Confruntarea Zelenski – Orban: Libertate sau complicitate criminală?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 3 aprilie, în Ungaria, vor fi alegeri. Va fi reales Viktor Orban? Să 
fi uitat ungurii că ei au fost primii, în Est, care au trăit ceea ce 
pătimesc acum ucrainenii?
La 3 aprilie, în Ungaria, vor fi alegeri. Va fi reales Viktor Orban? Să fi uitat ungurii că ei au fost primii, în Est, care au trăit ceea ce pătimesc acum ucrainenii?

”România ştie ce e demnitatea, deci va fi alături de noi într-un moment crucial”, a spus preşedintele Ucrainei în intervenţia sa la Summit-ul şefilor de state şi guverne din UE. Zelenski a apreciat, stat cu stat, sprijinul primit din partea UE. Dar a reproşat Germaniei că i s-a alăturat ”puţin cam târziu”. Şi s-a dezlănţuit la adresa principalului pion al lui Putin în Europa, Viktor Orban.

”Ungaria: aici vreau să mă opresc şi să fim sinceri, odată pentru totdeauna. Voi trebuie să decideţi pe cine susţineţi. Am fost la Budapesta, ador oraşul vostru. Am fost acolo de multe ori, e un oraş foarte frumos, ospitalier şi oamenii la fel. Aţi avut momente tragice, v-am vizitat faleza, am văzut monumentul ”Pantofii de pe malul Dunării”, a spus Zelenski, referindu-se la memorialul dedicat evreilor maghiari împuşcaţi pe malul fluviului, în iarna ’44-’45, de regimul fascist de la Budapesta, ansamblul fiind denumit „Pantofii de pe malul Dunării”.

Ascultă, Viktor, tu ştii ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, du-te la memorialul vostru, uită-te la acei pantofi. Şi vei vedea cum crimele în masă se pot întâmpla din nou în zilele noastre. Asta face Rusia acum. Aceiaşi pantofi. În Mariupol, sunt aceiaşi oameni. Adulţi şi copii, bunici, cu miile. Şi aceste mii nu mai sunt. Şi tu eziţi dacă să impui sancţiuni sau nu? Şi eziţi dacă să laşi armele să treacă sau nu? Şi eziti dacă să faci comerţ cu Rusia sau nu? Nu e timp pentru ezitări. E momentul să decizi. Noi credem în voi. Avem nevoie de sprijinul vostru. Credem în oamenii voştri. Credem în Uniunea Europeană”, a pledat preşedintele Ucrainei.

De cine se simt maghiarii mai aproape: de martirii lor pentru libertate de la 1956 sau de crimele unui dezaxat ca Bela Kun, instrument sângeros al Rusiei?

În replică, Viktor Orban a transmis sec prin biroul său de presă că respinge cererile preşedintelui ucrainean, pentru că acestea "contravin intereselor Ungariei". ”Ungaria nu poate permite ca preţul războiului să fie plătit de familiile maghiare. Prin urmare, la fiecare for european, ca şi până acum, vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor asupra surselor de energie ruseşti”, a comunicat şeful Biroului de presă al prim-ministrului ungar.

O poziţie pe linia declaraţiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, înaintea vizitei făcute de Orban lui Putin, în februarie: „Noi apreciem abordarea independentă a Ungariei în urmărirea propriilor interese şi alegerea partenerilor”.

De la cariera la vârful Kominternului a lui Bela Kun, la pactizarea lui Orban cu Putin e numai un pas. Moscova are o tradiţie de peste un secol în organizarea Internaţionalelor morţii, de la cea comunistă, în perioada interbelică, până la cea naţionalistă a zilelor noastre.

La 3 aprilie, în Ungaria, vor fi alegeri. Va fi reales Viktor Orban? Să fi uitat ungurii că ei au fost primii în Est,ită în sânge de Armata Roşie, au fost omorâţi 2.500 de unguri, 13.000 au fost răniţi, 16.000 deportaţi  şi 100.000 exilaţi.

De cine se simt maghiarii mai aproape: de martirii lor pentru libertate de la 1956 sau de crimele unui dezaxat ca Bela Kun, instrument sângeros al Rusiei, responsabil de mii de morţi în Transilvania şi Ungaria anului 1919, apoi de masacrarea a peste 50.000 de militari şi civili anti-bolşevici în Crimeea războiului civil, a căror execuţie a ordonat-o, ca şef al Comitetului Revoluţionar Regional, deşi le promisese amnistia în schimbul predării?

La 3 aprilie, va fi momentul adevărului pentru Ungaria: libertate sau complicitate criminală?

* articol publicat şi pe www.europolis-forum.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite