„Magia” din scările de bloc. Pastila de administraţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
locuinta bloc scara blocului apartament FOTO arhiva adevarul

Iarnă bine ai venit / Hoţul caloriferul l-a şutit / Gigacalormietru' l-a pitit  / Şi cu cablu' de la lift a fugit.

Este incredibilă imaginaţia celor care şutesc de prin scările de bloc. Putem spune fără să greşim că se fură tot: de la grătarul de la intrarea în scară şi până la transformatorul din subsol, de la caloriferul de pe casa scării şi până la contorul de gaze.

Ce ne facem? Încecăm să investim sume de bani în sisteme de supraveghere, în gratii, în paznici, în lacăte şi lanţuri şi constatăm că lunar, cota de întreţinere se măreşte pentru ca siguranţa noastră şi a bunurilor noastre, fie personale fie cele comune, costă. Costă grilajul, costă refacerea şi/sau înlocuirea bunurilor sustrase sau distruse, costă manopera. Problema care mi-a fost semnalată este că în asociaţiile mari, cu multe scări, aceste costuri apar lună de lună şi sunt dublate de actele de vandalism din bloc: geamuri sparte, ghene vandalizate, cabina liftului spartă, pereţii vopsiţi etc.

Furtul bunurilor din asociaţiile de proprietari s-au înmulţit îngrijorător, spun eu. Parca în nici un an nu au fost atât de inventivi: când au avut ocazia au plecat cu caloriferele de pe casa scării; mă întreb cum se pot mişca atât de repede, pentru că nu vă imaginaţi că se fură pe timpul nopţii. Se fură ziua în amiaza mare şi culmea “magia” funcţionează pentru că nimeni nu-i vede ( şi dacă-i vede nu zice nimic). 

Tupeul hoţilor este dus până la inconştienţă atunci când avem de a face cu dispariţia “magică” a contorului de gaze. Noroc că cei de la intervenţie se mişcă destul de repede, însă factura de luna viitoare pe lângă consumul de gaze aferent asociaţiei conţine şi contravaloarea contorului. Tot incoştientă este şi sustragerea unor piese sau angrenaje care au legătură cu ascensorul care deserveşte imobilul.

La subsolul blocurilor „magia” se transformă într-un adevărat festival al dispariţiilor: transformatoare de 24 volţi, cabluri, gigacalorimetre şi cireaşa de pe tort, bunurile din boxa personală. Dacă ai pus vinul la răcoare, tocmai ai fost furnizorul principal pentru o mare petrecere.     

Având în vedere cele de mai sus, am ajuns să vedem scări de bloc transformate în adevărate fortăreţe: ca să ajungi la subsol treci de două rânduri de gratii, lanţuri, lacăte şi mai apoi dai de uşa de acces. Apoi fiecare şi-a fortificat propria boxă de te miri că nu au apărut şi gardurile electrice. Aşa se întâmplă pe toate parţile comune, ceea ce face ca imaginea de ansamblu să fie una dezolantă. 

Îmi pare rău să constat că de la an la an se accentuează degradarea părţilor comune, degradare parţial datorată şi unor proprietari care nu mai vor să participe lunar la costurile aferente întreţinerii acestor părţi comune. Din moment ce o scară arată ca şi cum ar fi părăsită, mesajul transmis nu poate fi decât acela că din respectiva scară se poate fura, implicarea şi grija proprietarilor fiind minimă sau inexistentă. 

Ce se mai fură din scări? Vă rog, nu ezitaţi, precizaţi….  să ne minunăm.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite