Mic îndreptar privind cele mai frecvente greşeli de limbă. Despărţirea cuvintelor în silabe (XII)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În continuarea articolului de săptămâna trecută, voi încheia prezentarea regulilor privind despărţirea în silabe, abordând şi chestiunea despărţirii la capăt de rând, inclusă în ortografie şi învăţată atâta vreme cât va supravieţui „galaxia Guttenberg”.

*

V. A cincea situaţie se referă la trei consoane succesive în poziţie intervocalică. Situaţia este aceeaşi chiar dacă în loc de vocale ar apărea diftongi sau triftongi.

REGULĂ 1. În succesiunea a trei consoane, despărţirea se face după prima consoană (-C/CC-). Exemple: cas/tru, con/tra, de/lin/cvent, mais/tru, dez/gro/pa.

NOTA 1. La fel se face despărţirea dacă prima consoană este urmată de che, chi, ghe, ghi: în/chis/ta, în/ghe/ţa/tă.

NOTA 2. La fel se face despărţirea dacă prima consoană este urmată de i şoptit: câ/teşi/trei.

NOTA 3. La fel se face despărţirea secvenţelor scl, spl în cuvinte derivate cu prefixele des-, dis-, răs-: des/cle/ia, dis/pla/ce, răs/plă/ti.

REGULA 2. În succesiunile lpt, mpt, mpţ, ncş, nct, ndv, rct, rtf, stm, despărţirea se face după primele două consoane (-CC/C-). Exemple: sculp/tor, somp/tuos, redemp/ţi/u/ne, linc/şii, punc/ta, punc/ţi/e, sand/vici, arc/tic, jert/fă, ast/mul.

REGULA 3. Despărţirea după prime două consoane se face în toate contextele în care urmăm silabaţia lexicală, adică ţinem seama de compunere sau de derivarea cu prefixe şi sufixe. Exemple:

  • compuse: alt/ce/va, ast/fel, feld/ma/re/şal, fi/ind/că, hand/bal.
  • compuse cu elementul port-: port/ba/gaj, port/cu/ţit, port/hart, port/jar/ti/er, port/man/tou, port/pe/ri/e, port/sa/bi/e, port/ta/bac, port/ţi/ga/ret, port/vi/zit.
  • derivate cu prefixul post-: post/be/lic, post/co/mu/nism, post/de/cem/brist, post/fa/ţă, post/ga/ran/ţie, post/li/ce/al, post/na/tal, post/pa/şop/tist, post/re/vo/lu/ţio/nar, post/sin/cron, post/to/ta/li/tar, post/ver/bal.
  • derivate cu prefixul trans-: trans/bor/da, trans/cen/den/tal, trans/da/nu/bi/an, trans/fă/gă/ră/şean, trans/lu/cid, trans/na/ţi/o/nal, trans/si/be/ri/an.
  • derivate de la baze terminate în două consoane, cu sufixul -lâc: ber/bant/lâc, sa/vant/lâc.

*

VI. A şasea situaţie se referă la patru consoane succesive, în poziţie intervocalică.

REGULA 1. În succesiunile de patru consoane între vocale, despărţirea se face după prima consoană (-C/CCC-). Exemple: ab/stract, con/struc/tor, în/zdră/ve/ni.

REGULA 2. În anumite succesiuni de patru consoane, despărţirea se face după a doua consoană (-CC/CC-). Exemple: feld/spat, gang/ster, tung/sten, horn/blen/dă.

REGULA 4. Despărţirea după primele două consoane se face în toate contextele în care urmăm silabaţia lexicală, adică ţinem seama de derivarea cu prefixe. Exemple:

  • compuse cu elementul port-: port/dra/pel, port/scu/lă, port/stin/dard, dar şi port/chei.
  • derivate cu prefixul post-: post/pran/di/al, post/sce/ni/um, post/şco/lar.
  • derivate cu prefixul trans-: trans/fron/ta/li/er, trans/gre/sa, trans/plan/ta.

REGULA 5. În anumite succesiuni de patru consoane, despărţirea se face după a doua consoană (-CCC/C-). Exemple: de/jurst/vă, vârst/nic.

*

VII. A şaptea situaţie, foarte rară, se referă la cinci consoane succesive, în poziţie intervocalică.

REGULĂ. În succesiunile de cinci consoane între vocale, despărţirea se face după a doua consoană (-CC/CCC-). Exemple: ang/strom; opt/spre/ze/ce; dar şi port/schi.

*

DESPĂRŢIREA LA CAPĂT DE RÂND

În despărţirea la capăt vom ţine cont de reguli bazate atât pe silabisirea fonologică sau lexicală, cât şi pe principii estetice şi de facilitare a lecturii:

  • Nu se desparte prima silabă dacă acesta este formată dintr-o singură literă vocală: a/plecase (incorect), aple/case (corect); e/xamen (incorect), exa/men (corect).
  • Se recomandă respectarea silabisirii lexicale în cazul compuselor: aterios/cleroză (incorect), aterio/scleroză (corect); al/tundeva (incorect), alt/undeva (corect); drep/tunghi (incorect), drept/unghi (corect).
  • Se recomandă respectarea silabisirii lexicale în cazul derivatelor cu prefixe: anor/ganic (incorect), an/organic (corect); ine/gal (incorect), in/egal (corect); nes/trămutat (incorect), ne/strămutat (corect). Nu se despart însă prefixele reduse la o singură consoană: r/alia (incorect), ra/lia (corect); s/pulbera (incorect), spul/bera (corect).
  • Nu se admite despărţirea după structura lexicală, dacă se ajunge la secvenţe care contravin pronunţiei: într/ajutora, laring/ectomie, nevr/algic (toate incorecte).
  • La cuvintele compuse scrise cu cratimă se admite – atunci când spaţiul nu permite evitarea ei – şi despărţirea la locul cratimei: aducerea-/aminte, floarea-/soarelui.
  • Nu se admite la cuvinte morfologic diferite, scrise cu cratimă, despărţiri din care să rezulte o singură literă sau o literă consoană urmată de i şoptit: i-/a, s-/a, luându-/l, dă-/mi (toate incorecte).
  • La grupurile ortografice mai scurte, despărţirea bazată pe pronunţare (din/tr-un, fi/r-ar, în/tr-însul/într-în/suI) trebuie evitată, deoarece măreşte numărul cratimelor, contravenind principiului estetic; la cele mai lungi sau când este absolut necesar, despărţirea se poate face şi în alt loc decât acela al cratimei, în funcţie de poziţia ocupată faţă de sfârşitul rândului: du/cându-se.
  • La cuvintele scrise cu apostrof, despărţirea trebuie evitată când locul despărţirii ar coincide cu cel al apostrofului: dom’/le, săru’/mâna (toate incorecte.)
  • Se recomandă ca prenumele sau numele de familie să nu se despartă: Pa/ul, Emi/nescu, I. L. / Caragiale (toate incorecte).
  • Se poate separa prenumele de numele de familie, dacă prenumele nu este abreviat: Mihai / Eminescu (corect), nu şi M./ Eminescu (incorect).
  • Se recomandă ca prenumele personal de politeţe sau abrevierile acestuia să nu se despartă: dumneata, d-ta, dumneavoastră, d-voastră.
  • Se recomandă ca formele de curtoazie sau titlurile (dl, dna, dr., ing. etc.) să nu se despartă de numele pe care le preced: dl preşedinte, dna  Popescu, ing. Voinea.
  • Abrevierile, sigle, acronimele nu se despart: a.c., dreapta AB, N-V, RATB, PSD-ist, X-ulescu.
  • Numerale ordinale scrise cu cifre şi litere nu se despart: al V-lea, a 5-a.
  • Nu se despart cifrele legate de un substantiv cu care formează o unitate: p. 23; 16 iunie 2015; art. 7; 45 km; 9 l, 76%; $ 3.30.
  • Cuvintele străine urmează regulile despărţirii din limba respectivă sau din limba prin care cuvântul a intrat.
  • Se va evita despărţirea unui cuvânt la sfârşitul paginii, pentru cursivitatea lecturii.
  • Se vor evita despărţiri la mai mult de trei rânduri succesive, din principii estetice.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite