală, oficială, măcar la noi acasă, o poziție la cele afirmate de Alxander Schallenberg (foto), ministrul de externe al Austriei.
Două sunt luările sale de poziție care, din punctul meu de vedere, sunt deosebit de interesante în contextul neliniștilor europene de acum și din cauza tragediei din Ucraina și a modificărilor pe care le-a produs în relațiile internaționale. Spunea ministrul de externe al Austriei la seminarul internațional Quo Vadis Europa organizat în Spania la inițiativa lui J.Borrell, șeful diplomației europene, că țările din UE nu pot „scoate Rusia din ecuație” și nu pot întrerupe dialogul cu Moscova în ce privește modul în care se va concretiza noua arhitectură europeană de securitate ce urmează să apară după încheierea războiului din Ucraina.
„Orice s-ar întâmpla, din punct de vedere geografic Rusia rămâne cel mai mare dintre vecinii noștri și va rămâne pe primul loc între deținătorii de arme nucleare. Rusia este încă stat membru în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Nu putem discuta despre schimbările climatice sau despre orice altă problemă fără a include Rusia în dezbatere” - afirma Schallenberg care a reamintit o afirmație celebră făcută de un fost secretar german de stat, Egon Bahr, creatorul „Ostpolitik”, strategia menită să normalizeze relațiile relațiile Est-Vest în timpul Războiului Rece, care a spus că „dacă America este indispensabilă, Rusia rămâne de inamovibilă”.
Apoi, într-un interviu recent pentru jurnalul Heute, el a repetat teza că, în ciuda oricăror referiri emoționale, este absolut necesar să necesară să fie menținută proporționalitatea și pragmatismul în relațiile cu Rusia deoarece, a repetat el, această țară nu va ieși niciodată de pe harta lumii. Context în care, dat fiind că urmează Adunarea Generală a ONU, „este normal ca ministrului de externe rus să i se ofere locul la tribună”: „Până la urmă, nu putem să cooperăm numai cu Elveția și cu Lichtenstein. Lumea nu este numai în alb și negru. Am luat acest lucru în considerare, avem nevoie de Rusia, avem nevoie de China..Se poate ca pe Twitter să fie posibil să „anulezi” Rusia, dar asta nu e posibil și în lumea reală”.
Dacă pe ai noștri i-ar fi interesat cu adevărat intrarea în arena de dezbateri unde se discută acum, chiar în contradictoriul, participarea fiecărui Stat Membru UE în ceea ce va fi noua arhitectură de securitate europeană, atunci măcar fi avut o reacție la ceea ce declara ministrul externe austriac în privința Balcanilor. Măcar dumneavoastră (că oricum responsabilii noștri politici au primit în brațe povestea cu drogurile ca să-i țină ocupați pentru anii viitori) să citeți ce spunea ministrul de externe austriac despre zona noastră a Balcanilor pentru care, într-o mai veche tradiție a țării sale, se simte cumva implicat și responsabil iată interviul foarte interesant pe care l-a dat pentru El Pais în care avertizează că, în Balcani, „există riscul de a se crea un vid politic care să fie înlocuit de un alt model...Rusia are posibilitatea de a interfera în Balcani...poate genera o criză”.
Cam așa se joacă în politica la nivel înalt, astea sunt discuție și punctele de vedere care contează căci ești luat în serios doar dacă ai punct de vedere pe care-l aperi și dacă ți-ai constituit o poziție cât mai publică de negociere, fie ea și cu punte contradictorii față de agenda general considerată ca fiind corectă din punct politic. Dacă nu, intri în discuțiile la pachet și în negocierile între cei care își construiesc noile zone de influență.
Caz în care vom conta doar ca nume pe listă și vom rămâne cu veșnica mirare că cineva dorește să construiască o conspirație mondială împotriva urmașilor dacilor. Neplăcut deoarece, dacă trebuie să-l credem pe Secretarul General al NATO, războiul din Ucraina urmează să dureze și în această perspectivă se pregătesc, după cum vedeți, mai multe scenarii de supraviețuire multidirecțională.