Măştile de dincolo de mască – fabule actuale cu upgrade de pandemie, de Carmen Băbuş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coperta volumul „Măştile de dincolo de mască”, Editura Sophia, 2020, de Carmen Băbuş
Coperta volumul „Măştile de dincolo de mască”, Editura Sophia, 2020, de Carmen Băbuş

Folosim zi de zi o mulţime de tehnici şi metode de parenting, coaching, coaping, dezvoltare personală ca să ne calibrăm la realitatea în care trăim.

Ce ar fi să strecurăm printre toate acestea şi nişte fabule?

Deşi arată în mod evident cu degetul spre defecte şi situaţii cu susul în jos, fabulele o fac doar cu scopul de a ne îndrepta. Sunt deopotrivă pentru oameni mari şi copii, chiar dacă preferăm să le citim celor mici. Ele ne pun în faţă o oglindă în care ne putem vedea, sub masca unor personaje personificate de animale, plante sau obiecte, pentru a ne livra o morală care să ne ajute să ne transformăm în versiuni mai bune, să nu persităm în greşeli şi erori de tot felul.

Măştile de dincolo de mască, de Carmen Băbuş, editura Sopfia, cu ilustraţii de Maria Mateescu, este o colecţie de contrafabule inspirate de lumea contemporană, din care nu lipseşte şcoala online şi pandemia.

Zise Lecţia virtuală către Lecţia reală: Eşti o fosilă antepandemică vetustă şi prea academică - „Lecţia reală şi Lecţia virtuală”, de Carmen Băbuş

De ce „contrafabule”? Aflăm din prefaţa volumului: titlurile conţin uneori protagonistul şi antagonistul în ordine răsturnată, precum în „Strugurii şi vulpea”, alteori este introdus un nou personaj ca în „Greierele, furnica şi albina”, sau modificări subtile de prepoziţii precum „după” în loc de „la” în cazul „Leul după vânat”.

Volumul este conceput ca un omagiu adus fabulei clasice, de aceea veţi recunoaşte în textele lui Carmen Băbuş rădăcinile bine înfipte în operele lui La Fontaine, Alecu Donici, Grigore Alexandrescu, Aurel Baranga sau Nina Cassian. Autoarea a rescris fabulele calsice ale scriitorilor menţionaţi, acestea fiind textele la care ne referim cu termenul de contrafabulele, şi a adăugat câteva fabule inspirate din realitatea pandemică. Acestea din urmă fac deliciul volumului prin originalitatea temei şi firescul şu umorul scriiturii. Pe de altă parte, reprezintă o revitalizare inspirată a acestui gen literar, care îşi dovedeşte eficienţa moralizatoare şi educativă, chiar şi în zilele noastre.

Jaques Salome afirma că majoritatea oamenilor nu învaţă nimic din greşeli, repetându-le. Am scris aceste contrafabule gândindu-mă că există totuşi semeni care îşi învaţă lecţia şi nu persistă în greşeli – Carmen Băbuş

Fabulele şi contrafabulele lui Carmen Băbuş sunt texte scrise cu evident talent, dar şi cu atenţie de filolog. De aceea, ele pot fi şi un intrument de dialog foarte eficient la clasă. Porind de la ele, cu avantajele unui limbaj accesibil copiilor şi familiaritatea cu universul de viaţă al elevilor, se poate preda şi întelege cu uşurinţă acest gen literar. Ulterior se poate face cale întoarsă către clasici.

„Măştile de dincolo de mască” este un volum scris cu limbaj modern, alert, cu imaginaţie şi inspiraţie, cu evidentă dragoste faţă de acest gen literar complex, care funcţionează după regulile parabolei şi alegoriei. Desigur, îşi propune ceea ce a intenţionat dintotdeauna fabula: să îndrepte defecte şi obiceiuri care ne limitează sau care ne afectează viaţa. 

Pentru informaţii despre istoria fabulei româneşti poţi accesa acest articol din Matricea. 

Cartea poate fi comandată onlione de pe site-ul Editurii şi Librăriei Sophia. 

Dacă vrei să-ţi încurajezi copiii să citească, poţi citi şi aici o recomandare de carte pentru cei mici. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite