Ce vezi lângă Londra. 14 locuri pot fi vizitate într-o excursie de o zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seven Sisters Country Park
Seven Sisters Country Park

14 locuri ce sunt la cel mult două ore de Londra. Toate accesibile cu trenul, autobuzul sau maşina, perfecte pentru o excursie de o zi.

Să presupunem că aveţi o vacanţă mai lungă la Londra. Una atât de lungă încât să ieşiţi din oraş. Nu de alta dar nu aş vrea să credeţi că vă fac plictisiţi, se zice că cine s-a plictisit de Londra s-a plictist de viaţă. Nici gând, doar amatori de plimbări multe şi variate. Aşadar ce puteţi vedea lângă Londra.

(1) Seven Sisters. Am fost de curând şi mi-a plăcut atât de mult plimbarea încât încep cu ea. Imaginaţi-vă nişte stânci uriaşe, albe, care parcă ţâşnesc din valuri albastre ca cerul, valuri care mănâncă, încet dar sigur, câte un pic din stânca de calcar, de aceea nu e bine să te apropii prea tare de margine, câmpie cât vezi cu ochii, pe care pasc oi, vaci sau se plimbă lebede şi raţe, nişte cărări ce şerpuiesc printre lacuri, ferme...Vă ajut, că doar am făcut poze. 

Noi ne-am cazat în Eastbourne şi de acolo am luat autobuzul spre Seven Sisters. Dar puteţi foarte bine vedea zona, o parte din ea, într-o singură zi. Puteţi lua trenul de la gara Victoria spre Eastbourne (cam o oră şi jumătate, aproximativ 26 de lire dus-întors) sau Brighton (maximum o oră, în jur de 20 de lire sau chiar mai ieftin, depinde de zi şi oră) şi de acolo autobuzul - 12, 12 A, 13 sau 13X. Programul autobuzelor  AICIUn bilet costă 2,6 lire dar există varianta all day ticket, valabil în toată regiunea East Sussex-Kent, 6 lire. Sau family ticket, 2 adulţi şi până la 3 copii, 10 lire.

image

Maşinile nu au voie în parc, staţia de autobuz e la vreo oră de mers de stânci, noi am mers pe cărarea spre plajă, mai e un traseu prin parc. De sus, din vârf de stâncă, puteţi face drumul înapoi la autobuz sau puteţi merge tot înainte până la Birling Gap, maximum 2 ore. Acolo ajunge autobuzul. Dacă vă mai ţin picioarele, pe noi ne-au ţinut, înaintaţi spre farul care se vede în depărtare şi ajungeţi la Beachy Head de unde puteţi lua autobuzul spre Eatsbourne sau Brighton. Dacă încă vă mai ţin picioarele, pe noi nu ne-au mai ţinut, în cel mult 40 de minute ajungeţi în Eastbourne. 

La Estbourne şi Brigthton, din Londra, Victoria Coach Station, ajung şi autobuzele, National Express, e ceva mai ieftin ca trenul dar călătoria durează mai mult.


Şi dacă tot am pomenit de cele două oraşe, vă spun că şi ele pot fi colindate în aceeaşi zi cu plecare din Londra. Mai ales dacă e cald şi vreţi să staţi la plajă.

image

(2) Brighton e mai aglomerat, mai tineresc, e un fel de Costineşti mai mic, seamănă cu staţiunile noastre şi din alte puncte de vedere - e cam murdărel şi zgomotos.

(3) Eastbourne e ceva mai linştit, e plin mai degrabă de de-ai casei decât de turişri, foarte mulţi englezi au case de vacanţă acolo.

Cu trenul, în maximum o oră sunteţi în gara din Brigthon şi în alte cel mult 15 minute pe plajă. Autobuzul face cam 2 ore şi costă în jur de 11 lire, cel mai ieftin, poate fi şi dublu în funcţie de oră şi zi. Pentru Eastbourne trenul pare cea mai bună variantă, face cam o oră şi jumătate (aproximativ 26-30 de lire). Autobuzul e mai ieftin dar face mai bine de 3 ore, chiar 4.

Revenind la stânci, puteţi da o fugă la (4) Dover. Stâncile albe se uită spre English Cannel şi spre Franţa. De la Londra trenul face cam două ore până la Dover Priory (în jur de 37 de lire). Autobuzul, tot National Express, face 2 ore şi 15 minute, în cel mai fericit caz, sau 3 ore, în cel mai nefericit, dar e mai ieftin, găsiţi bilete şi cu 10 lire dus-întors.

La o oră şi jumătate de Londra e (5) Bath. Oraşul e celebru pentru băile romane şi e foarte elegant, pe mine m-a dus cu gândul la Italia. Mie mi-a plăcut Bath foarte mult şi sunt tentată să îi mai fac o vizită în viitorul apropiat.

Cum ajungeţi? Cu trenul de la gara Paddington, aproximativ 30 de lire dus-întors. Sau cu autobuzul, cam 3 ore şi 13 lire.


(6) Salisbury merită şi el o vizită dacă vă plac oraşele sută la sută englezeşti, dacă vreţi să vedeţi o catedrală superbă, dacă vreţi să admiraţi cea mai bună copie a Magna Carta sau să vedeţi unul dintre cele mai vechi ceasuri din lume. O oră şi jumătate şi cam 35 de lire, cu trenul, sau 3 ore şi în jur de 20 de lire cu autobuzul.
Şi, dacă tot aţi ajuns la Salisbury, puteţi profita de ocazie să vedeţi (7) Stonehenge. Puteţi lua autobuzul local dar aveţi în vedere că nu merge până la sit ci numai până la Amesbury şi de acolo pe jos, înţeleg că vreo 30 de minute maximum. Sau urcaţi în Stonehenge Tour Bus, e chiar în faţa gării şi vă duce la intrarea în sit. Călătoria costă 12 lire, sau 20 cu tot cu biletul de intrare la sit, plus Old Sarum, adică vechiul Salisbury. Găsiţi AICI orar şi preţuri. Separat, un bilet de intrare la Stonehenge e 8 lire. 

Deasemenea din Londra puteţi lua unul din multele autocare ce pleacă spre Stonehenge. Sunt trei firme care organizează excursii, de obicei vizita la Stonehenge e combinată cu cel puţin încă o locaţie, Golden Tours, Evans Evans si Premium Tours. Minimum 30 de lire, doar Stonehenge, maximum 75 sau 80 în funcţie de câte alte locuri vreţi să vedeţi. Noi am luat o excursie Stonehenge-Salisbury-Bath şi am plătit în jur de 68 de lire de persoană (cu tot cu biletele de intrare la Stonehenge, băile romane, catedrala din Salisbury). 

Tot cu un astfel de tur puteţi vedea satele din (8) Cotswolds, câteva dintre ele că sunt vreo 40 la număr. Pare cea mai bună soluţie pentru o excursie de o zi. Deşi nu îmi place să-mi facă alţii programul, să văd doar centrul şi să stau mereu după ceas. Sunt cam peste mână dacă nu aveţi maşină dar cred că merită efortul, par senzaţionale. Am de gând să merg şi eu, încă mai caut soluţii de drum, cazare, traseu.


(Cotswolds, sursa:cntraveller.com)
(9) Hampton Palace (deşi e în Londra, dar zona 6). Castelul lui Henry al VIII-lea are nişte grădini superbe, cel puţin aşa pare din poze. Am plănuit şi noi o vizită acolo, e irezistibil de aproape, cam jumătate de oră cu trenul, o oră sau chiar mai mult cu autobuzul. Un bilet dus-întors, cu trenul, e în jur de 13 lire (autobuzele sunt mai ieftine dar va trebui sa schimbati câteva până acolo, depinde de unde plecaţi). Mai e şi varianta de 16,40 lire care garantează transport gratuit toată ziua pe tren, metrou sau autobuz. Orar şi preţuri Aici. Biletul de intrare costă 17, 60 lire (economisiţi aproximativ o liră dacă îl achiziţionaţi online, şi încă o liră jumătate dacă nu plătiţi donaţia voluntară).

(10) Bodiam Castle. Aici am fost şi mi-a plăcut mai mult exteriorul decât interiorul. Nu sunt convinsă că merită cele aproape 7 lire ca să intri în castel, nu a mai rămas mare lucru din el, dar zona e superbă. 

Am luat trenul de la Londra la Hastings şi de acolo autobuzul 349. E ceva de mers, cam 40 de minute, cel mult o oră. Trenul face aproximativ o oră şi jumătate, cel mult două, până la Hastings, între 15 şi 30 de lire, depinde de zi şi oră. Pentru autobuz există varianta unui bilet valabil toată ziua în regiunea East Sussex şi Kent. 6 lire de persoană sau family ticket, 2 adulţi şi cel mult 3 copii, 10 lire.

Că tot am menţionat (11) Hastings... Bătălia de la Hastings? Cucerirea normandă? Acela e locul. Am fost doar în trecere, pare interesant, se laudă cu câteva obiective turistice, plus mare şi plajă. Deşi când am fost noi erau vreo 6 grade, ploaie şi vânt. Fost oraş percăresc, Hastings e acum cam dărăpănat şi cam murdar, în schimb satele din jur sunt extraodinar de frumoase. Dacă vă pasionează istoria şi Anglia rurală găsiţi detalii despre ce puteţi vedea în zonă Aici.

(12) Windsor şi Eton.  Ambele oraşe sunt simpatice, Windsor e mai aglomerat, Eton ceva mai liniştit. Sunt legate de un pod şi sunt foarte apropiate. Eglezii spun că Windsor Castle e cel mai vechi castel locuit din lume. E reşedinţa oficială a Reginei. Biletul de intrare costă minimum 17,75 de lire (pentru adulţi). Ajungeţi acolo cu trenul, de la Waterloo sau Paddington, cel mult o oră, cel mai ieftin bilet e 10 lire. Sau cu autobuzul, Green Line, detalii Aici

(13) Cambridge şi (14) Oxford sunt la cel mult o oră şi jumătate şi în jur de 25 de lire, cu trenul, de Londra. Autobuzul e mai ieftin dar, ca de obicei, călătoria durează ceva mai mult. 

Mai multe informaţii şi poze găsiţi pe blog. Pentru trenuri verificaţi orar şi tarife Aici sau Aici. Pentru autobuz Aici. Toate locurile de mai sus pot fi vizitate într-o zi mai ales dacă e vară şi ziua e mai lungă. 

Vă doresc ca presupusul de care vorbeam la început să devină fapt şi singura voastră problemă să fie oare unde să mă duc mai întâi.

image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite