Legalize manelele!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreau să ascult manele la radio şi la televiziunea publică, pentru asta plătesc taxe si abonament lunar! Cine şi de ce zice că Fuego, Bambi şi Paraziţii sunt mai buni decât Guţă sau Salam?

Romania, the land of choice!

Dacă vii din Occident, de exemplu din Franţa şi ai citit în Le Monde despre cât de bun e Nicolae Guţă - fără să fi auzit vreodată de marea vedetă Ştefan Bănică – fotografia de mai jos (mulţumesc Vlad Ursulean) nu te miră. O mare reclamă pentru clubul de manele Balkan, lângă o placă în memoria revoluţionarilor din 1989 nu poate să ţi se pară decât normală. Apoi când cauţi manele la radio sau tv din camera ta de hotel, nu prea găseşti.

Romania, the land of choice!

Pe bune? Păi dacă-i aşa, eu aleg să ascult manele la radioul şi televiziunea publică! Doar nu-i nevoie să cumpăr Le Monde când îl plătesc deja pe Săftoiu, nu? :-)

Am două muze pentru acest text. Mulţumesc Simonei Popescu pentru că mi-a arătat primul punct comun între site-ul Eugen Tănăsescu, care vrând să anatemizeze băieţii kitsch cu haine largi, lanţuri groase şi cruci mari, n-a avut curaj să le zică episcopilor pe nume şi i-a botezat manelişti. Ei m-au pus pe gânduri.

Şi pentru că v-am zis deja de unde am plecat, să trecem la miezul temei. În general, dezbaterea greşită despre manele este între a accepta şi a nu accepta acest gen. Conflictul fals se duce între fascistoizi şi realitate: primii cer cu închipuită superioritate excluderea genului din spaţiul public, ce-a de-a doua tace şi face.

Adevărata problemă este însă în curtea TVR şi SRR! Pe scurt, ca printr-o înţelegere tacită, conducerile de acum şi de oricând îmi iau banii mie şi milioanelor de manelişti contribuabili şi abonaţi şi ne dau în schimb orice altceva decât ceea ce vrem. Pot să înţeleg că nu le plac manelele sau orice alt gen, dar cine şi cum îşi permite să scoată un fel de muzică din grilă şi mai ales pe ce considerente?

Să mă scutească elitiştii de doi bani cu criticile arhicunoscute care tratează toate manelele la grămadă. Că sunt fără mesaj? Uite mesaj mizerii cu mesaj misogin explicit fie şi după ora 23!

Asta arată că de fapt dincolo de pretexte, unii le zic argumente, problema principală a criticilor agresivi este una simplă: manelele sunt despre periferia săracă şi sunt cântate mai ales de romi, deci nu sunt destul de white power, nu sunt destul de blonde cu ochi albaştri.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite