Declaraţii nesimţite
0Guvernul NU a luat nicio măsură semnificativă pentru stimularea economiei.
Cu toate că îmi propusesem să nu mai scriu, cel puţin astăzi, despre activitatea „prolifică" a Guvernului Boc, declaraţiile recente ale premierului mi-au schimbat decizia.
La începutul săptămânii, Emil Boc a ieşit din nou „pe sticlă" şi a vorbit (mai bine tăcea!). Prim ministrul a adus din nou în discuţie premisele unei creşteri sănătoase a economiei ca urmare a măsurilor de austeritate pe care Guvernul le-a luat. Nu ştiu cum mai poate premierul să iasă public şi să vorbească despre aşa ceva. De la Palatul Victoria chiar nu se vede că luminiţa de la capătul tunelui este stinsă?
Până acum, Guvernul NU a luat nicio măsură semnificativă pentru stimularea economiei. Singurul lucru pe care l-a făcut Executivul a fost reducerea cheltuielilor cu salariile şi pensiile. Atât. Altfel spus, nu a mai dat nişte bani pe care oricum nu-i avea. În rest, nimic. Nu tu investiţii, nu tu predictibilitate fiscală, nu tu debirocratizare, nu tu privatizări.
Ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, spunea că autorităţile pot face multe lucruri, extrem de palpabile, precum reducerea birocraţiei, care înăbuşe economia. „Birocraţia poate să coste un IMM câteva procente pe săptămână din cifra de afaceri (...) Autorităţile pot stimula întreprinderile mici şi mijlocii prin renunţarea la o bună parte a controalelor excesive, unele administrative, în condiţiile în care acestea nu reduc economia subterană", a afirmat guvernatorul.
Am redat în mod intenţionat ceea ce a spus Isărescu pentru a sublinia că Guvernul Boc nu face nimic bun pentru companiile private. Ba, din contră, le face numai rău. Toate instituţiile statului îi hărţuiesc până la sânge pe antreprenori. Multe firme au parte şi de câte trei-patru controale pe săptămână. Fie de la Fisc, fie de la Protecţia Consumatorului, fie de la Sanepid, fie de la Primărie.
Mai mult, firmele sunt strivite de taxe şi de impozite şi de lipsa unui sistem fiscal predictibil.
Guvernul cunoaşte toate aceste lucruri, dar nu face nimic. Parcă sfidează întreg mediul antreprenorial cu declaraţiile astea privind creşterea economică. Parcă îi râde în nas. Ca să-l parafrazez pe premier, le-aş putea caracteriza drept declaraţii nesimţite.
Culmea ipocriziei este că partidul de guvernământ se poziţionează ca fiind unul de dreapta. Şi, teoretic vorbind, dreapta sprijină necondiţionat mediul privat de afaceri. Halal sprijin!
Şi dacă tot vorbim de orientarea politică, premierul a mai dat o dovadă neaoşă că este un „politician de dreapta sadea". Emil Boc a declarat că nu susţine privatizarea Hidroelectrica, CEC, Romgaz sau Transgaz. Motivul: sunt companii strategice. Vă sună cunoscut? Mai strigau unii prin anii '90: „nu ne vindem ţara".