Nerozii, nerozii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea contribuţiilor sociale, chiar şi cu unu-două procente, ar fi fost o bine-venită gură de oxigen pentru firme.

Deşi fusese promisă de guvernanţi şi chiar inclusă în proiectul de strategie fiscal-bugetară elaborat în luna aprilie, reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori a fost amânată, ieri, sine die de Guvernul Boc.

Ministrul Gheorghe Ialomiţianu a anunţat că nu este momentul optim pentru o asemenea măsură, invocând, evident, situaţia economică actuală.

Această decizie îmi confirmă încă o dată că avem de-a face cu un guvern care nu conştientizează absolut deloc că mediul de afaceri intern trebuie sprijinit, prin diminuarea de taxe şi impozite, pentru ca România să-şi poată relua susţinut creşterea economică. Iar reducerea contribuţiilor sociale, chiar şi cu unu-două procente, ar fi fost o bine-venită gură de oxigen pentru firme, mai ales pentru cele mici şi mijlocii.

Am văzut cu toţii foarte bine că avansul PIB-ului din ultimele trimestre (care înseamnă mai degrabă o stagnare economică) s-a bazat exclusiv pe exporturi. Contracţia pieţelor europene de desfacere a mărfurilor româneşti pune în pericol însă consolidarea firavei creşteri a economiei autohtone. Datele statistice arată că în luna iunie exporturile au fost mai mici cu 59 de milioane de euro, faţă de luna mai. Iar situaţia se poate agrava, mai ales în contextul ultimelor evenimente de pe pieţe financiare internaţionale.

Adoptarea unei politici fiscale un pic mai laxă, precum şi alocarea de resurse din bani publici pentru investiţii care să genereze valoare adaugată în economie ar trebui să reprezinte priorităţi de gradul zero pentru Guvernul de la Bucureşti. Din păcate, am văzut că Emil Boc şi pleiada sa de miniştri de la Palatul Victoria nu au altă strategie decât strângerea şurubului. S-ar putea însă ca strângând şurubul prea tare să plesnească piuliţa, şi atunci nu ştiu ce mai rămâne de făcut.

Nimeni nu cere majorări aberante de salarii şi pensii, nimeni nu vrea ca autorităţile să renunţe la impozite şi taxe, dar cred că avem nevoie în această perioadă de nişte măsuri curajoase, dar responsabile în acelaşi timp, care să stimuleze mediul antreprenorial şi consumul intern. Iar reducerea contribuţiilor sociale reprezenta una dintre deciziile pe care companiile le aşteptau ca pe pâinea caldă.

În strategia fiscală aprobată, ieri, de Guvern este prognozată pentru 2012 o creştere economică de 3,5%-4%. Dacă politica economică a Guvernului va fi în continuare una a austerităţii maxime, atunci cu siguranţă aceste previziuni vor rămâne doar pe hârtie.

Din păcate, aşa cum am mai spus, în administraţia centrală nu există specialişti cu experienţă care să construiască un plan serios pentru consolidarea cu adevărat a economiei autohtone. Noi îl avem pe domnul Ialomiţianu care veghează „cu arma la picior" asupra bunului mers al lucrurilor. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite