„Cu arsenalele goale în mediu ostil de război” – un document teribil. Chiar așa pot sta lucrurile?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un document realizat de analiștii de la unul dintre cele mai prestigioase instituții de profil de la Washington, Center for Strategic and International Studies (CSIS) , sintetizând rezultate obținute după derularea a 24 de war games simulări, în principal computerizate, ale unei posibile invazii amfibii a Taiwanului în 2026. 

image 2023 02 20 082127017 png

În acest caz, excepțională este nu numai calitatea analizei în sine, ci și faptul că, în mod neobișnuit, sunt puse la îndemâna publicului date de regulă clasificate, așa cum ar fi descrierea metodologie folosite, dar și, în primul rând, imagini cu înaltă rezoluție provenind de la diverșii sateliți de observație precum și date privind caracteristicile echipamentelor și dotărilor forțelor americane și ale aliaților.

image

Puteți accesa aici Raportul.  

Într-un material publicat sub sigla CSIS pe 23 ianuarie 2023, Seth G.Jonesc , Senior Vice President , director CSIS International Security Program  a făcut un rezumat care merită lecturat în lumina cu totul nouă a avertismentului dat de Secretarul de Stat Anthony Blinken privind perspectiva extrem de credibilă a începerii unor livrări de către China de material militar către Rusia, ridicând tipologia conflictului din Ucraina înspre o etapă d implicare globală și mai largă decât este acum... Aveți mai jos și prezentarea video făcută de Sth G.Jones pe You Tube și începeți propria analiză pentru a vedea ce-ar putea însemna deschiderea unui front de confruntare reală între China și SUA.

Baza industrială a SUA nu este pregătită în mod adecvat pentru mediul internațional de securitate existent în acest moment – afirmă analistul american. Într-un conflict regional major așa cum ar fi cel cu China în zona strâmtorii Taiwan, muniția care va trebui să fie folosită ar depăși stocurile existente acum în arsenalele Departamentului Apărării al SUA. Ca rezultat al unei serii de war games efectuate de CSIS, Statele Unite și-ar epuiza câteva categorii de arme (raportul citează sistemele cu rază lungă de acțiune AGM-158C Long Range Anti-Ship Missiles (LRAS0, n.n.) – în mai puțin de o săptămână într-un conflict în strâmtoarea Taiwan.

image

Războiul din Ucraina a demonstrat la rândul său existența unor deficiențe serioase la nivelul bazei industriale și a constituit o reamintire foarte serioasă a faptului că un conflict prelungit poate să devină un război industrial care să necesite o industrie de apărare în stare să producă destulă muniție, sisteme de arme și material militar care să înlocuiască rezervele epuizate....”.

Conform analiștilor, Mark Mark Cancian, Mathhhew Cancian și Eric Heginham, autorii raportului, „în cele mai multe dintre scenarii, alianța SUA-Taiwan-Japonia va reuși să înfrângă a invazie amfibie a Chinei cu mijloace convenționale și să mențină un Taiwan independent. Cu toate astea, va exista un cost ridicat...SUA și aliații vor pierde zeci de nave, sute de avioane și vor înregistra zeci de mii de victime printre proprii soldați. Economia Taiwnului va fi devastată. Mai mult, pierderile înalte vor pune în pericol poziția globală a SUA pentru ani de zile”.

Un semnal de alarmă disproporționat de puternic și inutil alarmist? Poate că da, numai că lectura lui aduce o explicație pentru foarte rapidele reacții ale unora dintre oficialii europeni care, asemeni lui Josep Borrell, șeful diplomației europene, solicită imperativ mărirea ritmului producției de armament și mai ales de muniții destinată Ucrainei, totul în interval de săptămâni, altfel situația din teren va evolua înspre victoria rușilor. Poate, în același context, știind că există o eventuală problemă de sustenabilitate a arsenalelor americane, miniștrii de externe europeni vor lua azi în discuție la Bruxelles ideea achiziționării în comun a unor anumite tipuri de minuții solicitate urgent de Kiev, așa cum sunt, în principal obuzele de artilerie de 155 mm. Un sistem care, tehnic, ar putea să fie similar cu cel folosit în procurarea stocurilor de vaccin anti-COVID 19.

Să vedem ce iese, noi suntem de acord în avans cu orice decizie luată de superiori.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite