Cel mai mare duşman al turismului în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este o ţară care devine tot mai interesantă pentru călătorii şi turiştii străini.Criza economică europeană şi mondială este o oportunitate pentru ţara noastră. Comparabil cu celelalte ţări europene suntem o destinaţie ieftină pentru veniturile vizitatorilor noştri.

Pe de altă parte turiştii străini care călătoresc mult mai mult decât românii au cam terminat de explorat ţările foarte bine organizate pentru turism şi au devenit curioşi să vadă şi această ţara de la marginea Europei.

Urmăresc îndeaproape fenomenul de ani buni de zile. Cei cu care interacţionez cel mai mult, clienţii hostelurilor pe care le deţin, sunt călători independenţi.

Aceşti călători independenţi, numiţi şi backpackeri, sunt cei mai deschişi să experimenteze lucruri şi locuri noi. Aceştia sunt însă şi cei mai vulnerabili la a fi păcăliţi în timpul călătoriilor lor, neaflandu-se în mai nicio clipă sub aripă protectoare a unei agenţii de turism care să le organizeze transferurile, excursiile şi cazările.

Numărul călătorilor independenţi a crescut cu cel puţin 40 la sută în fiecare an din ultimii 3.

Numărul hostelurilor din Bucureşti, formă de cazare preferată a backpackerilor s- a dublat într-un singur an, iar gradul de ocupare a acestora vara este foarte ridicat.

Free walking tours, un business foarte prosper în alte ţări mai dezvoltate turistic, bazat pe bacşişul lăsat la finalul unui tur ghidat prin oraş, prinde aripi şi în România.

În Dublin am participat la un "free walking tour" în timpul unei zile a săptămânii, într-o zi ploioasă de primăvară. Erau 200 de participanţi şi vreo 7 ghizi care încasau la sfârşit între 5 şi 10 euro de persoană. Plăteai voluntar pentru experienţa excelentă avută, între 5 şi 10 euro. Dacă nu aveai sau nu erai mulţumit nu trebuia să plăteşti ceva şi nimeni nu se supăra.

La noi în medie în mai sunt câte 30 de participanţi zilnic la aceste tururi şi din iunie numaril va creşte spre 60 de participanţi. Majoritatea celor care participă sunt călători independenţi.

De asemenea putem urmări cu ochiul liber numărul străinilor crescând de pe străzile Bucureştiului şi mai ales a celor ce se bucură de distracţia şi libertatea oferită de centrul vechi, noul pol al petrecerilor din Europa.

Unii au venit în special pentru această distracţie şi pentru băuturile ieftine, alţii au auzit că avem printre cele mai frumoase femei din Europa.

Unii călători au aflat de la Top Gear că Transfăgăraşul e unul din cele mai spectaculoase drumuri din Europa.

Alţii sunt cuceriţi de autenticul locurilor şi al oamenilor.

Iubitorii activităţilor în aer liber sunt uimiţi de natura fantastică a României, în mare parte neatinsă de dezvoltarea turistică. De la Cazanele Dunării, până pe crestele Carpaţilor, prin satele maramureşene,cu obiceele bucovinene, satele săseşti, Deltă molcomă şi marea neagră cea agitată.

Unii vin pentru că au aflat că aici a trăit Dracula.

Alţii vin pentru că Mamaia ar fi noua Ibiza. Cei mai boemi merg la Vamă Veche pentru muzica bună, libertate, liniştea zilei şi dansul nocturn pe plajă.

Indiferent de motivele ce-i aduc în ţara noastră toţi se lovesc de infrastructura rutieră şi feroviară deficitare, de cvasinexistenta unei infrastructuri turistice, de serviciile mediocre şi de multe ori proaste.

Mult mai grav mi se pare însă riscul de a fi păcăliţi. Una e să ai un serviciu de nota 7 din 10, alta e să nu ai un punct turistic de informare şi nicio hartă a traseelor de autobuz, alta e să ai un hotel de 3 stele care să fie de fapt de o stea. Toate acestea aspecte pot fi rezolvate cu ajutorul Internetului.
Cauţi pe Internet informaţii, vezi părerea altor călători şi alegi în cunoştinţă de cauza.

Dar ce faci cu taximetriştii?


În opinia mea cel mai mare dusman al turismului în România sunt taximetriştii din Bucureşti ce îşi înşeală grosolan clienţii ce vin pentru prima oară în oraş. Prima impresie ce o ai într-un oraş este dată de aeroportul, gara sau autogară în care soseşti. Prima impresie cu adevărat importantă ce ţi-o faci e data însă de oameni, de localnici.

image
De multe ori eşti nevoit să iei un taxi. Ştiu nenumărate cazuri în care taximetriştii au cerut 500 de lei de la aeroport, 300 de lei de la gară sau 100 de lei din centrul vechi pentru 2 kilometri, indiferent de ce scrie pe aparat sau dacă acesta a fost vreodată pornit. Sunt ca nişte fiare sălbatice care simt de la distanţă prada, îşi freacă mâinile de bucurie şi atacă pentru câştigul pe termen scurt.

Pe termen lung însă avem toţi foarte mult de suferit. Poveştile victimelor sunt subiecte ale ghidurilor internaţionale de turism, sursă pentru avertismente pe bloguri şi forumuri, temeri pentru cei care îi găzduiesc pe călători şi unul dintre aspectele generale pentru care România începe să devină cunoscută turistic.

Fac un apel la taximetriştii de bună credinţă să îşi influenţeze colegii să fie corecţi, la autorităţi să înăsprească şi să aplice legile (nu e cumva infracţiune de înşelăciune, condamnabilă penal?), la colegii bloggeri şi la presă să facă cunoscute şi mai mult aceste probleme.

România poate creşte mult turistic şi ar fi păcat că aceste tehnici de înşelăciune să se dezvolte odată cu turismul.

Comentează şi pe blogul autorului: tudormaxim.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite