Extremism de dreapta în Bundeswehr
0Creşterea acuzaţiilor de extremism de dreapta în cadrul armatei federale şochează în egală măsură clasa politică şi opinia publică germană.
Armata federală, Bundeswehr, este zguduită de un scandal: circa 550 de militari sunt cercetaţi, fiind suspectaţi de activităţi din sfera extremismului de dreapta. 360 de noi cazuri au fost descoperite doar anul trecut. Cifrele pe care şeful Serviciului de contrainformaţii din cadrul armatei germane (MAD), Christof Gramm, le-a dat publicităţii au şocat în egală măsură clasa politică şi publicul larg. Interesant, în context, e faptul că numărul cazurilor suspecte din cadrul forţelor speciale de comandă (KSK), trupele de elită antitero, este de cinci ori mai mare decât în cadrul forţelor armate regulate.
Semnal de alarmă
Noile cifre sunt un motiv în plus pentru opoziţia din parlamentul federal, Bundestag, de a critica guvernul. Partidul Die Linke (Stânga) vorbeşte despre o adevărată ”reţea de extremă dreapta” în Bundeswehr şi acuză o anumită cultură a ”negării şi minimalizării” problemei în cadrul armatei federale. Verzii ecologişti cer demiterea rapidă a militarilor găsiţi vinovaţi. Într-un interviu cu DW, reprezentantul verzilor în comisia de apărare din Bundestag, Tobias Lindner, a declarat: ”Amploarea problemelor arată că e nevoie de acţiuni sistematice împotriva extremismului de dreapta din armată.” În plus, e nevoie ca pregătirea politică să fie extinsă în procesul de instrucţie a militarilor, a adăugat Lindner.
Militari ai trupei de elită KSK în acţiune
Ministerul face un apel la calm
Arne Collatz, purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, a ţinut să sublinieze faptul că ”nu există niciun fel de toleranţă pentru extremism” în armata germane. Cifrele noi ar fi şi rezultatul unei noi sensibilităţi în cadrul Bundeswehr şi al serviciului MAD. Astfel, s-ar fi înregistrat mai multe informaţii venite din partea militarilor, iar MAD ar fi lucrat mai eficient în toate cazurile semnalate.
Cert este că fosta şefă a ministerului apărării, Ursula von der Leyen, a schimbat din temelii ”cultura” din cadrul armatei şi al servicului MAD, după ce au fost dezvăluite primele cazuri suspecte. În posturile de conducere au fost schimbaţi mai mulţi militari cu civili. Dacă pe vremuri, în cercurile parlamentare se vorbea despre înţelegerea prea mare pe care ar fi avut-o şefii militari MAD faţă de soldaţi extremişti de dreapta, acum mulţi deputaţi au putut observa o nouă abordare consecventă şi deschisă a problemelor.
Schimbare la MAD?
De exact cinci ani, serviciul secret al armatei federale, MAD, este condus de Christof Gramm, un înalt funcţionar, doctor în ştiinţe juridice - şi civil. Gramm e secondat de Burkhard Even, vicepreşedinte, care înainte lucra la Oficiul pentru protecţia constituţiei (Verfassungsschutz - serviciul de informaţii interne).
Christof Gramm, preşedintele MAD
Sub conducerea lui Gramm, MAD a primit statutul de serviciu federal superior, ceea ce îi oferă posibilitatea de a publica un raport anual. Până acum, informaţiile privind activitatea MAD au fost accesibile doar unui număr redus de parlamentari din comisiile de specialitate şi nu erau destinate publicării.
Jurnalista Caroline Walter nu crede că Bundeswehr şi MAD ar lucra mai transparent decât înainte. Co-autoarea cărţii ”Securitate extremă” (”Extreme Sicherheit”), care tratează fenomenul extremismului de dreapta din armată, poliţie şi serviciil secrete, spune într-un interviu DW: ”Problema din armata federală e următoarea – cine îi demască pe extremiştii de dreapta este considerat în continuare un 'Kameradenschwein', un trădător care contravine aşa-numitului spirit de trupă.”
Walter crede că cifrele devenite publice acum constituie doar ”vârful unui aisberg”. Servicul MAD ar trebui să se specializeze în continuare, pentru a-i descoperi pe extremiştii de dreapta care ar opera cu metode mai subtile. ”Demascarea lor e mult mai dificilă, pentru că aceştia nu se remarcă prin parole radicale primitive şi nici nu trimit poze cu Hitler în grupuri pe Whatsapp”, a spus jurnalista.
Udo Bauer - Deutsche Welle