
Mai are nevoie Romania de un acord cu FMI? Daca da, ce tip de acord?
0In urma cu cateva luni scriam aici despre nevoia ca Romania sa treaca la un alt nivel in relatia cu Fondul Monetar International si de ce aceasta modificare de paradigma ar trebui sa convina si noua si FMI. Nu-mi place deloc formularea "rezerve serioase" privind indeplinirea de catre Romania a criteriilor pentru a accesa un acord de finantare de tipul Linie de Credit Flexibila cu Fondul Monetar International.
Se discuta in aceste momente daca Romania mai are nevoie sau nu de un acord cu FMI. Daca ne uitam pe estimarile de riscuri privind creşterea anemica la nivel mondial, prelungirea problemelor in Grecia, problemele Chinei s.a., starea incerta a sistemului financiar internaţional, efectele perverse ale mediului dominat de dobanzi la minim istoric dar si la vulnerabilitatile generate de posibila inversare a relaxarii cantitative si deci si a ratelor de dobanda, am spune ca da, Romania are nevoie de o plasa de protectie. Daca ne uitam la tabloul macroeconomic al Romaniei si constientizam matricea de constrangeri impusa de reglementarile UE in domeniul disciplinei-fiscal bugetare, am spune ca nu, Romania nu mai are nevoie de o ancora constand intr-un acord cu FMI.
In ciuda discursurilor politicianiste, Romania a finalizat cu succes actualul acord (90% dintre tinte au fost indeplinite, numai ignorantii ar putea crede ca reformele structurale se aplica batand din palme) si sa continue colaborarea cu FMI si CE printr-un acord de tip Linie de Credit Flexibila (Flexible Credit Line). Sau in cel mai rau caz printr-o Precautionary and Liquidity Line.
Romania merita sa treaca la un nivel superior in relatia cu creditorii internationali ca urmare a reputatiei castigate in ultimii ani prin consolidarea macroeconomica, o pozitie externa sustenabila, o adecvare confortabila a rezervelor internationale, un sistem bancar lichid, solvabil si bine capitalizat dar si printr-un potential ridicat de crestere economica si convergenta. Dintre cele doua tipuri de abordari posibile – Flexible Credit Line sau Precautionary and Liquidity Credit Line - ar fi de preferat pentru Romania accesarea unei FCL in continuarea acordului stand by ce se va incheia anul acesta.
Diferentele dintre cele doua tipuri de programe se pot vedea in tabelul de mai jos).

Pentru a inlatura incertitudinile legate de respectarea sau nu de catre Romania a criteriilor de calificare pentru o Linie de Credit Flexibila sa vedem mai intai care sunt criteriile si ulterior o comparatie privind respectarea acestor criterii de catre Romania in 2015, Polonia 2009 si Polonia 2015.
Principalele criterii prin care o tara se califica sau nu pentru Linie de Credit Flexibila sunt legate de existenta unor fundamente economice bune, reforme institutionale puternice si sustenabilitate. Fondul Monetar International enumera 8 criterii necesar a fi indeplinite pentru accesarea unei Linii de Credit Flexibile: 1. Pozitie externa sustenabila. Deficit de cont curent redus, finantat sustenabil si predictibil; 2. Cont de capital dominat de fluxuri private de capital; 3. Acces facil si ieftin la imprumuturile facute pe pietele externe ptr serviciul datoriei; 4. Rezerve valutare internationale la banca centrala confortabile. Adecvarea buna a rezervelor internationale conform metodologiei FMI; 5. Sustenabilitatea finantelor publice. Datorie publica in PIB sub pragul de sustenabilitate, buffere; 6. Inflatie redusa si stabila; 7. Sistem financiar solid si absenta riscurilor sistemice si 8. Integritate si transparenta pe datele macro.
Analiza comparativa cu Polonia o putem vedea in continuare.




Este Romania nesustenabila in conditiile in care respecta toate criteriile de convergenta nominala pentru aderarea la Zona Euro, este singura tara din UE care respecta 10 din cele 11 criterii dintre cele prevazute in Procedura de Dezechilibru Macroeconomic (detalii aici http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/2015/amr2015_en.pdf) si indeplineste mai bine decat Polonia indicatorii FMI privind acordarea unei Linii de Credit Flexibile?
In concluzie, cred ca Romania ar trebui sa mearga pe negocierea unui acord de tip Flexible Credit Line (rezerva Precautionary and Liquidity Line), acest lucru permitand si FMI prezentarea transformarii economiei romanesti intr-una de succes in perioada acordurilor. Ramanerea in acorduri stand by ar insemna ca bolnavul nu s-a facut bine, chiar daca a beneficiat de monitorizarea doctorului pe o perioada indelungata.
Romania trebuie sa treaca la un alt nivel. Si Fondul Monetar International trebuie sa-si doreasca si sa sustina trecerea Romaniei la un alt nivel in relatia cu organizatia financiara internationala.