Costurile și perspectivele ajutorului militar occidental pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un efort militar enorm cu costuri pe măsură, întrebarea fiind relevantă deoarece occidentalii au repetat angajamentul de a susține Ucraina „atât timp cât este nevoie”, chiar dacă atât SUA, cât și țările din UE sunt în recesiune și consecințele încep să fie vizibile pe piețele muncii.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Efortul statelor angajate acum în susținerea Ucrainei este enorm, iată aici – din analiza celor de la Council on Foreign Relations, privind raportul dintre contribuția (pe plan militar, financiar și umanitar) a fiecăruia dintre statelor relevante  pentru susținerea Ucrainei și PIB-ul lor național (nu suntem pe listă și e tare păcat):

image

Evident, însă, așa cum era de așteptat, la nivel global americanii sunt cei care3 domină autoritar în orice statistică privind ajutorarea necondiționată a Ucrainei, cifrele menționate de BBC fiind absolut orientative deoarece ritmul suplimentărilor financiare și de livrări de echipamente și muniții este susținut fără ezitare prin decizia Președintelui Biden:

image

Nu există precedent, după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru un asemenea efort complex, pe toți cei trei vectori majori – militar, financiar și umanitar – făcut de americani și asta este una dintre explicațiile atenției cu totul excepționale cu care, în SUA, este așteptat fiecare raport privind eficiența reală a acestui efort extraordinar:

image
image

Toată lumea așteaptă rezultate pe măsura acestui efort al occidentului și ele se văd, dovadă acțiunea spectaculoasă împotriva podului care leagă Rusia de Crimeea, dar care și costă foarte mult armata ucraineană aflată în contraofensivă -, căci pierderile umane și materiale sunt semnificative, așa cum arătau cei de The New York Times:

Pentru a vă permite o evaluare corectă a pierderilor uriașe înregistrate de ambele părți în acest conflict, cred că este util să consultați și lista publicată de cei de la AlArabiya, care reiau datele de pe blogul militar ORYX pe baza evaluărilor vizuale: spun că Rusia ar pi pierdut peste 11.000 de piese de echipament militar și arme, mai precis 11.146 dintre care 7.459, 425 lovite, 422 abandonat5e și 2840 capturate.

În acest context, continuând ideea expusă inițial, poate doriți să vedeți calendarul desfășurat al ajutorului militar care a ajuns în Ucraina. În logica dezvoltată până acum, noul capitol negociat și finalizat la Summit-ul NATO de la Vilnius și agreat de șefii de state și guverne, înseamnă o continuare și o extindere importantă, chiar deosebit de semnificativă, a ajutorului militar pentru Ucraina,. Puteți accesa aici, prezentată de Kyiv Post, în premieră cu asemenea precizie, a celor mai importante angajamente luate de statele NATO, inclusiv de România. Perspectiva în care se lucrează acum este un război care să dureze până în 2027 și, în acest sens, se fac scenarii estimative pentru capacitatea de rezistență a economiilor statelor implicate, atât a Rusiei cât și a celor care susțin Ucraina. Aici este punctul nevralgic, mai ales dacă viitoarea campanie prezidențială din SUA va folosi acest subiect ca armă politică de mare impact și va căuta să o exploateze în logica altor dezbateri trecute de tip Irak sau Afganistan. Deja Trump face asta, sigur că va continua pe aceea și linie.

Adevărata escaladare de-abia de acum înainte o vom vedea în acțiune, pe măsura realităților din relatările perfect contradictorii ale propagandei de război despre ceea ce se petrece cu adevărat în teren. Oricum, indiferent de ce pierderi se înregistrează, indiferent de numărul morilor și răniților, un singur lucru este cert: fabricanții de armament înregistrează venituri colosale, infinit mai importante decât mărunțișul produs de jocurile economice din timpul pandemiei. Am un asemenea dosarul al „negustorilor morii”, companii de stat și private din mai multe țări ale lumii, dar, despre această  temă, voi vorbi într-un material viitor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite