
Compromisuri pentru pace, dar fără a răsplăti agresorul rus
0Negocierea păcii în Ucraina trebuie să aibă la bază respectul pentru dreptul internațional iar compromisurile teritoriale care se vor face să nu însemne recunoașterea apartenenței acelor teritorii ucrainene la Rusia.

Este poziția președintelui Cehiei, Petr Pavel, exprimată la Chișinău, după o întrevedere cu președinta Maia Sandu. El a spus că Europa trebuie să sprijine acum Kievul „prin toate căile posibile, inclusiv printr-o potențială prezență militară în Ucraina în scopul garantării păcii”. Președintele ceh a menționat că discuțiile în acest sens deja au început. Potrivit lui, este esențial ca Kievul să fie prezent la negocierea păcii și „să ne asigurăm că vocea europeană este auzită la acea masă de negocieri”.
Petr Pavel: „Trebuie să vedem în ce măsură Europa mai poate miza pe SUA”
„Este evident că vor fi necesare compromisuri, dar acestea trebuie fondate pe respectul pentru normele și dreptul internațional. Ucraina trebuie să fie un stat suveran, cu anumite compromisuri teritoriale, dar fără a accepta apartenența acelor teritorii la Rusia, pentru că asta ar însemna violarea dreptului internațional”, a spus Petr Pavel.
„În Ucraina vedem un efort al Rusiei de a impune din nou o lume în care doar cei puternici au dreptate. Nu putem accepta așa ceva! Nu e normal să construim o lume în care țările mici sunt supusele țărilor mari. Noi deja am trăit această experiență. (...) Vrem să ne întoarcem la normalitate, dar acest lucru nu se poate întâmpla exact așa cum ne dorim. Suntem în situația în care pacea trebuie negociată, dar efortul nostru nu ar trebui direcționat spre a răsplăti agresorul rus. Rusia nu trebuie să aibă privilegiul de a înainta condiții pentru pace”, a menționat președintele Cehiei.
Potrivit lui, trăim într-o eră în care regulile stabilite după cel de-Al Doilea Război Mondial „sunt sfidate de Rusia și de țări precum China, iar în ultimele săptămâni vedem și alte provocări care vin din partea SUA”. „Vor fi dezbateri, pentru că vrem să vedem în ce măsură Europa poate miza în continuare pe SUA ca sursă de stabilitate și securitate. Europa este suficient de puternică pentru a sta dreaptă și a ajuta țări precum Republica Moldova. Suntem nerăbdători să vedem Moldova și Ucraina alături de noi în UE, deoarece sunt ferm convins că aceste țări împărtășesc valorile europene și, împreună, avem potențialul necesar în a ne construi propria securitate și o viață frumoasă pentru cetățenii noștri”, a subliniat președintele Petr Pavel în cadrul vizitei sale la Chișinău.
Maia Sandu: „Moldova în UE înseamnă inclusiv o Europă mai sigură”
La rândul ei, președinta Maia Sandu a spus că Moldova vrea „o pace reală și durabilă” în Ucraina vecină. „Securitatea noastră este strâns legată de cea a vecinilor noștri. Sprijinul pentru Moldova nu înseamnă doar sprijin pentru cetățenii noștri, ci și pentru stabilitatea întregii Europe. De aceea, integrarea Moldovei în UE este inclusiv o garanție de securitate. O Moldovă în UE înseamnă o Moldovă sigură într-o Europă mai stabilă și mai puternică”, a menționat președinta Sandu.
„Moldova își dorește să devină parte a UE, pentru că acolo este locul nostru, alături de prieteni și alături de familia noastră. Cehia este unul dintre susținătorii fermi ai acestui parcurs – este nu doar un aliat, ci și un exemplu pentru Moldova”, a spus Maia Sandu.
În context, președintele Cehiei a adăugat că UE nu este un proiect ideal: „S-ar putea să auzim multă critică la adresa birocrației europene. Nici democrația nu este ideală, dar pentru Cehia decizia de a adera la UE și NATO (cu 20 de ani în urmă) a fost cea mai înțeleaptă din toate opțiunile pe care le aveam atunci. Anume această decizie ne-a ajutat să înregistrăm un progres economic extraordinar, să ridicăm standardele de viață, să sporim securitatea și calitatea vieții”.
Petr Pavel a dat asigurări că atât el personal, cât și țara sa vor susține cu toată forța parcursul european al Republicii Moldova.