Nici Putin n-ar fi spus-o mai bine! Viktor Orban acuză „lumea occidentală” că e sursă de distrugeri și dezrădăcinare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la Budapesta, prim-ministrul Ungariei, țară membră NATO și UE, a lansat unul dintre cele mai dure atacuri împotriva structurilor europene de la Bruxelles, cerând susținătorilor săi, acum când toată lumea pregătește strategiile electorale pentru europarlamentare, să-l ajute să „ocupe Bruxelles” la alegerile care urmează.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Năucitor acest discurs al lui Viktor Orban a cărui țară va prelua acum președinția rotativă a Consiliului UE și care atacă nemilos însuși fundamentul sistemului pe care se bazează și conform căruia funcționează Uniunea Europeană din care face parte și de la care cere mereu bani. Noutatea este că nu o face la modul teoretic, repetând mesajele comune ale grupului de partide de extremă-dreapta, cu ideologii populiste și eurosceptice. După părerea mea, avansează pe un scenariu în care, asemeni raționamentelor ofensive ale lui Putin, emite critici bazate pe ranchiune istorice. Își motivează revolta încercând să stimuleze o coalizare bazată pe sentimente patriotice a voinței electoratului chemat să acționeze direct contra celor care-și manifestă intențiile de a face rău Ungariei. 

Iată montajul acestui scenariu extrem de profesionist realizat, lecție reală pentru cei care vor să se angajeze pe acest tip de campanie electorală pe muche de cuțit. 

Alegerea momentului este perfectă în linia simbolisticii naționale, amintind de o mare tragedie care avea să marcheze o parte importantă a istoriei țării vecine: s-a comemorat ziua în care a fost înfrântă Revoluția de la 1848. Chiar dacă forțele revoluționare au suferit o înfrângere dureroasă, momentul respectiv a fost extrem de important prin faptul că a marcat decisiv lupta în favoarea identității naționale și a aspirațiilor pentru libertate și independență care vor fi definitiv realizate după declararea independenței față de Imperiul austro-ungar.

În acest moment, în contextul atât de tensionat și contradictoriu de acum din Europa, Viktor Orban spune că „cei de la Bruxelles nu sunt primul imperiu care și-a pus ochii pe Ungaria dar, în ultimii 500 de ani, toate imperiile au înțeles că opresiunea, corupția și violența nu duc nicăieri...Popoarele Europei sunt acum înspăimântate că cei de la Bruxelles le vor fura libertatea...dacă vrem să apărăm libertatea și suveranitatea Ungariei nu avem altă soluție decât să ocupăm Bruxelles!...Trebuie să mărșăluim către Bruxelles și noi înșine să fim cei care aduc schimbarea în Uniunea Europeană!”. 

Iată deci, conturată clar și foarte precis, Imaginea Dușmanului. 

Chemarea la luptă este concepută în termenii unei propagande politice ofensive de tipul celei pe care o descriu manualele militare și o regăsiți, în termeni extrem de apropiați, câteodată cutremurător de similari, în discursurile liderilor extremei-drepte europene dar și în cele motivaționale lansate de Putin sau Medvedev. Dar și în cele ale Patriarhului Kiril care se referă neîncetat la Occident ca sursă a putreziciunii morale, justificând astfel orice tip de ripostă nimicitoare.

Ce zice acum Viktor Orban despre „lumea occidentală” pe care a numit-o „sursă de distrugeri și dezrădăcinare”? Referindu-se la occidentali, el acuză că „ei sunt cei care încep războaie, distrug lumi, redesenează granițele țărilor... Noi, cetățenii Ungariei, trăim altfel și dorim să trăim altfel... Trebuie să alegeți între a dori să lucrați în mină sau să clădiți o catedrală... Nu vă puteți ascunde, puteți alege între a lupta pentru țara voastră sau să mâncați pâinea străinilor...”. 

Uniunea Europeană, așa cum funcționează acum, este dorită pieirii, iar mesajul revoltei transmis de Orban este că „nu vom tolera să ne distrugă fermierii, să sărăcească clasele mijlocii, să ducă în faliment companiile europene, să atenteze la drepturile națiunilor, să facă din copiii noștri niște sclavi sau ca datoriile făcute de ei să arunce Europa în război”.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Ce se mai poate spune după asta? Doar o suită de semne de întrebare asupra a ceea ce va fi viitorul țărilor noastre după ce va începe, dacă va începe, această ofensivă împotriva structurilor europene, demers în care Ungaria lui Orban nu este singură, fiind susținută cel puțin de partidele afiliate zonei de extremă dreapta. Dar, în acest moment, suntem departe de orice tip de certitudini despre viitor, inclusiv cel imediat, ceea ce, din punctul meu de vedere, face cu atât mai stranii apelurile venite de la Budapesta. 

Stranii deoarece nu ne mai rămâne decât perspectiva variantelor în care, spre bucuria cui știți dumneavoastră, statele europene vor rămâne singure, divizate, certate pe motive istorice și animate de ura împotriva vecinilor. Dar, acum, cu programe de înarmare uriașe și trecute deja în epoca „economiilor de război” despre care, cu intuiția caracteristică, a vorbit în premieră președintele Macron.

Începem să depășim retorica ofensivă a Războiului Rece și reapar șabloanele marilor discursuri din perioada care a premers marile conflicte mondiale. Se va auzi oare și la noi mesajul acesta apocaliptic despre occidentali văzuți ca „distrugătorii de lumi”? Dacă da, ceea ce pare acum perfect posibil, oare ce direcție politică vom alege pentru România?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite