Germania crește sprijinul pentru Moldova în contextul războiului din Ucraina
0Germania a decis să crească sprijinul financiar pentru Republica Moldova cu încă 7 milioane de euro. Anunțul a fost făcut la Chișinău de către ministra federală a Dezvoltării, Svenja Schulze.
Banii vor fi folosiți pentru programe de dezvoltare, în special pentru sporirea nivelului de independență energetică a țării.
În noimbrie 2022, Germania a mai donat Moldovei 40 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Banii au ajuns direct la oameni prin compensarea facturii la energie.
Germania asistă Moldova în procesul de transformare
Svenja Schulze a discutat cu premierul moldovean Natalia Gavrilița despre asistența pentru întreprinderi și investiții (Fondul FACEM), despre situația din domeniul energetic, despre învățământul dual și dezvoltarea comunităților. „Apreciem faptul că Germania asistă Moldova în procesul de transformare a țării noastre într-un stat european modern și mizăm pe o colaborare care va ajuta la creșterea rezilienței Republicii Moldova. Ne propunem să fim nu doar consumator, ci și furnizor de securitate și stabilitate în spațiul european”, a menționat Natalia Gavrilița.
Ministra Dezvoltării, Svenja Schulze, a dat asigurări că Germania va rămâne solidară cu Republica Moldova în gestionarea consecințelor războiului de agresiune al Rusiei asupra țării vecine Ucraina. În timpul unei vizite în raionul Ştefan Vodă, aflat la frontiera cu Ucraina, ea a transmis un generator electric și echipament medical pentru raion. De acest ajutor vor beneficia atât refugiații din Ucraina, cât și cetățenii moldoveni.
Svenja Schulze: „Voi, moldovenii, ați făcut un gest impresionant”
„Încă de la începutul războiului din Ucraina vă aflați în fața numeroaselor provocări, dar le depășiți cu succes și continuați să dezvoltați țara. Voi, moldovenii, ați făcut un gest impresionant atunci când ați deschis ușile caselor pentru refugiați și Republica Moldova rămâne țara cu cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor. Îi susțineți și acum prin diverse măsuri, iar noi, la rândul nostru, vrem să vă fim alături, să ne unim eforturile și să venim cu suficientă asistență care să corespundă necesităților Moldovei”, a menționat Svenja Schulze.
Natalia Gavrilița și Svenja Schulze au discutat și despre reformele inițiate de autoritățile moldovene în domeniul justiției și luptei contra corupției, dar și despre proiectele de dezvoltare a localităților și comunităților, inclusiv cu suportul Germaniei, care se pliază pe programul național „Satul European”.
Investiții în proiecte de reformă și ajutor cu experți
În total, Germania are un pachet financiar de 149 de milioane de euro pentru Moldova. Acesta include măsuri pentru reacția imediată la criză și pentru stabilizarea și dezvoltarea pe termen mediu a țării. De exemplu, anul trecut, peste 40 de instituții educaționale, spitale și centre pentru refugiați din Moldova au fost renovate sau dotate cu echipament nou pe banii Germaniei. De asemenea, au fost finanțate programe de integrare a refugiaților ucraineni în piața muncii. Fonduri adăugătoare vor fi puse la dispoziție pentru continuarea acestor activități în anul curent.
Unul din obiectivele părții germane este de a finanța consilieri pentru gestionarea crizei și pentru proiecte de reformă în instituțiile moldovenești. De exemplu, vor fi antrenați experți cu practică în gestionarea crizei energetice sau în promovarea coeziunii sociale în societate.
Un alt ajutor substanțial din partea Germaniei vine pentru modernizarea Armatei Naționale a Moldovei. Luna aceasta, Chișinăul a primit deja un lot din cele 19 blindate „Piranha” pe care Germania le donează Republicii Moldova.
Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle