
Cum se descurcă producătorii auto germani cu tarifele SUA
0Tarifele vamale ale lui Donald Trump au bulversat industria auto germană. Companiile încearcă să livreze multe mașini în SUA, înainte ca tarifele să intre în vigoare. Incertitudinea persistă şi îngreunează planificarea.

Întreaga lume stă cu sufletul la gură de când Donald Trump a revenit la Casa Albă. Deși planurile tarifare nu sunt decât o parte a agendei sale, ele amenință însăși bazele comerțului mondial și au dus deja la pierderi de miliarde de euro. Acest lucru afectează în special Germania, țară dependentă de exporturi, în special industria de automobile.
Un studiu realizat de Commerzbank, citat de agenția Reuters, relevă că Germania nici măcar nu este țara care aduce cele mai multe mașini pe piața nord-americană. Mexic, Japonia, Coreea de Sud și Canada furnizează chiar mai multe unități în SUA decât germanii. Anul trecut, potrivit Biroului Federal de Statistică, Republica Federală a exportat aproximativ 3,4 milioane de mașini, cele mai multe dintre ele în Statele Unite.

Este limpede că tarifele americane afectează "cel mai important produs de export al Germaniei", a declarat președintele Institutului pentru Cercetare Economică (Ifo), Clemens Fuest, citat de Reuters. "Acest lucru reprezintă în sine o povară majoră pentru economia germană".
"Export pe stoc"
După "Liberation Day", așa cum a numit Donald Trump ziua publicării planurilor sale tarifare, piețele au asistat la un fenomen ciudat: în prezent se produc și sunt livrate mai multe mașini în SUA decât înainte. Expertul în domeniu Ferdinand Dudenhöffer, director al institutului privat Centre Automotive Research din Bochum, afirmă că producătorii de automobile vor să își "sporească" stocurile în SUA și să importe cât mai multe vehicule înainte de intrarea în vigoare a tarifelor ridicate. De aceea, spune expertul la DW, asistăm "pe termen scurt la o producție anticiclică".
Stefan Bratzel împărtășește această opinie. Producătorii auto ar fi "expediat cât mai multe vehicule în SUA înainte de intrarea în vigoare a tarifelor". Directorul Centrului de Management Auto (CAM) a declarat pentru DW: "În cele din urmă, prețurile vor trebui să fie majorate. Practic, cererea în SUA va scădea. La fel se va întâmpla cu vânzările și profiturile.
Speranțe la Londra
Numeroși decidenți politici și economiștii sunt îngrijorați cu precădere de caracterul imprevizibil al politicilor lui Trump. Există însă și un aspect pozitiv, respectiv "flexibilitatea" abordării americane, după cum relevă acordul neașteptat dintre Washington și Beijing ori exemplul Marii Britanii.
Potrivit BBC, Washington și Londra ar fi negociat un acord provizoriu privind tarifele auto bilaterale. Conform acestei înțelegeri, taxele vamale ar urma să fie reduse la 10 la sută pentru maximum 100.000 de autoturisme britanice. Această cifră corespunde, mai mult sau mai puțin, numărului de mașini exportate de Regatul Unit anul trecut. Totuși, toate automobilele exportate peste această cotă vor fi supuse unei taxe de import de 27,5 procente.

Mecanismul este relativ complicat. Trump promite că motoarele Rolls-Royce și piesele de avion vor putea fi exportate fără taxe vamale din Regatul Unit în SUA. Însă, potrivit BBC, această prevedere nu a fost încă bătută în cuie, necesitând mai întâi aprobarea Congresului. De precizat că președintele SUA nu poate încheia de unul singur acorduri comerciale valabile pe o perioadă lungă de timp.
Incertitudinea este otravă pentru economie
Este posibil ca politica imprevizibilă a lui Trump să funcționeze? Toți experții consultați de DW se îndoiesc. "Flexibilitatea este un avantaj, mai ales în cazul lui Donald Trump. Însă incertitudinea este otravă pentru producătorii și furnizorii care trebuie să facă investiții pe termen lung și să organizeze lanțurile de aprovizionare", crede Stefan Bratzel.
Dirk Dohse de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW) spune că incertitudinea este o problemă majoră pentru producătorii de automobile din Europa, care se luptă și cu alte provocări, cum sunt costurile de producție în general ridicate, lipsa modelelor electrice atractive sau pierderea competitivității în raport cu concurenții chinezi.
Pentru a evita pe termen lung taxele vamale ridicate, unii producători germani de automobile doresc să își mute producția în SUA. "Audi se gândește să construiască o fabrică acolo. Pe viitor ar putea fi luată în calcul chiar și o uzină comună Audi-Porsche în SUA", a declarat Dohse pentru DW.

Conceptul de "diviziune a muncii"
Cu toate acestea, investițiile în SUA nu sunt calea ideală de ieșire din capcana vamală, în condițiile în care producția de automobile în America depinde de piesele importate. Acest lucru este valabil și pentru companiile americane. Multe piese ale automobilelor "americane" provin din alte țări. Oare conceptul de "diviziune a muncii" industriale nu a fost încă recunoscut în SUA? Sau poate conducerii țării nu îi pasă de el?
"Trump nu a înțeles cu adevărat conceptul și beneficiile diviziunii internaționale a muncii", crede Stefan Bratzel. În consecință, "sloganul MAGA ar putea provoca daune serioase prosperității SUA".
Dirk Dohse are impresia "că taxele vamale și multiplele lor repercusiuni nu au fost gândite foarte bine. Acest lucru este indicat și de schimbările constante ale lui Trump și de corecturile aduse ulterior taxelor vamale deja anunțate".
Pentru Ferdinand Dudenhöffer, ideea că Donald Trump nu ar fi înțeles diviziunea globală a muncii este aproape scandaloasă: "Toată lumea știe asta! Însă Donald Trump se crede cea mai deșteaptă persoană din lume. Comite cele mai mari greșeli!"
Analistul auto Frank Schwope a declarat la rândul său la DW: "Pe termen lung, producătorii de automobile s-ar putea orienta mai mult către piețele de perspectivă din Asia de Sud-Est pentru a-și reduce dependența de China și SUA".