Coaliţia PSD-PNL este în aer. Se ceartă la împărţeala funcţiilor

0
0
Publicat:

Mărul discordiei, funcţia de preşedinte în viitoarea legislatură. PSD n-a mai avut funcţia de preşedinte de la Ion Iliescu, şi simte o nevoie acută să dea viitorul preşedinte al ţării. Liberalii, dirijaţi de preşedintele Iohannis, nu vor să susţină un candidat PSD pentru că preşedinţia României este cea mai sigură funcţie pentru ei. Iar Nicolae Ciucă ar fi dispus să asculte de Iohannis şi când acesta nu va mai fi preşedinte.

Varianta Mircea Geoană

Mircea Geoană explică la digi24 tv de ce PSD nu are şanse la preşedinţie dacă merge singur:

Vrei să câștigi strict pe PSD nu ai voturi. În turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul, diaspora nu, nehotărâții nu, e o limitare. Pentru participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important. Pentru prezidențiale, unde sunt 65% participare pentru președinte, românii se mobilizează și merg la vot. Nu sunt voturi suficiente.

Mircea Geoană conduce în sondajele de intenţie de vot, în lipsa de alţi candidaţi mai serioşi. Dar ca independent nu are şanse să câştige.

Explică Mircea Geoană:

Eu am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi Președinția României. Apropo de declaraţia lui Mihai Tudose, care spunea că Mircea Geoană nu va strânge nici semnăturile necesare intrării în competiţia pentru preşedinţie, Mircea Geoană declară:

„E problema dânsului ce fel de aritmetică pseudo-electorală face, dar știu un singur lucru și o simt. Mă întreabă lumea:  „Domnule Geoană, candidați?”, „Ce pot să fac pentru dumneavoastră?”... „Nu mă bate gândul să candidez independent”. Lucrurile sunt clare. PSD voia ca Mircea Geoană să candideze ca independent susţinut de PSD, şi dacă nu câştiga alegerile, PSD se spală pe mâini ca Pilat din Pont: e vina lui, nu a PSD. Pe de altă parte, Geoană nu vrea să candideze ca independent, știe că nu are șanse. Ori mă reprimiţi în partid, şi candidez cu acte în regulă din partea PSD, ori pa.

Poziţia PNL

PNL se agaţă cu disperare de candidatura lui Ciucă la preşedinţie, pentru că altă şansă nu prea are. Înţelege că PSD, singur, nu poate da preşedintele, şi se agaţă cu disperare de ultima şansă, Nicolae Ciucă candidat la preşedinţie. Ceea ce explică Mircea Geoana e clar, şi după experimentul Iohannis. Prezenţa la urne pentru preşedinţie este de 60-65%, votează şi 4 milioane de români din diaspora, care nu au nicio apetenţă să voteze PSD. Există riscul ca la alegerile europarlamentare, locale şi parlamentare, PNL să obţină scoruri mici, sub 20%. Şi să rămână tot partenerul „tolerat” de PSD, cum este acum. PNL ameninţă şi cu posibilitatea de a face  o majoritate parlamentară alături de USR, PMP, Forţa Dreptei şi UDMR. Şi să lase PSD complet în afara guvernării.

Cea mai dificilă problemă pentru PSD

Este că bugetul pe 2024 să nu funcţioneze. Cum au explicat majoritatea specialiştilor, veniturile au fost supraevaluate, iar cheltuielile subevaluate. Dacă în ianuarie pensionarii şi alţi cetăţeni se grăbesc să-şi plătească impozitele la stat, pentru a beneficia de reduceri, din februarie încep „chinurile” încasărilor care nu ajung pentru măririle de pensii şi salarii bugetare acordate generos de PSD-Ciolacu.

În cazul în care bugetul nu este suficient să acopere pensiile şi salariile bugetare, PSD se duce în cap, în frunte cu Ciolacu. Va face un scor care nici pentru înmormântare nu-i ajunge. PNL ştie toate acestea, i le-a explicat Marcel Boloș, ministrul Finanţelor, PNL-ist.

Este motivul pentru care PSD vrea să bată acum în cuie toate funcţiile din viitoarea guvernare, în frunte cu preşedinţia, ce va fi peste câteva luni nu ştie nimeni.

Cum se vor desfăşura alegerile de anul acesta

În opinia mea, nu va exista nicio înţelegere între PNL şi PSD în privinţa comasărilor sau împărţirii funcţiilor, pentru că interesele sunt prea divergente. Alegerile se vor derula la termenele prevăzute de lege, fără comasări sau compromisuri de tipul liste comune.

Şi este bine că este aşa. Democraţie înseamnă că alegătorii decid viitorul conducerii politice, nu înţelegerile pe sub masă între partide.

AUR este afectat de plecări în masă  la alte partide, pentru că văzând modul dictatorial în care Simion conduce partidul şefii locali ai partidului caută şanse de a fi aleşi la alte partide.

Diana Șoșoacă se amăgeşte dacă crede că românii o vor vota, ca să ducă România sub umbrela Rusiei. Va face circ, iar dacă românii o vor trimite în Parlamentul European, să vezi ce circ va face acolo, cu audienţă europeană. Va face România de râs!

Cel mai grav pentru echilibrul guvernării şi stabilitatea României va fi „lupta” electorală între PSD şi PNL. Îşi vor da la „gioale” să câştige alegători? Se vor bălăcări în spaţiul public, pentru că PNL are nevoie de disocierea de PSD, să-şi recâştige propriul electorat care îl acuză că a stat „în pat cu duşmanul”?

Complicate sunt alegerile de anul acesta, cu previzibila ruptură electorală între PSD şi PNL.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite