Dacă toţi ştiau, cine i-a protejat pe Bulai&Co?
0Noi dovezi fac terifiantă situaţia de la SNPA. Şi te întrebi, pe bună dreptate, cine a protejat, timp de 17, ani pe autorii ilegalităţilor comise? O fostă studentă i-a reproşat dnei Mihaela Miroiu că ştia de abuzuri, o informase personal despre hărţuirea sexuală la care a fost supusă de profesorul Pieleanu.
„Şi am venit şi v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni şi cum risc să nu pot intra în examenul de licenţă din cauza lui. Şi asta pentru că i-am refuzat avansurile. Eram în primii zece studenţi din an, bursieră în toţi cei 4. Mi-aţi cerut răgaz să vorbiţi cu el, apoi mi-aţi spus că trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, că nu puteţi interveni în relaţia profesor şi student”.
Asta e tot ce a făcut „feminista” Mihaela Miroiu.
Ana Birchall povesteşte şi ea ce avansuri îi făcea Pieleanu. „As vrea să te vizualizez epidermic’, ‘vreau să te fac vedeta’, ‘esti prea frumoasă ca să fim amici’.”
Suntem abia la început, procurorii au cerut fostelor sau actualelor studente agresate sexual de profesori de la SNPA să vină să depună mărturie, chiar sub protecţia anonimatului.
Cine a protejat clica de prădători sexuali?
Acum este demonstrat prin fapte că managementul, colegii, majoritatea dacă nu toţi, ştiau de comportamentul prădătorilor sexuali. Şi totuşi, n-a intervenit nimeni să le protejeze pe studente, victime ale unor cadre universitare. Să fie spiritul de turmă, în care toţi profesorii se protejau între ei, indiferent de ce fapte erau acuzaţi? Posibil.
Şi presa a intervenit târziu, după 17 ani, să curme suferinţele la care erau supuse studentele de către proprii profesori.
Sigur că de teama de a nu pierde examenele şi facultatea studentele nu s-au dus la poliţie să facă reclamaţii asumate. Codul de Etică al SNSPA prevedea că nu se iau în considerare reclamaţii anonime, tocmai pentru a bloca astfel de sesizări impotriva profesorilor instituţiei.
Cine să le apere pe studente? Până la urmă doar presa, deşi contribuabilii plătesc bani grei instituţiilor statului să-i protejeze de ilegalităţi şi nedreptăţi. În cazul de fata, i-am plătit degeaba pe cei din corpul profesoral al SNSPA.
O altă ipoteză care circul în spaţiul public este că protecţia clicii de prădători sexuali de la SNPA venea de la serviciilor secrete, fapt care a împiedicat managementul şi colegii să ia atitudine. Greu de probat, nu există în spaţiul public dovezi. Dar cum să explici altfel că rectorul, Remus Pricopie, cu 4 mandate în spate a tăcut din gură şi a permis ca în instituţia pe care cu dezonoare a condus-o să se petreacă astfel de ilegalităţi?
O altă explicaţie ar fi protecţia politică, Pieleanu şi Bulai fiind oamenii de casă ai PSD. Ana Birchall spune că şefii de la PSD ştiau de la ea ce i-a făcut Pieleanu, şi au promovat un monstru. Cum şi Remus Pricopie a lăudat cu surle şi trâmbiţe proiectul România Educată, având în vedere conivenţa ştiută dintre Iohannis şi PSD, lucrurile se leagă.
Cum ar trebui să reacţioneze statul român
Statul român se află în slujba cetăţenilor, măcar pentru motivul că funcţionează pe banii noştri, luaţi din taxe şi impozite.
Nu vedem nicio reacţie din partea ministrului Educaţiei sau a premierului Ciolacu. Să fie aceasta o dovadă că fac parte dintre protectorii clicii de prădători sexuali?
Statul, guvernul, ministrul Educaţiei trebuia să schimbe deja toată conducerea SNSPA, eventual cu un act normativ dat de guvern. Până la deciziile instanţelor trec ani, şi prădătorii sexuali nu suferă nicio pedeapsă? Comisia de Etică a SNSPA şi-a făcut datoria? Normele interioare ale SNSPA n-au fost suficiente să prevadă şi să combată astfel de ilegalităţi. Atunci, rămân cu toţii, bine mersi, pe funcţii, pe banii luaţi inclusiv de la victime? Unde s-a mai pomenit aşa ceva?
Statul ar trebui să pună piciorul în prag să curme de la rădăcină totul răul produs. Altfel, vom asista în anii ce vin la acelaşi gen de agresiuni sexuale, poate chiar violuri, în instituţii care funcţionează pe banii noştri, ai contribuabililor.