Guvernul Maiei Sandu va fi votat în parlamentul de la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu
Maia Sandu

După o lungă perioadă de aşteptare, preşedinta Maia Sandu a propus-o pe doamna Natalia Gavriliţa pentru funcţia de prim-ministru a Republicii Moldova.

Aceasta are experienţă internaţională, a activat în cadrul ministerului educaţiei şi este fosta ministră a finanţelor în cabinetul Maiei Sandu. Situaţia politică de la Chişinău ne arată că prim ministrul va fi votat de către parlament.

Decizia preşedintei Republicii Moldova este una constituţională dar întârziată. Având în vedere criza multiplă în care se află statul, un prim ministru ar fi trebuit să fie propus măcar cu două săptămâni în urmă. Însă, Sandu a preferat să tatoneze terenul Curţii Constituţionale şi a acţionat doar la presiunile interne şi externe.  Între timp a reuşit o vizită de succes la Kiev, a primit vizita lui Klaus Iohannis şi a încercat o vizită la Bruxelles care s-a dovedit a fi un eşec politic dar un succes de PR.

Deşi întârziată, propunerea de premier este de apreciat. Aceasta este o alegere perfectă din punct de vedere raţional, constituţional şi de marketing politic.

Maia Sandu câştigă şi dacă premierul va fi votat şi dacă nu. Astfel dacă doamna Gavriliţa, împreună cu cabinetul propus va fi aleasă de parlament, Maia Sandu va avea propriul guvern. Dacă aceasta nu va fi votată de parlament, i se oferă Maiei Sandu şansa să joace mai dur pentru o a doua propunere şi astfel să pună parlamentul în faţa alegerilor anticipate. Astfel Sandu reuşeşte să câştige şi pe partea de imagine reuşind să se promoveze ca fiind contributoare la rezolvarea crizei politice, dar şi evitând o colaborare cu controversatul Renato Usatîi. Mai mult, preşedinta Republicii Moldova se poziţionează pe o poziţie de putere faţă de parlament, reuşind să îi transfere acestuia toată responsabilitatea rezolvării crizei politice. Dar toate câştigurile Maiei Sandu au şi un preţ, care va fi plătit de PAS.

În tot acest joc strategic de la Chişinău există şi un pierzător. Practic, jucând în spiritul şi litera constituţiei, Maia Sandu a transferat către PAS responsabilitatea de a acţiona imoral şi uşor neconstituţional, ceea ce îi va costa la următoarele alegeri parlamentare fie ele la termen sau anticipate. Astfel, PAS (partidul Maiei Sandu) s-a trezit în situaţia în care va trebui să voteze împotriva propriului om şi a voinţei preşedintelui Republicii Moldova care şi-a exprimat deja în câteva rânduri dorinţa de a avea un guvern serios şi funcţional.

Dincolo de această decizie imorală, PAS a ales şi calea uşor neconstituţională. Imediat după propunerea de premier, aceştia au anunţat că nu vor vota niciun Guvern ales în acest legislativ, deoarece problema nu este guvernul ci cel mai corupt Parlament din istoria ţării. Însă, articolul 68 din Constituţia RM specifică faptul că mandatul deputaţilor este reprezentativ, iar orice mandat imperativ este nul. Ori aici avem o mostră clară de mandat imperativ. În baza mandatului reprezentativ, fiecare deputat trebuie să voteze după cum îi dictează conştiinţa şi nu partidul. Dacă facem abstracţie de faptul că, cel mai probabil, această strategie a fost pusă la cale cu mult înainte, am putea spune că deputaţii PAS au uitat că ei reprezintă pe toţi cetăţenii Republicii Moldova şi nu numai pe cei care i-au votat. Aşadar responsabilitatea este pentru toţi cetăţenii. Iar toţi cetăţenii vor ca deputaţii să îşi facă treaba în parlament iar guvernul să fie funcţional.   

Bineînţeles, toată lumea e de acord că acest parlament şi-a pierdut legitimitatea şi este nevoie de alegeri anticipate, dar este important şi cum se va ajunge acolo. Ce se va întâmpla dacă parlamentul va accepta a doua propunere, apoi va demite guvernul după 6 luni şi tot aşa până la terminarea mandatului?

În orice situaţie, toate oalele vor fi sparte în capul PAS. Aceştia vor fi acuzaţi de adversarii politici că vor să prelungească criza politică, că nu vor să voteze nici măcar propriul guvern, că fac jocuri politice, sau că nu se gândesc la cetăţeni. În acelaşi timp, alianţa parlamentară informală formată între partidele oligarhilor Plahotniuc, Şor şi Dodon va avea numai de câştigat. Aceştia vor continua să spună că îşi doresc alegeri anticipate, că este nevoie de un guvern capabil care să rezolve criza şi de aceea au ales să voteze guvernul propus de Sandu. De fapt, scopul acestei alianţe informale este de a rămâne în actualul parlament cât mai mult timp cu putinţă pentru a reuşi să erodeze imaginea Maiei Sandu şi a partidelor de opoziţie. Astfel ei vor reuşi să câştige următoarele alegeri parlamentare, să formeze o majoritate cu care să poată demite guvernul Maiei Sandu şi să propună propriul candidat la funcţia de prim ministru.

În concluzie, este foarte probabil ca guvernul propus de Maia Sandu să fie votat în parlament, chiar dacă nu din prima. În timp ce Maia Sandu şi partidul PAS se folosesc de o strategie pe termen scurt pentru a-şi atinge scopurile politicile, partidele de stânga urmăresc câştigul pe termen lung. După cum am fost obişnuiţi până acum de politica moldovenească, vor câştiga cei care sunt mai strategici, mai minuţioşi şi mai bine organizaţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite