Începe marea bătălie electorală europeană: ați semna în favoarea taxării suplimentare a marilor averi?

0
0
Publicat:

Începe, în fine, bătălia pe mari proiecte care să (mai) poată mobiliza electoratul european, acum din ce în ce mai dezamăgit și scârbit de ceea ce înseamnă prestațiile politicienilor și de lipsa de relevanță socială a politicilor guvernamentale care nu mai reușesc să dea un răspuns crizelor multiple care se conjugă în întreaga Uniunea Europeană.

image

Poate de aceea (dar și pentru a răspunde cumva creșterii în sondaje a extremei-drepte care, ca întotdeauna, capitalizează politic pe timp de criză, chiar dacă nu are decât soluții pur demagogice), partidele majore europene au simțit că este cazul să se reîntoarcă la ceva care păruse uitat și abandonat: politica de partid bazată pe vechile platforme care le oferise identitate și credibilitate. Mai mult – chiar dacă, din păcate, asta nu-i interesează pe ai noștri din cauza irelevanței contactelor lor europene, nici măcar la nivelul Parlamentului European, acolo unde se construiesc multe dintre jocuri, - se ocupă acum de lansarea, fiecare în propria familie politică, a unor inițiative europene care să fie obligatoriu de preluat și analizat de către Comisia Europeană și de PE, noutatea relevantă acum fiind asocierea unor mari partide cu forță de impact și de lobby, tocmai pentru a putea mobiliza electoratul din cât mai multe State Membre.

Nu este deloc o idee proastă deoarece, dacă este identificată corect o temă social importantă și, prin asta, politic relevantă pentru preocupările care ar fi normale pentru o familie politică europeană, atunci poate exista speranța că alegătorii ar putea reveni în număr mai mare la urne, ieșind din fenomenul cel mai dramatic de acum, neparticiparea la alegeri ca formă de protest împotriva calității clasei politice.

Paul Magnette
Paul Magnette

Iată un exemplu interesant în acest sens. Mai multe personalități din zona stângii europene printre care Paul Magnette (foto) pentru socialiștii belgieni sau Oliver Faure, liderul socialiștilor francezi) care au lansat, în vederea alegerilor europene de anul viitor, două mari inițiative cetățenești care au nevoie de numai 1 milion de semnături pentru a intra automat în dezbaterea Comisiei Europene și Parlamentului: este vorba despre un impozit european permanent  pe avere pentru a finanța tranziția climatică și socială și, în al doilea proiect, despre indexarea automată a salariilor la nivel european. Pe 11 iulie, Comisia Europeană a anunțat oficial că a „înregistrat” inițiativă europeană  și astfel se deschide un drum relativ complicat dar care se poate încheia printr-o propunere legislativă prezentată de Comisie și care să-și urmează drumul prin Parlamentul European și validată de Consiliu. Interesant că pe lista celor care au semnat inițiativa privind impozitarea marilor averi se numără personalități din șapte țări europene, economiști de renume, militanți dar și milionari adepți ai acțiunii civice. Scopul este de a „obține fonduri pentru micșorarea nivelului de sărăcie și a inegalităților din țările noastre dar și din țările cle mai sărace pentru a răspunde crizei climatice” , speranța fiind că acest impozit care ar putea să ajungă până la 5% în cazul miliardarilor europeni, ar putea aduce anual între 150 și 200 250 miliarde de Euro în visteria europeană. Să vedem dacă inițiatorii vor reuși să strângă semnăturile necesare, regula europeană fiind ca acestea să provină din cel puțin 7 țări, din acel moment Comisia Europeană având la dispoziție trei luni pentru a decide.

Greu sau chiar foarte greu de crezut că, în climatul actual, va putea exista un refuz tocmai pentru că problema este atât de sensibilă.

Ce înseamnă „mari averi” în termenii inițiativei respective? Răspunde socialistul belgian Paul Magnette: „vorbim despre persoanele care dețin peste un milion de euro în conturi bancare sau în titluri bancare sau în acțiuni...adică aproximativ 1% din populația europeană...este vorba despre cei care dețin cele mai mari averi și care, în acești ultimi ani, au acumulat cele mai mari venituri...este vorba despre cei care sunt în mare parte responsabilii pentru schimbările climatice...și marile averi trebuie să fie taxate pentru a finanța tranziția climatică și pe cea socială dar și pentru a ameliora salariile”.  

Vom vedea ce urmează. Dar iată că se dezvoltă această posibilitate de cooperare politică transfrontalieră pe problemele reale de interes imediat pentru cetățeni și acesta poate să fie un demers care să intereseze și să motive electoratul, asta este evident, dar, în același timp, să oblige și instituțiile europene să coboare di turnul lor de fildeș și să intra în zona destul de nesigură a revendicărilor străzii. Poate și pe ai noștri ar fi trebuit să-i intereseze perspectiva unei acțiuni politice europene și, mai ales, de a ieși din micuțul lighean în care se produc zbaterile disperate de acum. V-ar interesa astfel de politicieni, fiecare ieșind cu propriile inițiative pe care să vi le supună într-un fel de pre-referendum în vederea marilor alegeri de la anului?

Zic că ar fi util. Dar politicienii noștri știu că și chiar dacă nu fac nimic, tot va fi ales cineva, cine va zice partidul, așa că ce să se mai obosească când pot vinde la nesfârșit exact aceleași vorbe, promisiuni și proiecte fastuoase precum România Educată sau miracolul autostrăzilor niciodată terminate?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite