Echitatea în cuplu, temelia egalității în societate

0
0
Publicat:

„Nu vom avea niciodată egalitate de gen sau nu vom reduce cu adevărat diferența de remunerare, până când nu vom avea echitate în cuplu”. Cât de reală este declarația Claudiei Goldin, câștigătoare a premiului Nobel pentru cercetarea de pionierat privind femeile pe piața muncii.

Egalitatea de șanse va exista cu adevărat doar când femeia îi va fi egală bărbatului într-un cuplu. Domnii trebuie să ajute femeile cu treburile casnice și îngrijirea copiilor, fără să fie cumva vreo dovadă de lipsă de bărbăție. Așa cum doamnele nu trebuie să dea înapoi de la a face treburile mai tehnice sau chiar să fie stâlpul financiar al casei.

Una dintre cele mai importante concluzii ale cercetărilor Claudiei Goldin este că femeile sunt mai prost plătite decât bărbații nu pe criterii biologice, de sex, ci pentru că într-un cuplu sarcinile cu îngrijirea copiilor și cu munca casnică nu sunt distribuite în mod egal. Păi când să mai aibă timp femeia să aducă bani în casă dacă ea trebuie să se ocupe singură de toate treburile casnice și de copii?

În trecut, diferența de gen în ceea ce privește venitul putea fi într-adevăr explicată prin nivelul diferit de educație și profesie, femeile având mai greu acces la educație sau la locuri de muncă mai bine plătite. Acum, situația este schimbată prin lupta dusă zeci de ani pentru emanciparea femeilor doar în ce privește educația. Însă, diferența de venituri încă există și se reflectă între femei și bărbați chiar în același domeniu de activitate și pe aceeași poziție.  

Diferența de câștiguri între femei și bărbați devine evidentă odată ce femeile ating vârsta de 30 de ani sau după ce devin mame.

O analiză Pew Research Center, realizată anul trecut în Statele Unite ale Americii, femeile din grupa de vârstă 25-34 ani câștigau cu 8% mai puțin față de bărbații cu aceeași vârstă.  Femeile cu vârste între 35-44 de ani câștigau mai puțin cu 17% față de domni, iar diferența crește o dată cu vârsta. De exemplu, doamnele între 55-64 de ani câștigau cu 21% mai puțin față de domnii din aceeași grupă de vârstă.

În România, situația este similară. Analiza PWC din 2022 surprinde prin creșterea decalajului de câștig pe măsură îmbătrânirii femeilor. Dacă în grupa de vârstă 15-25 de ani diferența este minimă, doar 3,5%, pe măsura ce vârsta femeii crește decalajul de remunerare se mărește: 25,7% diferența de salarizare între femei și bărbați în grupa de vârstă 26-43 de ani; 37,8% diferența de câștig în grupa 44-54 de ani și cu 38,2% câștiguri mai mici ale femeilor de peste 55 de ani decât bărbații din aceeași categorie de vârstă.

Nu este nici o coincidență că diferența de remunerare la femei începe în jurul vârstei la care cel mai probabil devin mame și încep să aibă copii mici în grijă! După nașterea copilului, femeile devin responsabile, de cele mai multe ori aproape exclusiv, de îngrijirea copilului, de treburile casnice și chiar de îngrijirea bătrânilor, toate acestea în detrimentul carierei.

Cea mai importantă negociere pentru o femeie este, așadar, cu partenerul de viață, nu cu angajatorul. Dacă femeile reușesc să împartă echitabil sarcinile în casă și a îngrijirii copiilor, implicând domnii mai mult în viața de zi cu zi a familiei, au șanse mai mari să obțină egalitate și la locul de muncă.

Inegalitatea de gen va dispărea, când nu vom mai avea inegalitate în cuplu. Nu este o rușine ca domnii să mai ia de pe umerii doamnelor povara sarcinilor din gospodărie sau să se implice activ în creșterea propriilor copii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite