Conducerile PSD şi PNL s-au „comasat”. Pe membrii de rând i-a întrebat cineva?

0
0
Publicat:

Nici măcar conducerile celor două partide nu erau de acord. În mod cinic, Ciolacu şi Ciucă i-au aşezat la conferinţa de presă de ieri „comasaţi”, intercalaţi. Se vedea pe chipurile lor abătute că se suportă cu greu. Şi nu ca oameni, dar erau obligaţi să-şi abandoneze convingerile politice, doctrina, principiile, care nu se lasă „comasate”, cum speră Ciolacu şi Ciucă.

Dezacorduri au apărut şi în intervenţiile celor doi preşedinţi. În timp ce Ciolacu zicea că au aranjat toate rândurile de alegeri din 2024, Ciucă zicea că are mandat de la partid doar pentru europarlamentare şi locale. De câteva ori s-au contrazis pe această temă.

Important este că ambele partide pierd foarte multe voturi la europarlamentare. Alegătorii celor două partide n-au fost şi ei „comasaţi”, şi au în spate experienţa USL-ului, din care PNL a pierdut multă încredere în electorat.

Ce nu pricep şefii de partide este că deciziile lor nu se regăsesc automat în masa membrilor sau simpatizanţilor partidelor lor, că politica nu este armata unei ţări.

Alegătorii care ar fi votat PNL dar urăsc PSD nu vor vota lista comună. Şi invers.

 Cine pierde şi cine câştigă?

PSD pierde sigur, pentru că împarte locurile ce le revenea cu PNL. Aportul votanţilor PNL, mai ales în condiţiile unei liste comune, este minor. Şi mai vor şi un independent în fruntea listei, probabil pe actualul ministru de externe, Luminiţa Odobescu, la cererea lui Iohannis. Nu este clar ce contribuţii importante a avut actualul ministru în politica externă, dar cert este că puţini români ştiu măcar cum arată. Şi va trebui să ducă greul campaniei electorale!

PNL nici nu câştigă nici nu pierde. Cam acelaşi număr de locuri în Parlamentul European obţinea şi singur pe listă, şi comasat cu PSD.

Ciolacu iese fraierit din toată afacerea „comasării”. Deşi discutaseră în Coaliţie tot calendarul alegerilor din 2024, Ciucă a spus în conferinţa de presă comună că  are mandat de la partid doar pentru europarlamentare comasate cu locale. Nu este sigur că alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie, cum vrea Ciolacu, ca să scape mai repede de Iohannis, şi să ajungă el preşedintele României. Nici un candidat unic al ambelor partide nu este bătut în cuie. Întrebat de ziarişti, Ciucă a refuzat să confirme.

Ciolacu nu poate să doarmă cu speranţa asta. Covrigarul de Buzău ajuns preşedintele unei ţări! Chiar dacă august e lună de vacanţă, Ciolacu vrea să fie preşedinte în septembrie, în ipoteza că Iohannis pleacă pentru un post important la Bruxelles şi demisionează.

Acum aceste vise sunt ipoteze, PNL nu s-a declarat de acord public cu aceste planuri. Deşi, probabil, în Coaliţie l-a lăsat pe Ciolacu să creadă că da, ca să fie de acord cu comasarea.

În funcţie de rezultatele la alegerile din iunie, discuţiile pornesc de la zero. Ciolacu nu înţelesese aşa, dar cum nu are nimic scris şi semnat, asta e. A fost păcălit!

De câştigat ar putea câştiga Coaliţia de dreapta, USR-PMP-Forta Dreptei, din voturile liberalilor nemulţumiţi de „comasarea” celor două partide, PSD şi PNL. Şi AUR şi-ar putea mări scorul electoral, prin voturile venite de la PSD-isti care nu vor vota o listă cuprinzând liberali.

Rezultatele algerilor din iunie depind de funcţionarea bugetului

 Nu ştim cum vor evolua încasările bugetare, cheltuielile sunt bătute în cuie, trebuie făcute. Nu ştim dacă tranşa a treia din banii europeni va veni anul acesta, şi dacă instituţiile de credit vor mai acorda împrumuturi României. Peste câteva zile vom avea execuţia bugetară pe ianuarie, lună oricum favorabilă încasărilor la buget, pentru ca pensionarii şi alţi cetăţeni îşi plătesc impozitele să scape de o grijă şi să beneficieze de reduceri.

Au apărut cheltuielile legate de creşterile de salarii acordate în decembrie şi ianuarie, care nu au fost prevăzute în buget.

Despre scăderea de cheltuieli prin reorganizarea ministerelor nu se mai aude nimic de la Ciolacu. Este prea ocupat cu „comasarea” celor două partide. Ministerul Agriculturii rămâne cu 111 instituţii subordonate, când toată agricultura este privatizată. Bani aruncaţi aiurea, pe tăietori de frunze la câini!

Cel mai grav va fi fenomenul absenteismului. Vor fi mulţi alegători absenți, mânaţi de convingerea „nu am cu cine să votez”!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite