Domnu’ Dan, şah la Ponta
0Dacă ne uităm cu atenţie la ce se petrece la Oltchim, putem vedea prin ceaţa combinatului spre ce se îndreaptă România.
Haosul generat de nepriceperea Guvernului Ponta în a administra o problemă economică cu implicaţii sociale ar trebui să ridice câteva semne de întrebare. Cum poţi administra criza dacă încercarea de a vinde o companie cu probleme se face în asemenea hal?
România, pe zi ce trece, seamănă din ce în ce mai mult cu Grecia şi avem mari şanse să ajungem mai repede decât ne gândim la situaţia de blocaj economic în care se zbate Atena. Un singur avantaj are România în toată această poveste, faptul că nu e în zona euro, iar neputinţa guvernului nu afectează pe nimeni în afara celor care primesc lefurile în lei.
Cum poate Victor Ponta să ia măsuri eficiente în ce priveşte economia când o simplă privatizare s-a transformat într-un circ? Un circ care pare susţinut chiar de cei din guvern. De unde a apărut Dan Diaconescu în povestea cu Oltchim şi de ce acţiunea lui inconştientă nu a fost oprită din faşă? Din cum se comportă actualul şef al guvernului se pare că după alegerile din 9 decembrie, USL are nevoie de procentele lui DD pentru a spera la o majoritate, altfel nu se explică neutralitatea imbecilă în faţa operaţiunii de propagandă marca OTV.
Şi uite-aşa, din cauza faptului că Ponta s-a purtat cu mănuşi cu domnu' Dan, ultimul îşi face campanie pe slujbele celor de la combinat. Dar circul de la Râmnicu Vâlcea mai arată şi incapacitatea actualei puteri de a administra relaţia cu FMI. O explozie socială la Oltchim va fi devastatoare pentru USL. Nu va fi nicio asemănare cu protestele de operetă orchestrate de Antena 3 împotriva Guvernului Boc. Acolo se vedea de la o poştă că sunt regizate. Acum, totul se va juca în lumea reală.
Chiar dacă nu o spun, cei de la putere ştiu foarte bine că sunt cu spatele la zid. Nu au niciun sprijin în UE, nu se bucură de încredere, iar un eşec în ce priveşte respectarea acordului cu FMI va duce la imposibilitatea de a face rost de bani pentru a plăti salariile bugetarilor şi pensiile.
Primul test economic al Guvernului Ponta în relaţia cu organismele financiare internaţionale e un eşec de proporţii. Interesele salariaţiilor au fost sacrificate pe altarul intereselor politice, cum se întâmplă întotdeauna în România.
Cum va ieşi USL din acest joc de-a spânzurătoarea în care singur s-a băgat nimeni nu ştie la această oră, dar, în mod sigur, majoritatea absolută pe care paria pentru alegerile generale e, în acest moment, doar un vis.
Emilian Isailă este jurnalist "Adevărul"