Imagini și impresii din România postpandemică

0
0
Publicat:

În țara noastră, pandemia coronavirusului ucigaș, Covid-19, care ne-a dat viața peste cap multora dintre noi, iar unora chiar le-a luat-o, este considerată încheiată. Este adevărat că zilnic, se mai raportează câteva îmbolnăviri, dar pandemia nu își mai face de cap, dovadă că s-au desființat sutele de centre de vaccinare, dar și structura centrală de urmărire, raportare și informare a îmbolnăvirilor la nivel național.

Pandemia nu mai este considerată un pericol mortal, nu mai este luată în seamă!

Singura amintire care ne mai aduce aminte de zilele negre ale pandemiei a rămas masca, care se mai poartă aleatoriu pe stradă ori în alte locuri publice. Nici măcar în unitățile sanitare, fie ele de stat sau private, masca nu se mai poartă tot timpul, de toată lumea chiar dacă este obligatorie.

Toamna venită odată cu septembrie 2022 ne-a adus o vreme superbă peste o parte din țară. Școala a început mai devreme ca de obicei, pe 1 septembrie. În București, zilele acestea, străzile au zumzăit în special în jurul prânzului și după amiaza de grupuri de școlari gălăgioși, veseli, cu ghiozdanele în spate, mergând și venind de la școală, fără măști și alte restricții sanitare. Bucuria covrigarilor și patiserilor, care au cozi la vânzare și bani în buzunare!

Bucuria libertății se vede cu ochiul liber la elevii, care încă nu au avut timp să se simtă afectați de noile măsuri ale ”României educate”, trasate și implementate de diriguitorii care se află la butoanele învățământului național!

Efervescența juvenilă sub soarele blând al începutului de toamnă este un semn de revenire la firescul vieții de dinainte de pandemie, de normalitate a vieții.

Capitala europeană a României, în ciuda mizeriei și a aspectului sumbru, demolator al centrului în special, pare să respire un pic de aer proaspăt după o vară sufocantă. Cu oameni, mici și mari, cu căței, pisici, biciclete și trotinete, cu cetățeni de toate condițiile sociale bâzâind pe străzi, în parcuri, bucurându-se cu toții de razele soarelui, oarecum sfidători la amenințările reci, fără căldură, cu economii drastice la gaze și energie, cu care sunt amenințați.

În social media chiar se fac numeroase glume pe seama dușurilor în doi, la care a făcut referire, recent, unul dintre marii lideri politici ai țării, pesedistul Ciolacu. Unii români verzi refuză cu vehemență dușurile în doi sau cu mai multe persoane, alții par că le-ar accepta și anunță că își caută parteneră/partener de duș!

Cică în Parlament naționaliștii de frunte, cu liderul de aur, Simion, revenit în bănci după nunta de pomină de la Măciuca și baia de mulțime de la Țebea, ar fi depus un proiect de lege privind interzicerea consumului de insecte de către români!!!

Unii cârcotași zic că poate ar fi fost mai indicat un proiect de lege privind interzicerea consumului de carne de om, că românii se mănâncă între ei tot mai mult pe zi ce trece.

Și că ar fi nevoie de o altă lege urgentă privind interzicerea consumului de ”rahat” în rândul clasei politice actuale, care abuzează la acest capitol, iar românii de rând nu știu ce să mai creadă!

Pe lângă mizeriile și gunoaiele tradiționale, turiștii străini îi pot admira, fotografia, filma pe boschetarii, vagabonzii, oamenii străzii, cetățenii României la orizontală, dormind, sforăind, trăgând la aghioase și la vânturi, pe băncile Capitalei, amplasate pe marile bulevarde bucureștene.

Zilele acestea cu soare de toamnă, de la Unirii-via Universitate-Piața Romană-Piața Victoriei-Aviatorilor, băncile bulevardiere sunt populate cu români mizerabili, nespălați, boschetari, unii având alături calabalâcul de rigoare, ”averea” la purtător, ba chiar și animalele de companie din dotare, dormind fără griji pe ”paturile” stradale, improvizate.

Pentru aceștia problema traiului de zi cu zi, a grijilor, a banilor, a adăpostului, a familiei pare că nu există. Siesta pe bănci, în public, la soare pare să fie singura chestiune existențială care îi preocupă și căreia i se dedică sub privirile tuturor trecătorilor, fie ei simpli cetățeni, bogătași, autorități, politicieni sau turiști străini.

Călătoriile cu transportul în comun sunt din ce în ce mai interesante, mai aventuroase și mai palpitante zi de zi. Traversarea Bucureștiului cu un autobuz, troleibuz sau tramvai îți oferă posibilități nelimitate de a cunoaște diverși oameni, de toate vârstele, condițiile sociale, etniile. Fiecare cu personalitatea, fobia lui și mai ales cu păsărica lui la cap!

O călătorie cu STB face toți banii, nu doar trei lei cât este biletul. În ciuda anunțului de acum câteva luni, că mijloacele de transport în comun vor fi sub atenta supraveghere a poliției comunitare, pentru a preveni lucruri ilegale și imorale, acestea sunt populate și de călători din ce în ce mai hazlii, dubioși sau periculoși.

De la drogați, bețivi, oameni care vorbesc singuri, se ceartă cu lumea, cu autoritățile, cu americanii, FBI, cu politicienii, cu ei înșiși sau cu Dumnezeu mai știe, în mijloacele transportului public se perindă zilnic, seara și noaptea tot felul de specimene umane. Pe lângă cetățenii normali, cu bun simț, comportament civic corect și cu cei șapte ani de acasă. Pentru cercetători, sociologi, aceștia pot fi omană cerească!

Odată cu venirea toamnei, începerea școlilor, a facultăților, întoarcerea oamenilor din concedii, transportul public din București și din România în general este din ce în ce mai aglomerat, mai mizerabil, mai colorat, mai riscant și periculos!

Mai ”modern”! Și mai luuung ca durată, se stă tot mai mult în trafic! Sunt zeci de mii de oameni care petrec zilnic, muuulte ore din viață, fără număr, în mijloacele de transport în comun!

Într-un trafic ce va deveni din ce în ce mai sufocat și sufocant, mai periculos pe măsură ce se va răci vremea, vor veni ploi sau alte intemperii. În ciuda promisiunilor marilor edili bucureșteni, că fac totul pentru a asigura un transport public modern, rapid și eficient într-o Capitală supraaglomerată! Cu bani foarte mulți cheltuiți la sigur!

Aceasta-i oferta ciclică de toamnă-iarnă, pentru cel mai mare oraș al țării. La fel ca oferta întregii România, mereu fascinantă și surprinzătoare!

Pentru alții, ce ar putea să ne mai surprindă pe noi, românii?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite