„Isus era negru, așa erau și toate personajele biblice” - fake news de propagandă militară ofensivă
0Interesant cum se organizează, în modul frust specific gândirii militare, construcția manipulării ofensive pe timp de război.
Într-adevăr, ce poate fi mai șocant decât anunțul apărut pe 24 martie pe Instagram și care a devenit acum viral (mai ales că este reîncălzit la momentul prielnic al Sărbătorilor Pascale) cum că președintele Vladimir Putin a vorbit despre un„Isus negru”, arătând în acest sens o icoană care dovedește originea etiopiană a Mielului lui Dumnezeu. La fel, se spune, ca și toate personajele biblice. Nu mai contează că pe Instagram apare acum, absolut firesc, anunțul că este vorba despre o informație falsă, povestea a pornit și, conform regulilor specifice conspirațiilor, se răspândește ca o legendă urbană imposibil de stăpânit.
Chiar nu mai contează dacă Putin chiar nu a afirmat asemenea enormitate căci povestea este reluată acum pentru a realimenta, în noile condiții geo-politice, conflictele rasiale, xenofobia și tensiunile naționaliste provocate de mișcările extremiste. Aveți aici un exemplu de cum dezbaterea de tip conspiraționist s-a umflat instantaneu prin deplina convingere a tuturor participanților că este vorba de încă un exemplu de ceea ce autoritățile (ale Vaticanului sau ale Bisericii Ortodoxe Ruse, ambele ținte predilecte din motivele politice binecunoscute) au ținut la secret de peste un mileniu, ascunzând credincioșilor adevăratul chip al lui Isus și al personajelor centrale din povestea biblică.
Dar este într-adevăr expunerea unui secret bine ascuns și care schimbă fundamental istoria creștinismului care, astfel, se dovedește că se bazează pe o minciună rasistă? Nicidecum, căci, de secole, în bisericile catolice și ortodoxe din mai multe părți ale lumii există asemenea icoane sau sculpturi care portretizează personaje de culoare ca fiind Isus, Fecioara Maria sau îngerii și arhanghelii. Vine asta dintr-o tradiție chiar mai veche decât cea a Bizanțului și se explică prin existența bisericilor creștine apărute în comunitățile din primele secole ale mileniului nostru, în principal în Orientul Mijlociu și nordul Africii.
A fost ceva ascuns? Orice e posibil, numai că icoana care apare în imaginile „demonstrației despre existența complotului” a fost expusă, alături de alte 130, într-o excepțională expoziție deschisă publicului în 2009 de Muzeul Pușkin, eveniment consemnat de colegii de la AFP.
Priviți cu atenție icoanele prezentate, toate provenind din perioada de aur a iconografiei rusești (sec.XIV-XVI) și veți constata că fenomenul nu este deloc nou și că, acum, asistăm la o manipulare ordinară care prinde în contextul evenimentelor tragice de la Moscova. Icoana pe care o prezintă Putin în imaginile care provoacă atât de mult scandal a fost un cadou făcut de el comandantului militar de la Herson în aprilie 2023, așa cum nota Dailiy Mail.
O poveste eșuată despre o conspirație inexistentă. Dar asta nu înseamnă că i s-a distrus cumva credibilitatea la împătimiții culturalizării rapide pe internet și că nu este folosită în continuare pentru ațâțarea patimilor pentru distrugerea dușmanului de clasă.