Fundaţia unei lumi viitoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ar fi să combini statistica cu psihologia, istoria şi geografia şi să dezvolţi mănunchiul ăsta până în punctul în care poţi prezice matematic viitorul? Dar cum ar fi să poţi face asta cândva, când omenirea va popula galaxia întreagă, “îmblânzind” planetele neprielnice vieţii prin metode care mai de care mai deşucheate?

Isaak Yudovich Ozimov sau Isaac Asimov cum îl ştim noi, un evreu rus emigrat în State pe când avea doar trei ani, a inventat o lume extrem de complexă, care se întinde peste paginile tuturor cărţilor sale. Eu n-am citit decât seria Fundaţiei, pe care v-o recomand călduros, dar sunt hotărât să le parcurg şi pe celelalte. Scriitura este fluidă, te prinde în mreje şi nu-ţi dă drumul până la sfârşit, iar povestea în sine e genială, şi, chiar dacă SF, foarte veridică. Seria cuprinde şapte cărţi, dar cred că se poate citi doar Fundaţia, are un cap şi o coadă. Ce-i drept te cam incită, e greu să te opreşti după ea. Iar pentru cei care vor să citească toată seria, atenţie că nu începe cu Fundaţia, mai sunt două cărţi înainte. Ce-i drept pot fi citite ulterior (aşa sunt şi scrise de altfel).

Eu în general citesc chestii disparate, fără legătură, dar mi-am făcut un obicei ca odată pe an să iau la mână câte o serie importantă. Anul trecut am încercat cu Game of Thrones. E superbă, dar la un moment dat m-am simţit ca în bancul cu nebunul care cere ceva de citit şi i se dă cartea de telefoane. După câteva zile o aduce înapoi şi spune că e bună, dar are cam multe personaje. Sunt multe personaje şi în seria Fundaţiei, dar nu îţi trebuie un site dedicat ca să ţi le aminteşti.:)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite