Ministrul Cîmpeanu „s-a scos” din rândul miniştrilor bănuiţi de plagiat. L-a lăsat „în offside” pe premierul Ciucă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are de un an decizia unei comisii „selecte” de la USAMV, ministrul Cîmpeanu a ales să facă publică această decizie de absolvire de plagiat abia ieri, duminică seara. N-a mai suportat acuzaţiile că prin proiectul de lege pentru Învăţământul Superior vrea să se salveze pe el de plagiat. A lăsat această acuzaţie exclusiv pe umerii premierului Ciucă. Care a şi blocat în instanţă decizia de evaluare a tezei sale de doctorat de către CNATDCU.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Să fi aflat ministrul Cîmpeanu că premierul Ciucă îi caută înlocuitor, şi a vrut să se răzbune pe el în modul acesta? Orice e posibil.

Decizia de „spălare” de plagiat a ministrului Cîmpeanu ridică semne de întrebare

În primul rând, ministrul Cîmpeanu a ascuns numele celor trei profesori universitari care i-au analizat lucrarea de doctorat. De ce? N-au fost de acord cei trei să le fie publicate numele?  Fac partea aceşti trei profesori universitari din Comisia de Etică a USAMV, sau au fost aleşi pe alte criterii? Care sunt acele criterii?

O altă problemă este ridicată de viteza cu care a fost analizată teza de doctorat a ministrului Cîmpeanu.

Comisia a fost numită pe 27 august 2021, pe 09.09.2021 comisia s-a reunit prima dată pentru analiza dosarului doctorandului, iar Raportul final este semnat pe 17 septembrie. Adică de 6 zile lucrătoare a avut nevoie Comisia pentru studiere  tezei de doctorat a ministrului Cîmpeanu! Inclusiv pentru analiza lucrării cu softuri antiplagiat.

Se vorbeşte  în Raportul întocmit de Comisie  despre coeficientul de similitudine stabilit de USAMV-B pentru verificarea cu softul antiplagiat, de la care o teză de doctorat intră automat în verificare pentru suspiciune de plagiat, şi care ar fi  de 50%! Probabil este o eroare, care nu are ce căuta într-un Raport de asemenea nivel.

Posibil  ca teza de doctorat a lui Cîmpeanu să nu fie plagiată, pentru că în domeniul în care este realizată, Zootehnia, nu prea ai de unde să plagiezi. Se poate vorbi despre calitatea ştiinţifică a lucrării, dar nu de către foşti, actuali şi viitori subalterni ai lui Cîmpeanu, care şi refuză să-şi dea numele.

Acuzaţia că legea Cîmpeanu apără plagiatorii se referă acum doar la premierul Ciucă

Cum spuneam, aceasta pare să fi fost intenţia ministrului Cîmpeanu când a publicat Raportul care îl „albeşte” de acuzaţia de plagiat. Este posibil ca premierul Ciucă şi conducerea PNL să fi înţeles ce pierderi de imagine imense le aduce scandalul provocat de ministrul Cîmpeanu şi să încerce să scape de el.

Prima problemă este aceea a înlocuitorului, pe care este foarte greu să o rezolve. Se caută cu disperare înlocuitor pentru Cîmpeanu dar nu se găseşte.

A doua chestiune derivă din poziţia preşedintelui Iohannis  în acest scandal. Cum toată lumea ştie că legile Educaţiei sunt concretizarea proiectului său de „suflet”, România Educată, criticile ridicate în spaţiul public se referă inclusiv la România Educată. Ministrul Cîmpeanu se apără spunând că a conceput   majoritatea articolelor din proiectele de legi preluând ideile din proiectul preşedintelui, care a fost în dezbatere publică 4 ani. Aşa că el nu are nicio vină!

Repudierea prin remaniere a ministrului Cîmpeanu înseamnă implicit recunoaşterea eşecului României Educate.

Nimeni nu pare să ştie cum se poate ieşi din acest blocaj. Poate prin demisia ministrului? Nu cred ca va accepta acest „sacrificiu”!

Cum şi calendarul de aprobare a proiectelor legilor Educaţiei a sărit în aer, speranţa că ele vor intra în vigoare la 1 septembrie 2023 nu este realistă. Iar cum anul 2024 este an electoral, este aproape sigur că viitoarea putere şi viitorul parlament îşi vor asuma sarcina, deloc uşoară, de a moderniza învăţământul românesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite