Nobel pentru „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie“. Un nou titlu de Alice Munro, la Bookfest

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitoarea Alice Munro a luat Premiul  Nobel pentru Literatura în 2013
Scriitoarea Alice Munro a luat Premiul  Nobel pentru Literatura în 2013

Sâmbătă, la Bookfest vor fi lansate la Editura Litera două noi cărţi de Alice Munro: de la ora 15.00,  „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie“, iar de ora 15.30, „Fugara“. Actriţa Maia Morgenstern va lectura, în avanpremieră, din volum.

Despre ce e noul volum al lui Alice Munro, scriitoarea canadiană distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2013? „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie“, aşa cum arată şi titlul ominim al cărţii, care va fi lansată sâmbătă, de la ora 15.00, la standul Editurii Litera, la Bookfest.

coperta Alice Munro

Amintirile dăinuie undeva, în suflete, stârnind de cele mai multe ori o adâncă suferinţă. Femeile privesc înapoi spre ele însele, cele din tinereţe, la căsătoriile făcute prea devreme, pe când erau naive, încrezătoare şi mai credeau în iluziile iubirii, la soţii răi, mândri şi răzbunători, care înşală fără nicio strângere de inimă.

Toate trăiesc cu un fel de disperare regretul a ceea ce ar fi putut să fie, al alegerilor pe care nu le-au făcut.

Dar în vieţile acestea există în acelaşi timp speranţă, există o a doua şansă. Personajele se reinventează. Femeile rănite au curajul de a trece dincolo de suferinţă, de boală, de traume şi de amintiri care încă mai dor.

Cum sunt povestirile scrise de Alice Munro? 

Cu „relaţii între părinţi şi copii, surori şi fraţi, bunici şi nepoţi, unchi, mătuşi, vecini. Cu avorturi, adultere, accidente, sinucideri, apendicite, bovarism, sex aiurea, decizii pripite de nuntă şi despărţire. (...) Pe scurt, viaţă. Mai precis: draga noastră viaţă. Cea pe care adesea uităm s-o trăim“, aşa cum spunea şi criticul Dan C. Mihăilescu. 
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite