Lumea nu este destul de mare pentru ca SUA și China să prospere împreună. Sau este? China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol extrem de relevant pentru viziunea chineză, publicat în ziarul Global Times, cu privire la vizita efectuată de Secretarul Trezoreriei Americane, Janet Yellen, în perioada 6-9 iulie 2023 în China.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

De la început, perspectiva occidentală/americană asupra vizitei a fost mai degrabă împăciuitoristă. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că o călătorie de patru zile la Beijing a pus legăturile cu China pe un „picior mai sigur” și „a deschis calea pentru o mai bună comunicare între oficialii de vârf care conduc cele două mari economii ale lumii”. Dar rezultatele nu au fost spectaculoase. Acest rezultat „relativ modest” a fost „semnalat de oficialii americani și așteptat de analiști înainte de sosirea lui Yellen și este o reflectare a cât de dificilă a devenit una dintre cele mai critice relații ale lumii”. „Mă aștept ca această călătorie să contribuie la construirea unui canal de comunicare rezistent și productiv”, a spus Yellen la o conferință de presă înainte de a se întoarce acasă. „Speranța mea este că putem trece la o fază a relației noastre în care diplomația la nivel superior este considerată pur și simplu un element natural al gestionării uneia dintre cele mai importante relații bilaterale din lume.”

Înainte de vizită, China a acuzat SUA că încearcă să-și frâneze creșterea și să blocheze comerțul dintre cele două țări – sau „să decupleze” relația lor economică. Sancțiunile SUA asupra cipurilor de înaltă tehnologie, care sunt vitale pentru cercetarea avansată, reprezintă o preocupare deosebită”. Totuși, Yellen a spus că, în ciuda „dezacordurilor semnificative” dintre cele două țări, „SUA nu consideră puterea sa economică ca pe o armă care trebuie desfășurată împotriva Chinei”. Mai concret: „Președintele [Joe] Biden și cu mine nu vedem relația dintre SUA și China în cadrul unui conflict de mare putere. Credem că lumea este suficient de mare pentru ca ambele țări să prospere.” Comerțul și legăturile strânse dintre cele două țări au fost vitale pentru prosperitatea globală, a adăugat ea. „Știm că decuplarea celor două mari economii ale lumii ar fi dezastruoasă pentru ambele țări și destabilizatoare pentru lume. Și ar fi practic imposibil de întreprins.”

După călătoria de patru zile în China, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că a avut o „vizită constructivă” și o „serie foarte substanțială de întâlniri” cu oficiali chinezi despre starea economiei globale, controalele la export și securitatea națională. Concluzia, cel puțin parțială, este că vizita lui Yellen face parte din eforturile continue de stabilizare a relațiilor dintre SUA și China, după luni de escaladare a tensiunilor. (Vizita acesteia a avut loc la doar câteva săptămâni după vizita secretarului de stat Antony Blinken de luna trecută). Vom vedea dacă aceste eforturi vor deschide în cele din urmă calea pentru o întâlnire între președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping, în marginea summitului liderilor G-20 de la New Delhi din septembrie și a summitului liderilor APEC de la San Francisco, în noiembrie.

Relația americano-chineză este acum în devenire. (CSSR)

Redăm în continuare traducerea textului chinez menționat mai sus:

Vizita lui Yellen a stârnit atenția întregii lumi. Experții sunt de părere că obținerea rezultatelor dorite depinde doar de sinceritatea părții americane

Sosirea lui Yellen, Secretarul Trezoreriei Americane, în China, pe data de 6 iulie
Sosirea lui Yellen, Secretarul Trezoreriei Americane, în China, pe data de 6 iulie

În după-amiaza zilei de 6 iulie, Yellen, Secretarul Trezoreriei Americane, a aterizat la Beijing. Aceasta constituie a doua vizită efectuată de un înalt oficial al administrației americane Biden în ultima lună, la Beijing, secretarul de stat american Blinken vizitând China pe 19 iunie, timp de două zile. În ceea ce privește vizita lui Yellen în China, Statele Unite au subliniat că este important „ca cele două mari economii ale lumii să gestioneze relațiile în mod responsabil, să comunice direct în domeniile de interes și să lucreze împreună pentru a soluționa provocările globale”.

Însă, în ciuda promisiunilor lor, Statele Unite încă insistă asupra politicii de izolare și suprimare a Chinei, de aceea, majoritatea mass-mediei și experții internaționali „nu au mari așteptări” cu privire la rezultatele pe care le poate înregistra această vizită. Pe data de 3 iulie, China anunțase măsuri de impunere a controalelor la exporturile de galiu și de germaniu, ceea ce a fost considerat a fi un contraatac împotriva suprimării continue, exercitată de SUA și de Occident a industriei semiconductoare din China. În același timp, Wall Street Journal a declarat că SUA iau în considerare impunerea de noi restricții privind exporturile de cipuri de inteligență artificială (AI) către China.

Shu Jueting, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Comerț al Chinei
Shu Jueting, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Comerț al Chinei

În data de 6 iulie, Shu Jueting, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Comerț al Chinei, a declarat că acțiunile Statelor Unite nu numai că vor afecta drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze, ci și interesele multor țări și regiuni, obstrucționând schimburile științifice și tehnologice la nivel mondial, cooperarea economică și comercială având efecte inverse.

Tot în aceeași zi, o serie de experți chinezi au declarat într-un interviu acordat Global Times că vizita lui Yellen în China poate obține rezultatele așteptate, însă acest lucru depinde doar de sinceritatea părții americane și de acțiunile sale reale.

„O vizită mult așteptată”

În data de 6 iulie, în jurul orei 17:00 (ora Chinei), Yellen a aterizat la Beijing. Associated Press a declarat că aceasta a fost prima sa vizită în China în calitate de Secretar al Trezoreriei Statelor Unite. Se pare că aceasta face parte din eforturile administrației Biden de a dezgheța relațiile chino-americane.

La fel ca vizita lui Blinken în China, vizita lui Yellen este „negociată atât de China, cât și de Statele Unite”. Conform informațiilor de pe pagina web a Ministerului chinez de Finanțe, Yellen va vizita China în perioada 6-9 iulie, conform acordului dintre China și SUA. Comparativ cu vizita lui Blinken, vizita lui Yellen este relativ lungă (de 4 zile), adică de două ori mai lungă decât vizita lui Blinken în China.

Agence France-Presse a declarat că programul lui Yellen la Beijing nu a fost anunțat de niciuna dintre părți. Cu toate acestea, oficialii Departamentului Trezoreriei SUA au declarat pentru agenția de presă națională că este posibil ca Yellen să aibă o serie de schimburi de opinii cu diverși oficiali chinezi sau foști oficiali în ceea ce privește problemele dintre cele două țări și economia globală. Articolul de presă menționează declarațiile savantului Cutler care a subliniat că, având în vedere presiunile interne și internaționale cu care se confruntă, vizita de 4 zile a lui Yellen evidențiază importanța pe care partea SUA o acordă acestei vizite, fiind posibil, de asemenea, ca această vizită să pună bazele unei eventuale cooperări.

,,O vizită mult așteptată” a fost descrierea folosită de către agenția americană de știri Politico pentru a descrie vizita lui Yellen în China. Aceasta a constituit o oportunitate rară de dialog pentru liderii din cele două mari economii ale lumii. Kennedy, un expert în relațiile economice dintre SUA și China, al Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think-tank din Washington, a declarat că ,,Cele două țări nu ar trebui să fie străine.”, subliniind că această vizită era una mult așteptată. Sobel, un fost înalt oficial al Departamentului de Trezorerie al SUA, a declarat că în timpul administrațiilor Bush și Obama, oficialii de la fiecare nivel al Departamentului de Trezorerie din cele două țări au avut contact aproape zilnic, însă dialogul dintre cele două părți, în prezent, este foarte limitat, ceea ce este un contrast puternic. Vizita lui Yellen a contribuit la îmbunătățirea situației și a reamintit ambelor părți că „atât Statele Unite, China, cât și restul lumii vor avea de suferit dacă nu va exista o cooperare mai strânsă”.

Shen Yamei, directorul Institutului de Studii Americane de la Institutul Chinez de Studii Internaționale, a declarat pe 6 iulie într-un interviu acordat unui reporter de la Global Times, că vizita lui Yellen în China nu este o vizită izolată, ci o legătură într-o serie de acţiuni ce marchează interacţiunea dintre China şi Statele Unite. În urmă cu mai puțin de o lună, vizita secretarului de stat american Blinken în China a echivalat cu deschiderea relației dintre cele două țări la nivel politic și diplomatic, în timp ce vizita lui Yellen în China ar putea deschide zone mai specifice de cooperare la nivel economic.

Aceasta a afirmat faptul că din cauza unei serii de incidente negative provocate de Statele Unite, cooperarea China-SUA în domenii economice și în alte domenii practice a stagnat pentru destul de mult timp, ceea ce este în defavoarea ambelor părți și restului lumii. De fapt, există un amplu spațiu pentru China și SUA în ceea ce privește cooperarea în domeniul economic. Piața Chinei este foarte atractivă, iar cooperarea cu China este, de asemenea, favorabilă promovării ocupării forței de muncă în Statele Unite și reducerii inflației. Cu toate acestea, întrucât guvernul SUA politizează problemele economice, le securizează și întărește continuu izolarea și suprimarea Chinei în domeniul high-tech, creează în mod artificial obstacole în calea dialogului economic.

Subiectele de pe agenda vizitei lui Yellen în China

Luând în considerare posibilele influențe pe care o cooperare măcar la nivel economic între China și Statele Unite o poate avea asupra economiei mondiale și asupra dezvoltării economice a diferitelor țări, presa internațională a acordat o atenție deosebită vizitei lui Yellen în China. [...]

În Deutsche Welle s-a afirmat că deși se preconizează slabe șanse ca vizita lui Yellen să înregistreze vreun progres în relațiile chino-americane, aceasta va promova comunicarea economică între cele două părți. Un oficial al Departamentului de Trezorerie al SUA a declarat că vizita lui Yellen a subliniat necesitatea de a coopera cu Beijingul în problemele legate de schimbările climatice și datorii. Acesta a declarat că China și Statele Unite reprezintă împreună 40% din producția economică globală, iar Washingtonul nu încearcă să decupleze cele două economii. Într-un discurs din luna aprilie, Yellen a declarat: „O decuplare completă a celor mai mari două economii, Statele Unite și China, ar fi catastrofală pentru ambele țări și ar destabiliza economia mondială”. În ziarul rus Izvestia s-a scris că puţini oameni se aşteptau ca vizita lui Yellen în China să înregistreze vreun progres. Dar faptul că cele două mari economii ale lumii discută despre numeroasele lor diferențe și încearcă să le gestioneze în mod responsabil este în sine considerat un semnal pozitiv pentru economia mondială.

În Sputnik s-a scris că comerțul chino-american și obligațiunile de trezorerie americane au fost principalele subiecte ale călătoriei lui Yellen la Beijing și ale discuțiilor cu partea chineză. Maslennikov, expert la Centrul Rus de Tehnologie Politică, a declarat că ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe americani este că poziția dolarului american pe piața globală este în scădere, iar această tendință se accelerează, ceea ce produce neliniște Statelor Unite. Se anunță că până în august Statele Unite vor emite obligațiuni de 1 trilion de dolari americani, lucru față de care comunitatea financiară globală se simte foarte sensibilă.

Pe pagina Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, a fost specificată informația că începând cu data de 3 iulie, datoria acumulată a guvernului federal al SUA a atins un nivel record de 32,32 trilioane de dolari americani. În urmă cu o lună, când președintele Statelor Unite, Joe Biden a semnat proiectul de lege privind plafonul datoriei guvernului federal pe 3 iunie, datoria era încă de 31,4 trilioane de dolari. Cele mai recente cifre demonstrează faptul că datoria Statelor Unite a crescut cu aproape 1 trilion de dolari în doar o lună. Un analist economic chinez a declarat pentru Global Times că fie că este vorba de economia SUA, guvernul SUA sau creditul dolarului american, datoria care a crescut vertiginos cu o asemenea viteză este insuportabilă. Mai ales astăzi, când tendința de dedolarizare în lume devine din ce în ce mai evidentă, țările devin din ce în ce mai îngrijorate de riscurile obligațiunilor americane. Acesta este, fără îndoială, unul dintre scopurile importante ale vizitei lui Yellen în China.

Există o perioadă deschisă pentru cooperarea pragmatică chino-americană

Chiar înainte de vizita lui Yellen în China, Ministerul Comerțului și Administrația Generală a Vămilor din China au anunțat pe 3 iulie că, pentru a proteja securitatea și interesele naționale, au decis ca, începând cu 1 august 2023 să impună controale la export pentru două metale cheie, galiu și germaniu. Cu privire la această decizie, guvernul SUA a răspuns în cele din urmă după două zile de „tăcere”. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț al SUA a declarat în data de 5 că Statele Unite „se opun cu hotărâre” deciziei Chinei. Acesta a adăugat: „Statele Unite vor negocia cu aliații și partenerii săi pentru a rezolva această problemă și pentru a construi reziliența în lanțurile cheie de aprovizionare”. În același timp, Wall Street Journal a afirmat că Statele Unite iau în considerare impunerea de noi restricții la exportul de cipuri de inteligență artificială în China.

Shu Jueting, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, a declarat pe 6 iulie că, pentru o perioadă de timp, Statele Unite au continuat să abuzeze de măsurile de control ale exporturilor, să își consolideze suprimarea și limitarea semiconductorilor în China și să împartă artificial piața globală de semiconductori. Ignorarea regulilor este o încălcare a principiului concurenței loiale.

Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea de Afaceri Externe din China, a declarat pentru Global Times în aceeași zi, că partea chineză speră ca vizita lui Yellen în China să aibă rezultate pozitive, iar economiile chineze și americane să obțină beneficii reciproce. Dacă și cât de multă cooperare poate fi realizată între China și Statele Unite în timpul vizitei lui Yellen în China, depinde în mare măsură de acțiunile Statelor Unite. Dacă ele continuă să folosească conceptele de politizare în exces și ideologizarea și aplicarea excesivă la problemele de securitate care pătrund în problemele economice și financiare pentru a face față politicii sale cu China și relațiilor chino-americane, cum pot oare exista rezultate?

Li Haidong a declarat că, din perspectiva Chinei, există o perioadă deschisă pentru cooperarea pragmatică China-SUA, iar dacă aceasta va fi utilizată pe deplin depinde doar de Statele Unite, dacă pot abandona prejudecățile și erorile în politicile lor față de China și dacă pot adopta o opinie pragmatică, rațională și o atitudine responsabilă, altfel această perioadă să fie irosită. Partea chineză speră ca cele două țări să ajungă la un consens în normalizarea relațiilor. Cu toate acestea, judecând după performanța actuală a SUA, este încă un drum lung de parcurs până la așteptările Chinei.

Sursa: aici.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana-Maria Ghinea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite